Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Camilla säljer julgranar vid Spårhagavägen – sedan 30 år tillbaka

I tre decennier har Camilla Tiitinen försett Lindome och dess närområde med praktfulla julgranar. Ett hårt slit med lite betalt. Men roligt? Absolut.
– Man blir rik, på upplevelser och möten, säger hon.

På Irland sägs det att regnbågen leder till en kittel med guld. I Lindome med omnejd kan man vara säkrare på sin sak: den som följer Spårhagavägen blir till slut med julgran. Det går inte att undvika.

Full rulle

Utanför en lada inte långt från Skånhällaskolan står en av sträckans granförsäljare, Camilla Tiitinen, 53, och arbetsleder sin far och sin make. I dag kommer det flera för att hämta årets gran, och det blir mycket slit och släp. Andra decemberdagar – framför allt vardagar – dyker det inte upp en själ. Då umgås familjen i ”fikarummet”; en gammal husvagn som står parkerad invid.

LÄS MER: Bibliotekarien Therese från Kållered säljer hemodlade blommor utanför huset

Vad tycker du om konceptet plastgran?

– Frågar du en julgransförsäljare det? (skratt) Så här: Om du måste ha det för att du är allergisk så absolut. Det är upp till var och en. Men jag vill själv gärna ha en riktig gran, säger Camilla.

Hon hämtar andan innan hon fortsätter. Det är många lyft nu.

– Förut brukade jag ta hem någon som blev över av de här, men det var inte populärt hemma. Nu får mina döttrar komma och välja en som de tycker är fin.

Från 20 till 400

Husvagnen och granarna står uppställda utanför hennes far Ingvar Nilssons föräldrahem. Ingvar, nu 86, berättar att det var hans lillebror Bengt som kom på idén för 30 år sedan.

– Han ville tjäna lite fickpengar, men det gjorde han inte, inte som han tänkte. Ganska snart tog Camilla över, säger han.

LÄS MER: Avbokningar på julborden i Mölndal – krögarna: ”Folk är oroliga”

Då rörde det sig om blygsamma 20 granar. Genom åren har verksamheten vuxit till att omfatta 400–500 träd, och den lilla tomten längs Spårhagavägen är numera en traditionell upphämtningsplats för julfirande hushåll i Kungsbacka, Billdal, Mölndal och Göteborg – för att bara nämna några platser.

Granarna hämtar Camilla från en odling i Kungälv. Sedan sågar hon och fixar till dem på egen hand så att de passar in i de svenska vardagsrummen.

LÄS MER: Så välkomnade Kållered och Lindome den första snön

– Jag tycker att det här är roligt, jätteroligt. Så länge jag orkar och så länge jag får vara frisk kommer jag att fortsätta. Och så länge pappa orkar vara med mig, för det är halva nöjet tycker jag. Han säger inte det själv, men han tycker också att det är kul att hjälpa till här och pyssla. Lite som en hustomte.

Blir man rik på julgranar?

– Nej, det blir man inte. Eller jo – rik på upplevelser och möten! Det är mötena med människor som här huvudsaken för mig. De flesta är verkligen glada när det kommer hit, och det är mycket julstämning i luften. Men det kan inte vara mer än en hobby, för speciellt mycket tjänar man inte.

Det är den slitsammaste hobby jag har sett.

– Jo, men man kanske kan jämföra det med att springa på gym. Jag är ju ingen träningsfanatiker direkt, men det här är gratis träning, så det får man vara tacksam för.

Räcker det för resten av året?

– Nej, det gör det nog inte. Men vi kan väl säga så i alla fall.

En tradition

Bland alla dem som kommer ner till familjen Tiitinen–Nilsson den här lördagsförmiddagen finns 48-åriga Anna Tibell från Billdal, som tagit med sonen Noah, 20, för att välja ut årets gran.

LÄS MER: Hundratals kom till julmarknad på Glasbergsskolan – i sju minusgrader: ”Definitivt värt det”

När det valda trädet till sist har omslutits i ett skyddande nät och lastats upp på bilen, pustar de ut en stund före resan hem.

Anna berättar att de har köpt sina granar från Camilla i åtminstone 15 år vid det här laget. En tradition lika bergfast som Kalle Anka och julgröt.

– Innan vi visste att den här platsen fanns kunde vi säkert gå igenom hundra granar utan att bli riktigt nöjda. Hur många tittade vi på nu innan finalomgången? Fem? Men så visste jag också att Camilla skulle hämta hit kungsgranar under natten. De är finast tycker jag och har rejäla barr, säger hon.

– Det är extremt petigt och måste bli precis rätt. Så har det alltid varit, säger Noah.

Anna skrattar.

– Ja, men då blir det ju väldigt bra sedan också när vi väl har granen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.