Då fick barnen i Kållered äta lagad mat i bamba – vad sägs om leverstuvning och ugnspannkaka?

Det dröjde länge innan politikerna i Kållered gav tummen upp för lagad mat i skolan. Barnen var förväntansfulla inför premiären – men blev gruvligt besvikna.

ANNONS
|

Bamba är enligt Wikipedia en regional och vardaglig benämning för skolbespisning. Ordet används nästan uteslutande i Göteborg med omnejd och i nordligaste Sverige, i trakterna kring Kiruna.

Idag 2022 ses det nästan som en självklarhet att skoleleverna får ett mål mat under skoldagen, men det har inte alltid varit självklart.

År 1937 kom en kungörelse om statsbidrag till skolmåltider. Den lästes upp vid Kållereds folkskolestyrelses möte i juni månad 1937 och lades till handlingarna.

Den enda skolan i Kållered låg då i Livered, i det som idag heter Skollyckan.

Medhavda smörgåsar

Då fanns det cirka 900 invånare i Kållered. Alla barn fick ha med sig smörgåsar och något att dricka till skolan. Måltiden intogs vanligtvis i korridoren utanför klassrummet eller i skolbänken. Många av barnen, speciellt de från Labacka, hade en lång väg till skolan.

ANNONS

I november 1942 fick Folkskolestyrelsen ett uppdrag av kommunalfullmäktige att utreda frågan om att servera mat på frukostrasten. Men det blev inget av det. När den nya skolan i Brattås togs i bruk 1954 kom frågan upp igen. Man beslöt att eleverna till sina medhavda smörgåsar skulle få varm choklad eller mjölk. Anslaget för denna dryck var 8 000 kr.

Nej till cateringfirma

År 1957 erbjöd sig herr Karl Eriksson i Sporred, som drev en cateringfirma, att leverera färdiglagad mat till eleverna. Men detta ansågs för dyrt och avslogs.

Men man beslöt att utöka de varma dryckerna med hjälp av olika soppor.

Så här kunde en veckomeny se ut:

Måndag: Choklad.

Tisdag: Grönsakssoppa.

Onsdag: Saftsoppa.

Torsdag: Köttsoppa.

Fredag: Fruktsoppa.

Lördag: Varm choklad.

Sopporna levererades som konserver som värmdes i ett litet beredningskök intill vaktmästarens lokal. Elsa Andersson anställdes för laga de varma dryckerna. Hon gjorde iordning ståltrådskorgar med rostfria muggar med handtag och drycken kom i kannor.

Wendy älskades av barnen

Staffan Bjerrhede, som började i första klass 1960, gick första åren i kommunalhuset och i biblioteket i Central 1. Han minns att klassen fick gå på led upp till Brattåsskolan och äta sina medhavda smörgåsar i vaktmästarens rum vid ett stort runt bord.

Skolan byggdes till 1961 och 1962 med tre lektionssalar och en helt ny barnbespisning. Ett nytt kök byggdes också. För att laga maten anställdes Amy Högström.

Till att servera maten till eleverna anställdes Gunborg Antonsson och den mycket populära Wendy Lundström som hälsade eleverna med glada tillrop på engelska och berättade om vad som serverades. Wendy var född i Skottland, men bodde i Kållered.

Wendy var alltid lika glad och tillmötesgående mot alla barn.

Premiär 1963

Första måltiden som serverades var ugnspannkaka med lingonsylt. Det var den 7 januari 1963. Enligt Staffan Bjerrhede byggdes förväntningarna upp innan måltiden. Men ack var många blev besvikna, som var vana vid tunna pannkakor med blåbärssylt. Tjocka mastiga fyrkanter motsvarade inte förväntningarna på pannkakor!

Resten av veckan serverades grönsakssoppa, stuvade fiskbullar, vitkål med fläsklägg och leverstuvning. Allt serverades med hårda brödkakor och mjölk.

Vilken skola i dag serverar den menyn?

Något som infördes av rektor Gunnar Hillerström, som var föregångare i mycket, var att lärarna skulle äta tillsammans med eleverna. Måltiderna blev på det viset lugnare. Även att det fanns småbord för 4 elever blandade med långbord gjorde att miljön blev bättre i Kållered än i många andra bambamatsalar.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Gymnastikföreningen Zephyr grundades 1930 – tackade nej till OS i Berlin

LÄS MER:Sju fantastiska flygbilder på det gamla Mölndal – känner du igen dig?

LÄS MER:Så har bröllopsmodet ändrats på 110 år – från svart klänning via hippie till volanger

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS