Förr fanns det många livsmedelsaffärer, kiosker och bagerier i Mölndal

Det fanns flera livsmedelsaffärer på Stensjöhöjd, Stensjöbacke och Ormås under första halvan av 1900-talet. Hushållen saknade kylskåp, så man behövde en affär att gå till i närheten.

ANNONS

Vid korsningen Torgilsgatan 2 och Stensjögatan 12 i Torgerssonska huset startade Eric Johanson en speceriaffär 1904. 1907 etablerades ännu en affär i samma hus, Albin Torgerssons Speceri- och Diversehandel. Denna affär upphörde 1937.

Springpojkar cyklade ut med mjölk

Eric Johanson byggde 1909 ett ståtligt hus på Stensjögatan 21, kallat Erekes, med bostad, affärslokal planerad som speceriaffär och magasin. Speceriaffären öppnades 1910. Sonen Ivan Runstad tog över affären 1944. Namnet ändrades till Stensjöhöjds Speceri- och Livsmedelsaffär. Tre springpojkar cyklade ut med bland annat mjölk till kunderna. Mjölken såldes i enliters- och halvlitersflaskor och kyldes i en stor cementbinge i affären, med isblock ovanpå. Vattnet från isblocket rann ner över flaskorna, som till hälften stod i vatten. Mejerierna som körde ut mjölken körde även ut isen.

ANNONS

LÄS MER: Här är de tidigare okända bilderna av Villa Korndahl i Mölndal

Huset och affären övertogs av Arthur Andersson 1948, som redan 1922 startat speceriaffär i flerfamiljshuset Residensets undervåning på Residensgatan 11 (nuvarande Residensgatan 45). Butiken upphörde i mitten av 1950-talet.

Inga snabbmakaroner

En liten historia från Arthur Anderssons affär: En dam kom in och ville köpa snabbmakaroner. Det fanns inte svarade expediten.

– Sådant går ej att sälja.

– Men ni hade ju förut. Vart har de tagit vägen?

– Dom har vi sålt.

Sista gången affären fanns med i telefonkatalogen var 1969.

Mjölk i lösvikt

På Furugatan 2 vid korsningen till Stensjögatan fanns Jonassons Mjölk & Ägg-affär från slutet av 1940-talet till mitten av 50-talet. Här såldes mjölken i lösvikt. Man mätte upp mjölken med litermått och hällde över mjölken i kundens medhavda mjölkspannar och flaskor.

LÄS MER: Fredrik Hofflander: Historiska satsningen blev till en läsarsuccé

1930 fanns en affär på Ormåsgatan 4 (senare Harris musik), Bernhard Bengtssons Charkuteri och Slaktaffär. På adressen skall det senare ha funnits Fru Nords Charkuteriaffär, Bror Lundblads Charkuteriaffär (1946 till 1948) och Peterssons Charkuteri & Mjölkaffär. 1954 drev Danielssons Livsmedel en mjölkaffär där, som var en filial till Danielssons Livsmedelsaffär på Gunnebogatan 44 och som blev fristående på 60-talet. Den nämns i telefonkatalogen sista gången1968.

Flera lokala bagerier

På Stensjögatan 1 låg Ernst Halvordsons bageri. Tegelhuset finns kvar, men bageriets tillbyggnad uppförd 1907 i trä på gaveln mot Stensjögatan är riven.

Bageriet startade någon gång i början på 20-talet. Vid mitten av 1960-talet ändrades namnet till Sten Halvordsons bageri.

Brödet levererades till affärer runt om i Mölndal och även till Göteborg. ”Kalle brökaka” cyklade ut med brödet, men använde senare en flakmoped. Han började tidigt på morgonen och satte degen, innan två systrar kom dit och bakade brödet. Bageriet upphörde i mitten av 70-talet.

LÄS MER: Fåtöljen från Lindome är ett mästerverk – nu tillhör den Mölndals stadsmuseum

I Ormås startade bagarmästare Johan Klang ett bageri 1921. Det låg på Bergsgatan 2, nuvarande Eduard Boyes gata 37. Matbröd, kaffebröd och konditorivaror levererades med två skåpbilar till affärerna. Klangs bageri hade fyra anställda och fanns kvar till mitten av 1950-talet.

Hemmet blev en kiosk

Det fanns även några kiosker i området att välja på när man skulle köpa sin söndagstidning. Vid Rackarebron låg Ivar Frantz kiosk, som startades 1921, på tomten till Ivars föräldrahem. När Ivar behövde större utrymme byggde han om föräldrahemmet till affärslokal.

Skolbarnen på Grevedämmets skola slank in här och köpte godis, serietidningar och filmstjärnebilder på väg till och från skolan. Kiosken övertogs senare av Lisa Svantesson. Lisas schapp fanns kvar till mitten på 1970-talet. Huset revs och platsen blev helt förändrad när bron över Pixbovägen byggdes 1980.

LÄS MER: Hittades död i en stuga full av katter i Flabäck

Pojkarna samlades vid Pressbyrån

Vid Mölndals Övre låg Pressbyråns kiosk, som fanns kvar åtminstone in på 1960-talet. Här samlades pojkar på söndagsmorgnarna för att hämta tidningarna de gick runt och sålde.

På Strandgatan fanns en kiosk vid badhuset. Längre österut på Strandgatan drev två kusiner var sin kiosk med båtuthyrning. Avståndet mellan dem var cirka 20 meter. Kioskrörelsen vid Strandgatan flyttade sedan till Stensjöberg. Denna kiosk som ingick i Stensjöns Strandservering kallades i folkmun för Apels schapp. Den ersattes 1982 av en närbutik, numera Stensjöns Livs.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS