Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Babben Larsson och David Sundin är det inga fel på – men var är mångfalden? frågar sig Tore Lund. Bild: Janne Danielsson/SVT
Babben Larsson och David Sundin är det inga fel på – men var är mångfalden? frågar sig Tore Lund. Bild: Janne Danielsson/SVT

Tore Lund: David Sundin och Babben Larsson är med överallt – dags att tänka nytt för SVT och TV4

Mitt blodtryck utmanas när jag ser hur likriktat våra största tv-kanaler tänker. Snälla, ge mig någon annan än David Sundin!

Jag vet inte hur han kom in i mitt liv.

Den ena dagen fanns han inte alls, sedan slog blixten ner och han var överallt.

David Sundin. Var kom han ifrån?

LÄS MER: Så lurade jag Tiden – och fixade både vab, sjuk make och en jobbig deadline

Plötsligt var han med i vartenda tv-program. Han dök upp som skådis, deltagare eller programledare i Bäst i Test, Julkalendern, Melodifestivalen, Kristallen, Guldbaggegalan, Jönssonligan och tamejfan vart man än vände sig.

Har dom ingen annan, tänkte jag?

Och sedan dess, detta var för något år sedan, har jag allt oftare reagerat på hur likformat, enahanda, fantasilöst och inskränkt svensk tv jobbar.

– Vem ska leda det här nya flams- och tramsprogrammet, sa Bill.

– Vi ringer väl David Sundin, sa Bull.

Programmen kan heta vad som helst

Det är som de svenska tv-kanalerna i en tyst överenskommelse tagit på sig rollen av sponsor och bidragsgivare till en liten klick av komiker och skådespelare; nämnde Sundin, Babben Larsson, Farah Abadi, Keyyo, Erik Ekstrand, Nour El-Refai, Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Henrik Dorsin, Erik Haag, Lotta Lundgren och några till är med i nära nog varenda produktion.

LÄS MER: Reportaget om tonåringarna på Teaterhuset väcker fina minnen hos mig

Programmen kan heta Bäst i test, 1 mot Sverige, Let’s Dance, Svenska Hjältar, Svenska Powerkvinnor, Maxat, Världens värsta kungar, Parlamentet, Solsidan, På spåret eller Musikhjälpen eller egentligen vad som helst…

Det som förenar är att du garanterat sett alla deltagare i alla andra underhållningsprogram som spelats in de senaste två åren.

TV4 ringer David eller Renée

På TV4 är allt ännu enklare. Där ringer man David Hellenius och/eller Renée Nyberg – de leder ALLA program i den kanalen.

Och en garanterad plats i valfri produktion är att bära efternamnen Herngren eller Skarsgård.

Och om det ska göras någon tv-underhållning från Göteborg eller Malmö så har producenterna bara några få namn inlagda i sina kontaktlistor – Lasse Kronér, Lotta Engberg och Robin Paulsson.

Med få undantag har jag egentligen inget emot någon av de här ovanför uppräknade personligheterna.

Dock; det som irriterar mig lite är att det är samma klick av människor bakom och framför kameran som hela tiden kliar varandra på ryggen, gör program ihop och därefter stojar och stimmar tillsammans i den privata umgängessfären.

LÄS MER: Håkan Hellström-musikalen skakade om min vardag – och jag har filmbeviset i mobilen

Var är begåvningarna från Mölndal?

Var är tänket utanför boxen, varför letar ingen upp alla begåvningar från Mölndal, Luleå, Värnamo, Ytterhogdal, Alingsås, Sunne, Burträsk, Sveg och för all del Göteborg, Malmö och Stockholm?

Det finns naturligtvis fler än David Sundin, David Hellenius, Renée Nyberg och Farah Abadi som kan göra bra tv. Bara någon anstränger sig för hitta dem.

Å andra sidan kanske det är bättre för blodtrycket att inte bry sig alls om sånt här, chilla lite och istället kolla Ted Lasso på Apple TV+ eller läsa en bok av Dennis Lehane eller Kristina Ohlsson.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.