Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Iverstam Bild: Pressbild
Lisa Iverstam Bild: Pressbild

Den som vill resa långt måste tåla teknikstressen

Jag vet. Ni är trötta på att läsa ännu en krönika om covid-19. Jag förstår det. Till mitt försvar kan jag säga att den här krönikan skulle egentligen handla om lycka. Om att den bor i det lilla, i det oväntade, i en blick, en omfamning och i en humlas berusade surr bland vresrosorna. Men jag har svårt att samla mig.

Imorgon reser 17-åringen till en vän i Spanien. Till er som förfasar er – den redan då inplanerade resan förra sommaren frös inne på grund av ni vet vad, flygbolaget gick i konkurs och allt jag fick tillbaka var 177 norska kronor. Dem kunde man skänka till Unicef, så det gjorde jag.

När man ska resa till Spanien i en pandemi behöver man ha ett intyg på att man inte har ... ja, ni vet. Vi for till en drop-in, fyllde i namn och passnummer och mormors mors födelseort i ett elektroniskt formulär, laddade ner appar och sa ja till att få nummerlappen som sms. Den kom inte på grund av fel, så vi fyllde i formuläret med passnummer och husdjurs favoritmat och laddade ner appen igen – och kom sist i kön. Nå. Testet togs, och en tonårsväntan på intyget tog vid, vilket innebär att föräldern tvingas logga in på appen två gånger i minuten. Till sist plingade intyget in och då började incheckning och ifyllning av hälsodeklaration och uppladdning av friskhetsintyg. Allt mynnade ut i en magisk QR-kod och nu ber vi till högre makter att den innehåller allt som vi har tillbringat den här soliga eftermiddagen med att fylla i. Självklart måste man också skriva ut boardingkort, intyg och QR-kod, så jag sparkade igång vår skrivare som går på metatabletter (vet du inte vad det är, fråga en person som är 50+). Med teknikstressen pickande i bröstet var det äntligen dags att skriva den här krönikan. Som skulle handla om lycka. Det gick förstås inte.

Så det får bli en krönika om teknikstress i pandemins kölvatten. För sätten att kommunicera har blivit oändliga, liksom apparna. Eftersom jag rädd att missa något har jag laddat ner alla möjliga appar på alla “mobila enheter”. När det ringer hos mig, ringer det på fyra ställen. Minns ni när det tutade upptaget i telefonen när någon var … upptagen i telefon? (Hänger du inte med nu, snacka med personen du frågade om metatabletterna.) Idag prövar vi bara en annan kanal när vi inte får svar. Häromdagen satt jag i ett möte på videolänk och fick samtidigt tre sms, två swish, ett mobilsamtal, två meddelanden på messenger och åtta mejl. Som en bläckfisk på speed försökte jag stänga av plinget, plonget och schwoschet samtidigt som jag försökte hänga med i mötet.

Ett vet jag. Lyckan bor inte granne med teknikstress, men jag återkommer om det.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.