Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetet med förstamajblommorna, som de hette då, var i full fart i Lindome 1984. Då hade de redan sålts i samhället i över 70 år.  Bild: Harry Moum, Kållereds hembygdsförening
Arbetet med förstamajblommorna, som de hette då, var i full fart i Lindome 1984. Då hade de redan sålts i samhället i över 70 år. Bild: Harry Moum, Kållereds hembygdsförening

Tack för att du läser Mölndals-Posten

Blommor för välgörenhet firar 110 år i Lindome

Vår betyder majblommor, inte minst i Lindome. I över 100 år har den lilla blomman sålts i samhället och samlat in pengar till allt från att bekämpa tuberkulos till att stötta barnkliniken i Mölndal och skicka barn på sommarkoloni.

Initiativet till förstamajblomman togs i Göteborg av Onsalafödda Beda Hallberg år 1907. Hallbergs koncept var att sälja konstgjorda blåsippor för att samla in pengar för att bekämpa dåtidens folksjukdom: tuberkulos. Blommans första namn var ”Blå blomman”, men redan år 1908 ändrades det till ”Förstamajblomman”, för att sedan bli ”Majblomman” år 1999. Pengarna skulle användas specifikt till förebyggande åtgärder bland barn och ungdom.

Majblommas räknas faktiskt som världens äldsta välgörenhetsblomma, och idén har spridit från Göteborg runt världen. Det tog inte lång tid för den att nå Lindome.

LÄS MER: Axel från Lindome designade årets majblomma

Förstamajblommekommittén i Lindome bildades år 1911 och bestod då av åtta ledamöter. Första ordföranden var Ida Landén och hon kom sedan att behålla sin roll i kommittén fram till 1938 när hon efterträddes av dottern Helga Landén.

Handgjorda blommor

Fram till 1949 gjordes alla majblommorna för hand, men mycket ändrade under 1950-talet. Tuberkulos började försvinna som folksjukdom i många länder och där slutade man att sälja blomman. I Sverige beslöt kommittéerna att ändra sina stadgar för att kunna stötta barn med särskilda fysiska eller psykiska behov. Nu är största fokuset på att hjälpa barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Full fart på förberedelserna 1984. Bild: Harry Moum, Kållereds hembygdsförening
Full fart på förberedelserna 1984. Bild: Harry Moum, Kållereds hembygdsförening

I Lindomes protokoll kan man läsa om vilka frågor kommittén prioriterat för barn i sitt område. I föreningens arkiv finns det en hel del tackkort från barn och deras föräldrar för utflykter och stöd som Lindomes majblommekommitté möjliggjorde, till exempel stöd till barnkliniken i Mölndal och Gåreviks barnkoloni på Norra Orust.

LÄS MER: Historien bakom granaten i Lindome: ”Måste vara morfars”

Lindomeidé blev succé

1981 kom kommitténs eldsjäl, Tora Hjärne, på idén att klä små trästänger med grön filt och färgrika Förstamajblommor från tidigare år. Det utformades som små majstänger och blev en stor succé och föreningen sålde därefter omkring 1500 stänger varje år. Riksorganisationen blev så imponerade så att man bad Lindome att presentera sitt koncept för andra lokalkommittéer.

Idén att klä majstänger med blommorna blev en succé och i Lindome såldes cirka 1 500 stänger om året. Bild: Harry Moum, Kållereds hembygdsförening
Idén att klä majstänger med blommorna blev en succé och i Lindome såldes cirka 1 500 stänger om året. Bild: Harry Moum, Kållereds hembygdsförening

Förutom försäljning av blommor och majstänger, fick Lokalkommittén intäkter från försålda kransar, buketter, bordlöpare, kort, vindlekor, grammofonskivor, lotterier med mera. Majblommor hade blivit till ett samlarobjekt.

Utställning på Brogården

Det gick lite trögt med försäljning av blommor i början. År 1928 tjänade man 109 kronor netto (ca 3 150 kr i dagens värde), 1 005 kronor i 1958 (ca 12 800 kr idag), 30 304 kronor i 1988 (ca 58 130 kr idag). 2018 hade intäkterna från blommor stigit till över 200 000 kronor.

När föreningen blev 70 år gammal var det redan en tradition att ställa ut i SE Bankens lokaler i Lindome. Då demonstrerades majstänger, tändsticksaskar, tavlor och ljusmanschetter prydda med majblommor, affischer och årets blomma.

1982 anordnades en minnesutställning om Beda Hallberg i Kungsbacka. Bland det utställda föremålen ingick medlemmens Hilda Zackrissons (nästan kompletta) samling av majblommor. Denna hade hon skänkt till Brogårdens Äldreboende några år tidigare och den kan fortfarande beskådas i den stora salen vid entrén.

Mölndal tillverkade

Det har funnits utmaningar genom åren. Under 1990-talet då lärarna inte upplevde sig ha tid att hantera merarbetet som elevernas medverkande i försäljningen innebar.

Mer positivt var när Mölndal fick äran att tillverka majblomman för år 1997. Detta gjordes hos Perga AB. Nu har tillverkningen flyttat utomlands och Perga AB finns inte längre i Mölndal.

I år kan man för första gången köpa både digitala och fysiska majblommor från och med den 15:e april. Lindome majblommekommitté firar i år sitt 110 års jubileum och är fortfarande aktiv.

Vet du mer?

Den enda majblommekommitté som finns kvar i kommunen ligger i Lindome. Det verkar dock som att också Hällesåker haft en fram till mitten av 1980-talet. Den som känner till något om den är välkommen att höra av sig till Föreningsarkivet i sydvästra Götaland på [email protected] eller 031-27 25 59.