Här är historien om stadsdelen Trädgården i Mölndal

Är Trädgården Mölndals vackraste stadsdelsnamn? Här är allt du behöver veta om området som gränsar till Kvarnbyn och Störtfjället.

ANNONS
|

Stadsdelen har fått namn efter hemmanet Trädgården. Namnet finns noterat redan 1565. Att en gård kunde få namn efter en fruktträdgård visar att sådana inte var alltför vanliga. Ordet trädgård är belagt redan i de medeltida landskapslagarna och betecknade då närmast fruktträdgård.

Silverskatt hittades

Inom stadsdelen Trädgården har man funnit lämningar efter en stenåldersboplats på norra sluttningen upp mot Störtfjället och ytterligare en boplats på Kvarnbyvallen. Det var ett förnämligt läge vid havsfjorden med lä för nordanvinden.

Silverskatten hittades på sluttningen upp mot Kvarnbyvallen i början av 1880-talet, troligen 1883. Den består av 332 silvermynt samt ett antal smycken och delar av smycken. Mynten är präglade i Danmark, Tyskland och England före år 1042. Antagligen har de blivit nedgrävda kring 1070.

ANNONS

Havet låg i Mölndal

Vid den tiden låg havsstranden ungefär i nivå med Störtfjällsgatan, tidigare Trädgårdsgatan. Detta var under vikingatiden och skatten har förmodligen varit en handelsmans kassa. Handelsresorna företogs med knarrar, en båttyp som var bredare och kortare än de vanliga vikingaskeppen.

De seglade in i viken och fram till kanten av Störtfjället. Där kan alltså redan på Vikingatiden ha legat en betydande handelsgård!

I bildspelet ovan kan du se några utvalda godbitar bland bilderna på Trädgården i Hembygdsföreningens arkiv.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Victor Samuelsson drev en strumpfabrik i Kvarnbyn: ”Förstklassig produktion”

LÄS MER:Tre planer på Norra Långvattnet – då var Mölndal ett bandyfäste

LÄS MER:Handbollsklubben BK Randi gjorde succé direkt – är de Mölndals första allsvenska lag?

ANNONS