Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Det dröjde länge innan bussen orkade köra uppför Rygatan

Tänk vad trött den stackars hästen måste vara efter att dragit upp ett lass och två män uppför Ryliden, numera Rygatan.

Liden byggdes 1917 och var stensatt men så brant att kuskarna fick sanda för att hästarna skulle kunna ta sig upp, enligt historikern Lars Gahrn. Han nämnde också vid en rundvandring i Ryet att det var först 1960 som Mölndalsbussarna klarade av att köra upp för den smala och branta liden.

LÄS MER: Utan linolja hade kanske varken jag eller pappa funnits

Hästekipaget befinner sig strax före korsningen mellan Rygatan och Svanegatan. Till vänster ligger en träfunkisvilla, byggd omkring 1930. Den ser ut som en sockerbit och var en gång disponentbostaden för Stora Götafors.

Grannhuset söderut på Svanegatan byggdes av storsnickaren Emil Eliasson. Hans söner blev välkända politiker i Mölndal. Anders Eliasson var fackordförande på Papyrus och därefter stadsfullmäktiges ordförande. Gustaf Emil Eliasson blev byggnadsnämndens ordförande och ritade hus gratis till dem som sökte byggnadslov.

LÄS MER: Blommor för välgörenhet firar 110 år i Lindome

Hästen ser också, om han tittar nästan rakt fram, Ryetskolan som uppfördes år 1913 av byggmästaren Ernst Andersson. Skolan invigdes den 30 augusti 1913.

Mellan åren 1953 och 1991 fanns även ett bibliotek i Ryet lite längre upp på Klevgatan. Länge låg också en livsmedelsbutik, omgjord vid 2000-talets början till servicebutik. Men även den försvann för cirka tio år sedan.

Namnet Ryet kommer av det fornsvenska ordet rydhia som betyder "röjningen och nyodlingen".