Här är historien bakom Hällesåker IF – föreningen som nu fyller 100 år

Det är inte bara Mölndals stad som i år firar 100-årsjubileum, det gör även Hällesåkers idrottsförening i Lindome. Föreningen bildades på en landsväg en söndagseftermiddag våren 1922!

ANNONS
|

På 1920-talet blev det populärt att spela fotboll och i Lindome bildades flera klubbar såsom Anderstorps IF, Lindome JUF, Stationens IF, Ranered samt Hällesåker IF. Under tidens gång har många försvunnit och/eller slagits samman, men Hällesåker IF har bestått och är fortfarande en mycket aktiv förening.

Ett stort problem för många fotbollsklubbar på den tiden var att hitta en lämplig plats att utöva sin sport. Man fick fråga någon lokal bonde om att få utnyttja en äng som kanske låg i träda, problemet var då att bonden plötsligt skulle plöja upp ängen, och så fick man leta efter en ny lämplig plats. För Hällesåkers fotbollspojkar hittade man en lämplig gräsplätt vid Thors Lycka. Tyvärr varade lyckan inte länge, men man fann då en ny plan vid Hovgårs Mader. Även denna plats blev kortvarig. Nu blev det istället en plan vid Abrahams Torp som gällde ända fram till 1930-talet.

ANNONS

Fanns ingen domare

Alldeles i början av fotbolls karriären kände man kanske inte exakt till vilka regler som gällde, hur många spelare man skulle vara i varje lag, hur länge skulle en match vara och någon domare hade man inte heller, men man hade roligt och det var huvudsaken. Den första matchen mot ett utombys lag blev ett lag från Ranered och för att skilja lagen åt bestämdes det att gästerna skulle bära mörka skjortor och hemmalaget vita. Alla skulle dock ha skor på fötterna, dock inte träskor! Tyvärr förlorade hemmalaget med hela 0 – 5!

För bättre organisera verksamheten så bestämdes att man nu skulle bilda en riktig idrottsförening, vilket man gjorde 1922 med Erik (Karlsson) Hellwert som ordförande och texten ovan är hämtad från hans ord i Minneskriften 1922 – 1942.

Av någon anledning så ändrade man dräkternas färg och utseende en hel del. För att 1934 slutligen bestämma sig för gula tröjor och svarta byxor, vilket gäller även idag också.

Från 1931 blev det en ny fotbollsplan vid Torvmossared, men nu med en närbelägen dansbana. Genom dansbanan fick man intäkter till driften och expansion av föreningen. Det blev med tiden lite bättre med att följa gängse fotbolls regler med 11 spelare i varje lag, men nummerlapp på ryggen dröjde till 1940!

Stod utan plan

I början av 50-talet skulle marken i Torvmossered användas till annat och arrendet blev uppsagt och sommaren 1952 stod föreningen utan både fotbollsplan och dansbana.

Från starten fanns bara herrfotboll, men i början av 50-talet bildades en ungdomssektion med pojkfotboll. Senare ville även damerna vara med, och från mitten av 70-talet har föreningen haft damlag.

Andra sporter som förekommit är terränglöpning, bandy, ishockey, handboll, gymnastik, bordtennis och boule. Fortfarande är fotboll den huvudsakliga idrotten, men även bordtennis och gymnastik är populära. Den senaste idrottsgrenen som tillkommit är Cornhole.

Herrarna har genom åren vunnit 11 seriesegrar i fotboll och som högst spelat i ”gamla” division 4. Damerna har 3 seriesegrar och varit uppe i division 2. Högst har föreningens boulespelare nått genom att vid två tillfällen bli svenska mästare.

Mitt i byn

Idag finns föreningen samlad mitt i Hällesåker, med stora fina lokaler och två fotbollsplaner med naturgräs, samt en liten grusplan med belysning. Till detta finns festplatsen med dansbana och en stor parkering.

Festplatsen tillhörde från början en Bastu- och byggnadsförening, som 1952 även uppförde gården. Idrottsföreningen, som blivit av med sin plan och dansbana i Torvmossared, fick nu arrendera mark och byggde ny dansbana 1953. Detta var viktigt då förenings största inkomstkälla var just danskvällarna. Man letade lämplig plats för en ny fotbollsplan och fick till slut av närliggande markägare arrendera mark, för att 1955 anlägga en plan och därtill bygga en barack för omklädning. Denna fotbollsplan är idag A-plan.

1964 gjorde medlemmarna genom frivilliga insatser en första utgrävning till källare under halva gården, dit omklädningsrummen flyttades, nu med vatten och duschmöjlighet. Därefter anlades en ishockeybana och en hockeysektion bildades. Samtidigt anlades parkeringsplatsen. Några år senare byggdes gården till med serveringsavdelning i övervåning och flera och större omklädningsrum och en klubblokal i källarplan. Källaren utökades senare med en styrketräningslokal och flera förråd.

Äger hela anläggningen

På 70-talet investerades en bevattningsanläggning till A- planen. Därefter arrenderades mera mark där man anlade ytterligare en fotbollsplan, nuvarande B- plan. 1993 revs det sista av ishockeybanan, där nu den lilla grusplanen är belägen. Idrottsföreningen hade tidigare efter arrendeutgång köpt A-plan och 1997 kunde man köpa gården med tillhörande dansbaneområde. Så år 2003 kunde man även köpa B-plan och äger därmed hela anläggningen.

Drift, skötsel och underhåll utförs nästan uteslutande genom medlemmarnas ideella arbete, Under senare tid har bland annat jordvärme installerats, taktegel och ytterpanel bytts, kommunalt avlopp anslutits. Invändigt har källaren renoverats och helt nyligen festvåningen och köket.

Pågående projekt är upprustning av festplats och dansbana. Klubbens intäkter kommer idag till stor del av uthyrningen av Hällesåkersgården – där andra föreningar, dagbarnvårdare och förskolan hyr in sig, liksom de som vill arrangera privata fester, dansbandskvällar eller konserter. Dansbanan är tyvärr inte lika frekventerad som den en gång varit.

Ideella insatser

Föreningen står och faller med medlemmarnas många fina ideella insatser för drift och underhåll av gård och planer, samt en aktiv styrelse som hela tiden anpassar och utvecklar verksamheten till dagens krav på nya roliga och intressanta sporter.

Föreningens 100-årsjubileum firades söndagen den 27 augusti, och kommer även att firas lördagen den 12 november 2022. Stort grattis!

Ett stort tack till Carl-Axel Svensson som varit till stor hjälp och bidragit med både muntlig och skriftlig dokumentation om föreningens nu 100 åriga historia.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Så har klubben blivit navet i Hällesåker: ”En mötesplats för alla som bor här”

LÄS MER:Hällesåker IF i sorg: Klubbikonen Tommy Gunnarsson död

LÄS MER:De vallfärdar till Hällesåker – för att spela cornhole

ANNONS