Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Playin Prayers intar på söndag återigen Lindome kyrka. Från vänster: Olof Andersson, Andreas Thalenius, Michael Ardenheim, Stina Rosén och Gugge Hultman.  Bild: Gunnar Klingberg
Playin Prayers intar på söndag återigen Lindome kyrka. Från vänster: Olof Andersson, Andreas Thalenius, Michael Ardenheim, Stina Rosén och Gugge Hultman. Bild: Gunnar Klingberg

Dylan intar kyrkan efter uppehållet – senast lockades 700 personer till Lindome

Äntligen, tycker nog många. För på söndag är det återigen dags för Lindome församlings egna Playin Prayers att låta Nobelpristagaren Bob Dylans ord och toner ljuda i hemmakyrkan.

– Det känns verkligen jättekul. Vi har ju gjort en del digitala grejer men annars har vi haft uppehåll under pandemin, säger Andreas Thalenius, präst i Lindome församling och medlem i Playin Prayers.

Hoppade in på kort varsel

Det var för snart fem år sedan som Lindomeborna Michael Ardenheim och Olof Andersson blev tillfrågade att spela Dylan i Lindome kyrka när en lucka i programmet uppstod. Prästen Andreas Thalenius och musikern Gugge Hultman kom med i och sedan dess har de fortsatt. Numera kompletterat med ytterligare en musiker – Stina Rosén.

LÄS MER: 11-årige Elias Glamheden ska spela på Konserthuset: ”Han är en framtida stjärna”

– Första gången vi hade gudstjänst trodde vi på 25 personer, det kom flera hundra, säger Andreas Thalenius.

Och när gruppen spelade och berättade om Johnny Cash tog sig hela 700 personer till den vitkalkade kyrkan ovan Kyrkängen i Lindome.

– När det är 300–400 där så känns det ganska fullt, så vi fick använda alla möjliga platser – orgelpallen och trappan upp till predikstolen till exempel.

Ändrat upplägg

Konstellationen har även haft föreställningar med amerikansk folkmusik under namnet This land is your land. Den kommer framföras i Fässbergs kyrka i januari nästa år, men nu är det alltså fokus på Bob Dylan.

– Det kommer att bli en del nytt mot förra gången vi var i Lindome, utlovar Andreas Thalenius.

LÄS MER: Elisabeth spelade sig från Kurt Olsson till Fässbergs kyrka

Grundupplägget för en musikgudstjänst är att Andreas kommer med sina låtförslag och musikerna med sina. Vissa låtar förkastas och därefter startar ett samtal kring vad man vill berätta och hur. Det är Andreas som binder samman låtarna med berättelser och reflektioner den här gången kommer alla låtar att framföras på svenska.

– Det blir ganska mycket från hans tidiga år och sedan följer vi Bob Dylans engagemang i proteströrelsen och hans anti-krigsarbete vidare in i hans möte med den kristna tron. Hans sätt att uttrycka sig är helt fantastiskt.

LÄS MER: Kyrkklockorna ringde i över en timme: ”Efter en kvart blev vi fundersamma”

Hur bra funkar Dylan i kyrkan?

– Väldigt bra. Vi brinner för hans musik och hans ord och texterna innehåller mycket andligt så han passar bra för både de vanliga kyrkobesökarna och för de Dylanintresserade.

Slutligen, vilken är den bästa låten?

– Det finns så många, men av de vi kör nu så är det Masters of war eller Ni som tjänar på krig. Den är otroligt stark och han är så arg över de som gömmer sig bakom skrivborden och låter människor gå till slakt i krig. Den är giltig fortfarande i dag.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.