De gula husen i Krokslätt bär på en lång historia

Här har det varit barnkrubba, daghem och förskola sen 40-talet. Under den tiden har barnsomsorgen i Sverige och Mölndal genomgått stora förändringar.

ANNONS
|

Tänk om väggar kunde tala, om byggnader hade kunnat berätta. I dag står två gula trähus på Dahlhemsgatan 5–7 i Krokslätt, tomma och tysta. Fönstren är igenbommade med plywoodskivor och gårdsplanen vildvuxen och öde.

En gång hördes trampet från pigga barnfötter, tjut och skratt från lek och bus och säkert också ljudet av tandagråt och separationsångest, i och runt husen. Sedan 1945 har de två byggnaderna inhyst barnverksamhet. Benämningen på verksamheten har skiftat genom tiden, från barnkrubba, daghem och fritidshem, till förskola.

Från och med 1945 drevs det första daghemmet av Stiftelsen Barnens Vänner i de två byggnaderna – den äldre, mindre, kallad ”Villan” byggdes 1929, den större var en nybyggnation från 1944.

ANNONS

Margit Wannerberg kom med nya idéer

1948 började den unga nyutexaminerade barnträdgårdslärarinnan Margit Wannerberg på Krokslätts daghem. Hon kom med nya pedagogiska tankar kring hur barnomsorg skulle bedrivas och såg med inte helt okritiska ögon på den ”barnkrubba” som hon nu skulle vara vikarierande föreståndare för. Personalen saknade utbildning, pengar till lönerna samlades in via lotterier och basarer, och den stora barngruppen hade alldeles för små lokaler. Värst verkar det ha varit nere i källaren där 20 barn inhystes i fuktiga rum med fönster i gräsmattenivå.

Wannerberg kom att rumstera om både fysiskt och pedagogiskt de tre år hon var verksam i Krokslätt. Barnen från källaren flyttades upp och de sysselsattes med hushållsarbete, övningar med vattenfärg och modellera, de byggde med trä och pysslade inför julfesten.

Kvinnorna jobbade natt

Daghemmet var också öppet nattetid. Wannerberg förstod att nattpassen var en anpassning för att de fabriksarbetande kvinnorna skulle kunna ta nattskiften på Mölnlycke fabriker. ”Maskinerna fick inte stanna”, skriver hon småsurt i sin minnesskrift över daghemmet. Hon berättar hur mammorna kom in med sina spädbarn en timme innan nattskiftet började och lade dem att sova på vinden. Vid klockan sju nästa morgon hämtades de. Det här var inget som gynnade barnen, ansåg Wannerberg, som tog strid mot fabriken och stängde nattverksamheten.

Hon såg också till att daghemmet på sikt kommunaliserades, att ny personal med utbildning anställdes och hon drev igenom 6 veckors semester. 1951 bytte hon arbetsplats och lämnade Krokslätt.

Rymde ett fritidshem på 90-talet

Vad tyckte barnen om daghemmet då? Det finns blandade vittnesmål. De flesta trivdes säkert, men en kvinna berättar om sin upplevelse på 1950-talet: ”Jag tyckte att det var vidrigt att vara där. Det fanns en sträng dam som tvingade oss att sova mitt på dagen, vare sig man var trött eller inte.”

Hon minns vidare: ”Jag ville hem hela tiden och stod vid staketet och väntade. De som hade mammor som inte jobbade på fabriken fick vara hemma. Jag ville ha det som dem.”

Under 1990-talet rymde husen ett fritidshem. Margit Wannerberg kom på studiebesök till sitt gamla daghem 1999 och var kritisk till hur slitna och undermåliga lokalerna var.

Förskolan stängde 2019

År 2016 hade verksamheten förändrats igen. Då fanns Regnbågens förskola i de två gula fastigheterna. Verksamheten var inspirerad av Reggio Emilias filosofi och pedagogerna arbetade med utgångspunkt i barnens fantasi och kreativitet. Bilder inifrån visar ljusa och fräscha lokaler med välfyllda pysselstationer där barnen kunde skapa med en mängd olika material, till och med gårdsplanen var färgglad, med byggen i lekfulla former.

2019 stängdes Regnbågens förskola och sedan dess har byggnaderna stått tomma. Vad väntar dem nu? En ny detaljplan för området har arbetats fram av staden och det finns utkast för fastigheterna. Inget är klart än. Men nu vet vi kanske något mer om de tysta, gula husen. Det finns förstås fler berättelser. Hör gärna av dig till Mölndals stadsmuseum om du har ett minne.

LÄS MER:Stadsmuseet firade kvinnodagen med utställning om feministen Margit Wannerberg

LÄS MER:Margit Wannerberg var ett modelejon – här är tre av hennes finaste klänningar

LÄS MER:Trädgårdsnätverket i Mölndal samlar dem med intresse för det som växer

ANNONS