Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsvägens trottoar har blivit sex gånger så bred

Här börjar gatan Göteborgsvägen i Mölndal. Första kvarteret består av Frändbergska fastigheten.

Nymans gamla träbyggnad revs år 1937. Ett nytt butiks- och bostadshus uppfördes på platsen under åren 1937–1938 av byggnadsfirma Dan Frändberg. Där inrymdes postkontor och biografen Grand.

Det äldre paret kommer gående där gatan Göteborgsvägen börjar. Kanske ser de sig själva som barn vid övergångstället på den infogade bilden från slutet av 1940-talet. Eller så är det han i den rödblå jackan som är den unge tuffe mannen i hatt som lutar sig mot skoaffärens skyltfönster? En sak kan dock omedelbart konstateras; trottoaren är minst sex gånger så bred idag som då.

Själva byggnaden som utgör första kvarteret på Göteborgsvägen kallas Frändberska fastigheten och uppfördes under åren 1937–1938 av byggnadsfirma Dan Frändberg efter att Nymans träkåk rivits.

Lite längre fram syns biografen Grands entré med sina pampigastora neonbokstäver. Kan tänka mig att filmer som "Casablanca", "Vild Ungdom" med Marlon Brando och Vilgot Sjömans "491" spelades där.

Grand öppnade 26 december 1938 och drevs av Royalbiograferna och Sandrews.

Bion råkade på 60-talet ut för den så kallade biografdöden i och med televisionens allt starkare intåg. 1966 visades den sista filmen.

Men huset lever kvar och inhyser idag bland annat ett konstgalleri, en begravningsbyrå och Mölndals möjligen äldsta kinakrog Rasa Sayang.

Källa: Mölndals hembygdsförening och Mölndals stadsmuseum