Samma kille, samma arbetsplats. Men yrket har blivit skonsammare med åren. Foto: Mia Sandblom
Samma kille, samma arbetsplats. Men yrket har blivit skonsammare med åren. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Dennis hämtar sin sista sopa: ”Drömmer om värmen”

Dennis Labe har hämtat sopor sedan han slutade nian på Åbyskolan. Han har hittat allt från asfalt till älghuvuden bland avfallen – och han fann kärleken i ett soprum. Efter 52 år stämplar han ut.

ANNONS
|

Dennis Labe började på tekniska förvaltningen den 13 juni 1969. Samma dag fyllde han 16 år och slutade årskurs nio. Han bad om att få hoppa över avslutningsceremonin, tog betyget och stack direkt från Åbyskolan till det nya jobbet. Han hade nämligen fått höra att det var mycket att göra på arbetsplatsen den dagen. Nästan 52 år senare går han i pension.

– Sista mars slutar jag. Men första halvåret kan jag hoppa in om det behövs folk. I höst flyttar vi till Höganäs. Vår dotter bor där nere. Drömmen är att flytta till värmen, Spanien. Corona kom i vägen, men vi får se. Jag och min fru älskar värme, sol och promenader.

ANNONS

Slitsamt arbete

Under åren då han hämtat Mölndalsbornas sopor har han sett staden växa och yrkets status förändras. Under många år var arbetsuppgifterna fysiskt ansträngande. Soprummen var belägna i källaren, kärlen tömdes manuellt, bilarna saknade lift och man bar säckarna på ryggen. Samtidigt var det bra stämning och en intim arbetsplats. Lindome och Kållered ingick inte i upptagningsområdet och staden var mindre än nu. Men anseendet var sämre.

– Mina kompisar frågade hur jag orkade vara sopgubbe. Det var ett lågstatusyrke. Nu är många intresserade av återvinning och jag får ofta svara på frågor om det. Det har blivit ett bättre jobb, helt klart.

På tekniska förvaltningen arbetar Dennis bror och son, och en gång i tiden hans far. ”Men vi pratar inte så mycket jobb hemma.”
På tekniska förvaltningen arbetar Dennis bror och son, och en gång i tiden hans far. ”Men vi pratar inte så mycket jobb hemma.” Bild: Mia Sandblom

Arbetsmiljöverket har ställt krav, personalen ska inte behöva lyfta. Men Dennis Labe är en av alla de som ådrog sig yrkesskador under de slitsamma åren. För några år sedan fick han beskedet av företagshälsan: axlarna är slut. Han opererades, men slutsatsen stod kvar, det var färdigjobbat för Dennis.

– Jag hade svårt att acceptera det. Men min chef ordnade en tjänst till mig, så jag kunde arbeta kvar de sista åren. Sedan dess är jag driftledare.

Det ringer i telefonen. Dennis ansvarar för nycklar och kontaktuppgifter till kunder och fungerar som en sorts sambandscentral. Det är ett serviceyrke. Väcks missnöje så åker han gärna ut till kunden och reder ut det. Det kan handla om brist på kärl, eller slarv med sorteringen. Genom åren har han sett mycket som hamnat i soporna. Han säger att det hade tagit hela dagen att berätta om allt konstigt han hittat, men en sak som sticker ut lite extra var det som ramlade på hans fötter i Fässberg, för många år sedan.

Hittade älghuvud och kärlek

– Det var massa gårdar där ute, rena landet. Jag skulle tömma en ovanligt tung säck. När jag lyfte på locket välte den och ut ramlade ett älghuvud. Det var riktigt äckligt.

Desto finare är det han hittade på Papyrus-restaurangen i slutet av 70-talet. När Dennis och hans kollegor hämtade sopor där brukade de bjuda servitriserna på räksmörgås. Så träffade han sin fru Ing-Britt.

Under åtta månader var Dennis föräldraledig, vilket var ovanligt för en man 1980. Han ville värna om familjen och låta hustrun satsa på sin karriär. Ibland kommer tankarna på hur livet hade blivit om inte tekniska förvaltningen hade funnits. Betygen från högstadiet räckte till att komma in på yrkesskolan. Dennis hade en plats på elektrikerutbildningen, men tackade nej.

– Då hade jag ju redan börjat tjäna pengar, och jag trivdes bra. Jag har aldrig ångrat det, säger han.

Dennis Labe

Ålder: 67.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Ing-Britt, barnen Daniel och Andrea och fem barnbarn.

Yrke: Driftledare på Tekniska förvaltningen.

Intressen: Ishockey (Frölunda HC), fotboll (Gais) och har tävlat i brottning, var med i juniorlandslaget och ungdomslandslaget.

ANNONS