Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Iverstam fick sin vardag omruskad av Håkan Hellström-musikalen. Bild: Per Wahlberg
Lisa Iverstam fick sin vardag omruskad av Håkan Hellström-musikalen. Bild: Per Wahlberg

Lisa Iverstam: Håkan Hellström-musikalen skakade om min vardag – och jag har filmbeviset i mobilen

Livet rullar nästan alltid på som vanligt. Förutom i helgen. En film i min mobil får mig att förstå att det faktiskt hände på riktigt.

De flesta dagar är mitt jobb precis som vilket som helst. Stora scenen med sin röda salong är förstås husets hjärta och till operahusets kropp hör flera vitala organ som verkstäder och ateljéer. Men själv huserar jag i ett trångt arbetsrum, förvisso med en hygglig utsikt, men med landstingsspräcklig plastmatta och en nyckfull skrivare. Kaffet köper jag i en obegriplig talande kaffemaskin med tempo hos en sengångare. Det är deadlines men inget lull-lull och när den gemensamma fikan på torsdagar infinner sig utbrister alla “Va?! Är det redan torsdag?”

LÄS MER: Äntligen fick jag resa igen – det var fantastiskt att få uppleva friheten

Svettig cykeltur hem

Mina vardagskvällar är också hyfsat ordinära. Det är svettig cykeltur hem från postfack och 90-talsväggar i terracotta, men jag antar att jag bör tacka Sahlgrenskabacken för min goda kondition, det är vad-ska-vi-äta-till-middag, det är läxläsning, tack och godnatt.

Men så sker en förskjutning. Operahuset börjar snudd på vibrera. Dignande kostymvagnar fyller hissarna och doften av puder fyller luften. Artisterna får en ny lyster i blick men är som vimmelkantiga av regianvisningar. I matsalen sitter folk i alla möjliga och omöjliga kostymer, det är peruker, lösögonfransar, låtsasblod på skjortor och fejksår på kinder. Ett huvud i silikon på en vagn, en tårta i frigolit på en annan. En gång ingick ett offerdjur i en uppsättning. Kollegan på specialrekvisitan hade ett sjå att få till så låtsasblodet pulserade ur leksakslammet på ett naturtroget sätt. Att hitta rätt nyans på teaterblod är för övrigt ett ämne i sig. Kort sagt – det närmar sig premiär.

LÄS MER: Så gör jag för att besegra min oro för barnen – jag tar hjälp av Karin Boye

Kärlek skonar ingen hade premiär

I lördags hände just detta. Säsongens musikalpremiär gick av stapeln – Kärlek skonar ingen är en musikal baserad på Håkan Hellströms låtar. Det som hade börjat med en tanke i regissörens huvud för sju år sedan fanns nu förverkligat i form av sångare, skådespelare, musiker, akrobater, grymma kostymer och en tajt orkester, alla redo att möta sin publik. Det ligger nära till hands att likna det hela vid en enorm, kollektiv förlossning. Så äntligen kom bebisen! Lättnad, glädje, kramar och fest. Nu kan vi visa upp barnet för världen!

LÄS MER: Markägare som vaktar ditt revir: håll koll på allemansrätten!

Jag nyper mig i armen

Dagen efter glitterregn och jubel nyper jag mig i armen. Sjöng han verkligen, sedan på premiärfesten? Jo, filmen på Håkan finns i mobilen och jag glädjer mig åt tidernas inlägg på Instagram. Jag ställer tillbaka de högklackade och sätter plåster på hälens skavsår. Den äkta hälften har bryggt kaffe och berättar om skyhöga elpriser och hur fiffigt det vore om vi körde tvättmaskinen på nätterna. Jag undrar om vi ska dammsuga i natt istället, men han säger att det nog är att gå till överdrift.

Imorgon är det jobb igen. Undrar om skrivaren är på gott humör?

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.