Emrik hoppas på seger i hyllning till hemstaden

Under 90-talet turnerade göteborgsbandet Stonefunkers runt och skapade fest i stora delar av Europa. Sångaren Emrik Larsson, uppvuxen i Stensjön, lever i dag ett betydligt stillsammare liv, men med musiken fortsatt i fokus.

ANNONS
|

Hans senast projekt är ett bidrag till tävlingen om att bli Göteborgs signaturmelodi under jubileumsåret 2021. Låten Staden vi älskar som har gått till final i tävlingen där vinnaren kommer att presenteras på The Brewhouse Awards finalgala nu på fredag, den 31 januari.

Låten släpps av hans nya band, M-rock & Wefunky band och är en odelad hyllning till hela hemstaden, från innerstan till förorten.

– En del av funkens grej är att uppmana till dans och så vidare. Jag vill fortfarande sprida positivitet, säger Emrik Larsson, som även uppträder med svenskt material under namnet Emrik med vänner.

Han upplever att det varit en tråkig utveckling i samhället de senaste åren, då det pratas mycket om problem.

ANNONS

– Jag förstår att folk känner oro, det gör jag också, men varje gång jag varit utomlands så slås jag ändå av hur bra det är här i Sverige.

Uppväxten i Stensjön och senare Näset var relativt priviligerad. Båda föräldrarna var läkare, familjen var trygg, med flera syskon. Emrik och hans bror Torsten blev båda musiker och bildade Stonefunkers tillsammans, men Emrik har utvecklats mycket sedan turnerandet minskade i slutet av 90-talet.

Under en tioårsperiod förlorade han båda sina föräldrar, som var i 60-årsåldern, samt en bror och en syster som båda dog alldeles för tidigt. Att se död på nära håll påverkar människor, menar han, och han upplever det som att folk glömmer av att livet är nu.

Även om Emrik Larsson fortfarande är utåtriktad och pratsam med ett bullrande skratt har de senaste 20 åren förändrat honom i grunden.

– Jag kommer från ett stökigt popstjärneliv, men är nykter och drogfri sedan 2001. Jag älskar sport, är skateboardåkare och håller på med klassikern – Vasaloppet och allt det där. Jag träffar en helt ny typ av människor nu, och jag har inga problem med det. Det finns alltid något att prata om.

Över huvud taget tror han på fysiska möten och kommunikation. Skillnaden i hur musik skapas i dag, jämfört med för trettio år sedan är påtaglig. Förr möttes musiker och tekniker för att spela in en skiva, medan det i dag räcker att mejla en ljudfil till personen som mixar.

– Det är en fantastisk utveckling, som gör allt enklare. Men ibland är gemenskap och möten oslagbara.

Emrik Larsson bor numera i Göteborg, och arbetar delvis från Halmstad med regionens musikinstitution, Musik Hallandia. Som producent och utvecklare initierar han arrangemang, spånar program, producerar turnéer och bokar in artister.

Han är numera även pappa till nioåriga dottern Daphne och har sedan han fick henne försökt trappa ner på arbetstakten. Men dottern delar sin pappas intresse för musik, sjunger i kör, och deltar i senaste låten.

Just nu pågår även arbetet med nästa album, Celebration, som handlar om att fira sig själv, vara nöjd och snäll mot sig själv. I vår släpps första singeln från skivan, som i nuläget verkar bli i huvudsak engelskspråkig, med någon eller ett par svenska låtar upptill.

Upplägget är inspirerat av Lalehs förra skiva. Några spelningar väntar också, bland annat på Nefertiti den 6 mars.

– Men jag skulle gärna vilja spela mer även i Mölndal, där jag uppträde i Stensjökyrkan, i mina gamla hemtrakter, förra året. Min förhoppning är att också att flytta tillbaka dit så småningom, för jag trivs verkligen där, säger Emrik.

Emriks bror Torsten bor på kommungränsen och hans syster Karin jobbar i Mölndal.

– Jag är också själv ofta uppe i Stensjön, där min dotter är döpt i kyrkan. Jag besöker även Kikås kyrkogård regelbundet, där min mamma och mina syskon Gustaf och Ingrid ligger begravda.

Men det ställe Emrik oftast besöker är Gunnebo, för både promenader, träning och bad.

– Jag älskar verkligen den platsen. Den för mig tillbaka till min fria barndom och uppväxt i området där jag tog mina första bad i Stensjön och spelade tennis och pingis med mina syskon på Lackarebäckskolan. Sedan tränar min dotter även simning i Mass simklubb, så jag tillbringar rätt mycket tid i simhallen, där jag själv badade mycket som barn. Så det är med lite sorg i hjärtat jag ser att anläggningen ska rivas nu, fortsätter Emrik. 

– Jag tycker för övrigt det är katastrof att kommunpolitikerna inte kunnat bestämma och ta beslut i ett mycket tidigare skede kring att bygga en ny fräsch simhall. Åbybadet har ju alltid varit den bästa simanläggningen i Göteborgsområdet. Att de inte förstått eller sett möjligheten att skapa nåt nytt ännu bättre är bara sjukt dåligt. 

Mia Sandblom

Camilla Moestedt

Emrik Larsson

Ålder: 54.

Bor: Johanneberg, Göteborg. Uppvuxen i Stensjön och Näset.

Familj: Fru och 9-åriga dottern Daphne.

Yrke: Musiker, producent och artist.

Intressen: Musik, skateboard, cykling, skidor, tennis, film och mat.

ANNONS