Det ena leder till det andra – historien om Bohusleden ur ett mölndälskt perspektiv

Bröderna Erik och Folke Heder låg bakom idén om Bohusleden, som snabbt kom att inkludera även Mölndals kommun. Det var under 1970-talet, och trots att en del markägare varnade för risk för ökade skogsbränder blev leden snart verklighet. Till invigningen av Bohusleden 1985 kom över 2 000 personer.

ANNONS

Vandring är ju en växande folkrörelse i Sverige och en av de mest populära vandringslederna häromkring är Bohusleden. Det är en 34 mil lång vandringsled som går igenom landskapen Halland, Västergötland, Dalsland och Bohuslän. Den sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad och norska gränsen i norr.

Folke Heder var ordförande i Friluftsfrämjandets Göteborgsdistrikt

Personerna bakom idén till leden var bröderna Erik och Folke Heder, som tillsammans i Friluftsfrämjandet i Partilles regi värkte fram idén till Bohusleden. Folke Heder var engagerad såväl i Friluftsfrämjandet i Partille som Friluftsfrämjandets Göteborgsdistrikt. 1974 kontaktade Folke Heder länsstyrelsens naturvårdsenhet i egenskap av ordförande i Friluftsfrämjandets Göteborgsdistrikt och presenterade en sträckning för Bohusleden som gick ifrån Skatås till Strömstad. Under processen fram till den färdiga Bohusleden utökades den till att även inkludera Mölndal och fick sin början vid länsgränsen mot Halland.

ANNONS

De berörda kommunerna kom att bli Mölndal, Härryda, Göteborg, Partille, Ale, Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Tanum och Strömstad. Arbetet bedrevs i fem arbetsgrupper med en ledningsgrupp.

Mölndals stad sköt till medel

Kommunstyrelsen i Mölndal beslutade redan 1976 att medverka och bidra ekonomiskt för drift och underhåll för Bohusleden. I Mölndal var det fastighetskontoret som fick ansvaret för att upprätta skriftliga kontrakt med samtliga 30 markägare som var berörda av Bohusledens sträckning. Utöver detta så togs även kommunal mark i anspråk. Folke Heder anlitades 1980 för att få till en överenskommelse med markägarna i Mölndals stad. Folke fick ett arvode på 80 kronor i timmen plus reseersättning, det stod dock att han mestadels kom att använda sig av cykel.

Oron: Ökad risk för skogsbränder

En del markägare var dock lite avogt inställda, då man befarade en ökad risk för skogsbränder. Detta på grund av en ökning av brandovana personer som var ovana vid att röra sig i skog och mark. Huvudmännen bakom Bohusleden ansåg dock denna ökade risk som minimal men man lade ändå in en brandförsäkring i avtalet med markägarna. Några markägare uttryckte även oro för att mopedburna människor skulle komma att använda leden.

Till invigningen av Bohusleden den 12 maj 1985 kom över 2 000 personer och minst lika många deltog i den fyra dagar långa stafett som från norr och söder möttes i Herrestadsfjället.

Från Älvsåker till Gunnebo slott

Mölndalsdelen av Bohusleden startar i Älvsåker där Hallandsleden slutar. Leden leder genom skogar, ängar, åkrar, vid vackra sjöar och har sin avslutning i närheten av Gunnebo slott.

Bohusleden blev på 2000-talet en del i ett större europeiskt nätverk av vandringsleder som gemensamt kallas Nordsjöleden. Nordsjöleden är ett internationellt nät av långdistansvandringsleder som förbinder sju länder och 26 partnerområden i norra Europa runt Nordsjön.

Fick en ny sträckning

Förra året fick Bohusledens Mölndalsdel en ny sträckning mellan Bunketorp och Tulebosjöns badplats. Den fick västligare sträckning och passerar nu Isaks mosse, fågeltornet vid Sagsjön och Natur och kultur i Livered och ansluter sedan till Tulebosjöns badplats. Det blev därmed en sträckning som är närmare lokaltrafik och bebyggelse.

Förändringarna i Bohusledens sträckning har genomförts av Mölndals stad i samarbete med Västkuststiftelsen och invigdes av bland andra Västkuststiftelsens ordförande Stig-Olov Tingbratt.

Vad kan man mer säga om Bohusleden?

Den är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet, gamla Göteborgs och Bohus läns kommuner, Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen och Skogsstyrelsen i före detta Göteborgs och Bohus län. Västkuststiftelsen har ett samordningsansvar för Bohusledens underhåll och skötsel.

Arkivmaterialet till denna artikel är huvudsakligen hämtat från Naturskyddsföreningen i Partille som är en av Föreningsarkivets arkivbildare.

Keep hiking!

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Bohusleden dras om – kommer gå genom centrala Lindome

LÄS MER:Friluftsfrämjandet tipsar – bra utflyktsmål i Mölndal

LÄS MER:Så rustades motionsspåren i Herkules upp: ”Var ganska dåliga”

LÄS MER:Kommunen brände ner utedass vid vindskydd: ”Kunde inte sköta det”

ANNONS