De historiska vandringarna i Mölndal har lockat gott om besökare

Mölndals hembygdsförening har arrangerat hembygdsvandringar under i stort sett hela den tid som föreningen existerat. Kvarnbyn har varit det mest uppmärksammade området för vandringarna, som där genomförts nästan varje år sedan föreningen startade.

ANNONS
|

Kvarnbyvandringarna har sedan 1976 letts av Lars Gahrn på tisdags- eller onsdagskvällar under juli månad. Under många år var det underhållning och kaffeservering i Kvarnbyparken efteråt. Vandringarna har varit populära och många deltagare har då fått ta del av intressanta och roliga berättelser framförda av Lars Gahrn. Kvarnbyvandringar har också anordnats i samband med Kvarnbydagar, hembygdsdagar, julmarknader och Jul i Kvarnbyn.

Olika stadsdelar

Hembygdsvandringar i olika stadsdelar och bostadsområden har arrangerats, som till exempel i Lackarebäck, Krokslätt, Toltorpsdalen, Solängen, Ryet, Kikås, Hulelyckan och Helenevik. Efter några år har de olika stadsdelarna åter besökts. Mölndals centrala delar som utvecklats på senare tid har uppmärksammats med promenader. Gunnebo har även besökts flera gånger, och det har också varit vandringar utanför bostadsområden såsom området mellan Balltorp och Alvered.

ANNONS

Övriga områden

Det har även arrangerats vandringar utanför vårt område, närmare bestämt i Göteborg, Flabäck och vid Råda säteri. Från 1930-talet leddes vandringarna av Sigfrid Eyton och under slutet av förra seklet även av Sven-Olof Olsson, men numera är Lars Gahrn alltid ciceron.

Kyrkogårdsvandringar

Kyrkogårdsvandringar på Fässbergs och Kikås kyrkogårdar har blivit ett stående inslag på Alla helgons dag under senare tid. Vartannat år har Fässberg besökts och vartannat år Kikås. Lars Gahrn har berättat om kända och mindre kända mölndalsbor, vilket rönt ett stort intresse. Kyrkogårdar i Göteborg där personer med mölndalsanknytning vilar har också besökts, så som Östra kyrkogården, Stampens kyrkogård och kyrkogården vid Örgryte gamla kyrka.

LÄS MER:Här räddas Mölndals uråldriga historia – digitaliseras för framtiden

LÄS MER:Bostäder och restauranger planeras i Mölndals gamla fabriker

LÄS MER:Stadshuset i Mölndal – här är de gamla bilderna och hela historien

ANNONS