Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander lockas inte nämnvärt av ekonomisk frihet. Bild: Patrick Sörquist
Fredrik Hofflander lockas inte nämnvärt av ekonomisk frihet. Bild: Patrick Sörquist

Fredrik Hofflander: Ekonomiskt fri, javisst – men vad ska jag göra sen?

Spara, gneta – bara för att bli så rik att man kan säga upp sig från jobbet? Nej, då gör jag hellre som konstnären i Kållered.

Har du läst tipsen om hur lätt du blir ekonomiskt oberoende? Hur lätt du kan leva på räntor och i princip säga upp dig från jobbet fastän du borde ha minst halva yrkeslivet kvar?

Jag vet inte om fenomenet har blivit så spritt att det kan kallas en trend – men åtminstone jag har noterat att det här kanske i grunden obskyra temat har tagit ett rejält kliv. Från nördiga bloggar och diskussionsforum rakt in i morgonsoffor och dagstidningar.

LÄS MER: Jag blev glad av att läsa om Mölndal outdoors nybörjarkurs i orientering – välkomna in!

En googling ger snabba besked:

”Eric, 33, är nära att bli ekonomiskt oberoende”.

”Så ska Sandra, 34, bli ekonomiskt fri vid 40”.

”De följde fyraprocentsregeln – kunde sluta sina jobb vid 40”.

Pensionsdrömmen skaver

Och många fler liknande fall finns det. Låt mig säga det direkt: Folk får göra vad de vill med sina liv. Men i min själ skaver det lite när folk yngre än jag själv börjar drömma om....att gå i pension? Jo, jag vet att jag generaliserar och förenklar, jag vet att alla som drömmer om den ekonomiska friheten har olika bevekelsegrunder – men häng med mig lite till!

LÄS MER: Om jag var 20 år i dag – då hade jag varit död på bostadsmarknaden

Samhället är ju liksom uppbyggt kring att de som kan jobbar, på ett eller annat sätt, under större delen av vuxenlivet. En del jobbar som kulturkonsulenter, andra som metallarbetare. Några är sjuksköterskor, några busschaufförer. Några startar företag som kan anställa folk i tusental, några reparerar hissar och några jobbar på Coop. Alla behövs och alla utgör en liten bit av det pussel som ligger till grund för hela vårt samhälle som vi känner det i dag.

Kan bli ekonomiskt oberoende

Kanske skulle jag själv också kunna bli ekonomiskt oberoende en dag, om jag gjorde som vissa av dem jag läst om. Drog ner kraftigt på utgifterna på alla håll och kanter, sålde min bostad, köpte en billigare, hyrde ut källaren, drog ner utgifterna lite till, optimerade mitt sparande, drog ner utgifterna lite till. Kanske.

Men sen då? Skulle jag vandra i fjällen, lära mig snickra och gå en italienskakurs på Folkuniversitet? Och vad skulle jag i så fall bli för bit i det där samhällspusslet?

LÄS MER: Kållered och Lindome har fått stå tillbaka – nu är det upp till bevis

Inspirerande läsning

Jag strävar nog på ett bra tag till trots allt. Skulle ekorrhjulet bli alltför ekorrhjuligt så kanske jag får testa den mittemellanvariant som konstnären Rebecca Lindblad lyckats hitta och som tog konkret form i Kållered i helgen.

Hon sa upp sig från sitt jättetråkiga HR-jobb för att i stället satsa på kombinationen störningsjourare och konstnär. Ebba Bergströms reportage om Rebecca är faktiskt betydligt mer inspirerande läsning än all världens artiklar om ekonomiskt oberoende.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.