Cecilia bakar tårtor utan ägg till barnkalas – för att ingen ska känna sig utanför

Cecilia Jakobsson vill inte att något barn ska missa födelsedagstårtan på kalaset. Därför bakar hon allergivänliga, spektakulära tårtor.
– Jag har alltid varit känd som den som håller sig borta från köket, så det här var lite oväntat, säger Cecilia Jakobsson.

ANNONS

Hennes tårtbakande började när Cecilia träffade sin nuvarande sambo Linus Starby. Han är bland annat allergisk mot ägg, vilket ju används i de flesta bakverk. Framförallt om man ska baka tårta.

Men trots att Cecilia tidigare inte haft något större intresse i köket blev tårtorna vägen till en helt ny hobby.

Nu bakar hon tårtor till barnkalas bland vänner och familj och Cecilia lyser upp lite extra när hon pratar om att kunna inkludera fler genom att baka något som alla kan äta. För henne är det viktigt att alla barn ska få vara med och äta födelsedagstårta.

– Det låter kanske löjligt att säga att alla ska ha rätt till socker, men jag vill bara inte att någon ska känna sig utanför, säger hon.

LÄS MER:Killarna vill göra det enklare att baka – tog fram Fredagsburken

Cecilia har märkt att det är flera barn i dotterns förskoleklass och bland vänner som har allergier som sätter stopp för vanliga tårtor. Linus fick själv äta en hel del specialbakelser på barndomens kalas och minns hur tråkigt det var att vara den som var annorlunda.

Cecilia Jakobsson bakar även utan laktos eller helt veganskt beroende på vad barnen har för dietrestriktioner.

Cecilia Jakobsson

Ålder: 30 år.

Familj: Sambon Linus, deras dotter Daniella och hunden Kita.

Bor: Kållered.

Gör: Läser upp betyg och jobbar på en brädgård.

Gillar: Tatueringar, både att bli tatuerad och att gå på mässor.

Bästa tips för att baka allergivänligt: Googla och testa. ”Smakar det skit så är det inte hela världen, då vet man hur man inte ska göra nästa gång”.

Tycker själv att det är för sött

Efter mycket experimenterande har hon hittat ett recept som ger fluffiga bottnar trots att tårtorna inte är gjorda med just ägg.

– När det är äggfritt är det ofta så himla kompakt och tråkigt men nu tycker jag att jag lyckats hitta ett bra recept. De som smakat brukar hålla med, säger Cecilia med ett skratt.

Linus har inga problem med att få äta tårta till frukost.
Linus har inga problem med att få äta tårta till frukost. Bild: Ebba Bergström

Själv äter hon knappt tårtorna hon bakar, oftast är det alldeles för sött för hennes smak. Men som tur är bor hon med med ett riktigt kakmonster. Sambon Linus har inga problem med att äta upp tårtorna.

– Den som hon gör nu äter jag upp på två dagar, säger han glatt under intervjun.

– Har jag bakat mycket brukar vi höra av oss till vänner och säga att det bjuds på tårta om de bara tar sig hit. De flesta tackar ju inte nej till gratis bakverk, fyller Cecilia i.

Älskar att dekorera – bara det inte är Babblarna

Hennes riktiga favoritdel av bakandet är dekorationen. Smörkräm i olika färger, spritsade och små figurer av olika ätbara material. Inspirationen hittar Cecilia på sajten Pinterest eller från olika bakprogram på tv.

LÄS MER:Succé för ovanliga matvaran i Hällesåker: ”Många vill prova ankäggen”

– Jag insåg nu när vi pratade om det att det nog var Netflix-serien ”Nailed It” som drog igång allt det här. Jag såg någon baka där och sa till Linus ”äh det där kan jag göra bättre”. Då blev det upp till bevis.

Det är inte alltid hon får rätt i att hon kan göra det bättre och det är Cecilia snabb med att erkänna.

– Det har blivit många fula kakor under tiden jag har hållit på med det här.

Det har till och med hänt att hon kastat kakor i väggen när allting gått fel.

När hon bakar för kalas önskas det ofta olika teman från barnprogram eller filmer. Det finns bara ett tema som hon inte går med på.

– Babblarna vägrar jag göra. Jag tycker de ser obehagliga ut på tv och jag skulle inte lyckas göra något som inte kulle ge barnen mardrömmar.

LÄS MER:Här är familjen som har insekter som hobby

Mest en hobby, men framtiden är öppen

Än så länge bakar hon främst för vänner och familj. Men Cecilia har öppnat för att ta emot beställningar från flera håll. Bland annat lade hon ut ett inlägg på en lokal Facebook-sida.

Utöver sitt bakande studerar Cecilia och vill utbilda sig till socialpedagog, men hon tänker också söka någon bageriutbildning. Hon hade gärna jobbat med bakning och tårtor på heltid men säger att hon inte har någon ambition att bli egenföretagare.

– Det hade jag inte klarat av. Jag är alldeles för dålig på att ta beslut, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS