De bor högst upp i Kvarnbytornet – kika in i Susannas och Freds topplägenhet

Det 16 våningar höga Kvarnbytornet väcker känslor – det är varken diskret eller historiskt. Högst upp i huset bor Susanna och Fred. Från sin 18 kvadratmeter stora balkong ser de Styrsö, Vinga och Liseberg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

Susanna tänder lampan i köket. Kaklet skiftar färg från svart till brunrosa. Och utanför fönstret skiftar himlens nyanser och när molnen drar in blir lägenheten genast mörk. Den mörka himlen påminner om parets första nyårsafton i lägenheten.

– Raketerna smällde precis utanför vår balkong, det var så häftigt, säger Susanna.

På balkongen den där nyårsnatten stod Fred och Susanna i ett virrvarr av färger. De hade nästan kunnat röra de sprakande fyrverkerierna.

LÄS MER:Efter sju års funderande – så fick Nils billigare el från solen

Högsta våningen i huset

Det var den 30 mars i fjol som Fred och Susanna – som inte vill att vi nämner deras efternamn – fick nycklarna till den 96 kvadratmeter stora lägenheten på högsta våningen. Från balkongen ser de bland annat Styrsö, Liseberg och Kungsbacka. Det var den luftiga planlösningen, det stadsnära läget och utsikten fick paret att trivas från första stund.

– Det är ju inte direkt någon insyn, säger Susanna.

Utsikten från Freds och Susannas balkong för några veckor sedan.
Utsikten från Freds och Susannas balkong för några veckor sedan. Bild: Privat

Tidigare bodde paret med sina fyra barn i en villa i Fässberg. När barnen flyttade ut kändes trevåningshuset stort. Och Fred hade sedan en tid tillbaka spanat på lägenheterna i Kvarnbytornet. När det var dags att slå till satt Susanna framför två datorskärmar. Hon beskriver att det var som att försöka få tag på en biljett till en Håkan Hellström- konsert.

– Trots att jag klickade så snabbt jag kunde var det redan många före oss i kön, berättar Susanna.

Paret började kolla på andra lägenheter och försökte glömma Kvarnbytornet. Tills dagen Susanna fick ett telefonsamtal från Bonava.

– De sa att en kvinna som skulle köpa lägenheten högst upp hade backat ur, berättar Susanna.

Det blev ett snabbt och självklart ja.

LÄS MER:Nya planen – det händer med husen i Forsåker

Kvarnbytornet

Kvarnbytornet började byggas 2018. Mölndals-Posten fick ta del av insändare där upprörda röster undrade varför det skulle byggas ytterligare ett höghus i Mölndal. Samtidigt var trycket på lägenheterna stort. Många var intresserade av att bo i Mölndals nyaste bostadshus.

– Jag tycker om hur det nya blandas med det historiska, berättar Fred.

Paret berättar att det finns en familjär stämning i området. Alla är nyinflyttade och det finns nästan lite småstadskänsla över Kvarnbyn.

– Alla vinkar till varandra, det är mycket hejande, berättar Fred.

Även om Kvarnbytornet och husen runt om kring skiljer sig från de äldre husen vid forsen tycker både Fred och Susanna att arkitekten tänkt till. Varje korridor i huset avslutas med ett stort fönster som vetter ut mot Mölndals innerstad.

– Arkitekten har verkligen tänkt på ljusinsläppet, säger Fred.

LÄS MER:Från stumpor till museum vid Kvarnbyfallet

”Vi kommer bo här länge”

Att paret skulle lämna lägenheten känns just nu otänkbart och utsikten kommer de nog aldrig tröttna på.

– Gästerna brukar alltid få sitta vid bordet så att de ser ut, berättar Susanna.

Många av parets vänner, kollegor och bekanta har varit nyfikna på lägenheten. Alla som besökt den har varit lika fascinerade över vyn. I och med att paret nu bott i lägenheten i ett år har de fått uppleva alla årstider och dess väderfenomen.

– Det har varit magiska solnedgångar men också tät dimma som legat precis under balkongen, berättar Susanna.

Fred fortsätter:

– Ja alltså vi kommer bo här länge, vi trivs så jäkla bra med det här.

LÄS MER:Anrika huset från 1850-talet ska rivas – men grannarna tar striden med kommunen

ANNONS