Djurstenen utanför Hällesåker var gräns mellan Sverige och Danmark – och bar på blodiga historier

Det gigantiska stenblocket var inte bara gränsen mellan två länder. Det bar också med sig skräckberättelser som fick folk att ge bort en liten symbolisk offergåva varje gång de passerade.

ANNONS
|

När man i äldre tider skulle märka ut viktiga gränser använde man gärna delar av naturen, som till exempel åar, bäckar, sjöar, berg och udda stenar. Speciellt viktig var den nordliga gränsen i Halland då landskapet ännu tillhörde Danmark och många gränsöverträdelser ägde rum.

Flabäcken var en tydlig gräns vilken accepterades av både svenskar och danskar, men värre var det längre österut där gränsen kunde skilja flera kilometer beroende på om det var danskarna eller svenskarna som beskrev den.

På väg mot Gravsjön

Åker man Benarebyvägen mellan Hällesåker och Mölnlycke och tar av mot Gravsjön finner man ett rejält flyttblock av gnejs, två meter högt och tämligen fyrkantigt. Stenen har haft många olika namn, som Hjulstenen, Djurstenen, Bjurstenen och Jystenen – och den har omgärdats av många legender.

ANNONS

Några av historierna innehåller människor som brutalt bragts om livet och kastats i ”Döljevann”. På stenen finns två inristade solkors, eller hjulkors, ett på den östra sidan och ett på den västra sidan. Denna symbol är mycket gammal och förekom flitigt på diverse hällristningar och smycken från bronsåldern. Man trodde därför att solkorsen symboliserade solens upp- respektive nedgång och att stenen hade haft någon typ av religiös betydelse.

Träff på Elfsborgs slott

För att råda bot på den tveksamma gränsen träffades svenskar och danskar år 1554 på Elfsborgs slott och blev då överens om att Djurstenen var en godtagbar gränsmarkering. Och danskarna var noggranna med att i skrift beskriva stenen.

Man finner då att man ej noterat att stenen var försedd med några sol- eller hjulkors. På grund av detta tror man att inristningarna tillkommit lång senare och enligt ett föredrag av Elof Lindälv skulle dessa tillkommit i början 1700-talet.

Hur som helst så var stenen med dess legender och påstådda dödsfall något som man i bygden hade stor respekt för och var gång man passerade stenen så kastade man upp en liten sten eller kvist ovanpå stenen som en offergåva.

Stenen står ju kvar, men tyvärr är idag de inristade hjulkorsen knappt synbara.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Gymnastikföreningen Zephyr grundades 1930 – tackade nej till OS i Berlin

LÄS MER:Så gick det till när Lindome centrum flyttades från kyrkan till stationen – och till Almås

LÄS MER:Så har bröllopsmodet ändrats på 110 år – från svart klänning via hippie till volanger

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS