Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hiwa Abbasi jobbar med film nästan varje dag, i någon form. Trots att han skrivit manus och regisserat film i nästan 20 år går det dock inte att leva på skapandet.  Bild: Anna Mattisson
Hiwa Abbasi jobbar med film nästan varje dag, i någon form. Trots att han skrivit manus och regisserat film i nästan 20 år går det dock inte att leva på skapandet. Bild: Anna Mattisson

Hiwa Abbasi vinner priser i Indien – men fick inte visa sin film på hemmaplan

Hiwa Abbasis film Excluded har visats på 52 filmfestivaler runt om i världen och vunnit 17 priser, mitt under pandemin.
Hemma i Sverige har dock ingen kunnat se Mölndalsbons senaste rulle.

Vid sitt köksbord på den passande adressen Bergmansgatan sitter filmskaparen Hiwa Abbasi och berättar om sin senaste film. Blicken ser intensivt ner på mobilskärmen och han bläddrar mellan bilder på utmärkelser från Indien, Singapore, Spanien, Frankrike och USA.

– Tre är till skådespelare, 14 till filmen och till mig, säger han och stoltheten slår igenom i den lugna rösten.

LÄS MER: Adrian spelar kontrabas – nu hyllas han för sin skicklighet

Fokus på människan

Filmen Excluded kom ut 2020. Den handlar om en man som lär ut kurdiska till barn i Iran, något som leder till att han och hans familj tvingas fly till Sverige. Hiwa Abassi berättar att han inte ville lägga fokus på kritik mot staten eller samhället, utan på den mänskliga historien i det nya landet och osäkerheten i att få ett tillfälligt uppehållstillstånd.

– I sista scenen träffar mannen sin son utanför dagis och berättar den goda nyheten att de fått uppehållstillstånd i tre år. Sonen frågar ”vad händer sen?”, säger Hiwa Abbasi och låter frågan sväva i tystnad över köksbordet.

LÄS MER: Kommunen köper konst för 50 000 kronor extra

Svårt år

Att filmen kom ut mitt under pandemin har gjort det omöjligt att få ut den på biografer. Många filmfestivaler har också varit inställda. Trots det har Excluded visats på inte mindre än 52 filmfestivaler, på fyra kontinenter. Inga tacktal blev det för de 17 utmärkelser den fick i olika kategorier och Hiwa Abbasi fick inte se publikens ansiktsuttryck när de fått se hans verk. Men äran var förstås densamma också med mejlade utmärkelser.

LÄS MER: Anton från Mölndal är en stjärna på Tiktok – har 150 000 följare

Trots att filmen gått bra utomlands har den inte visats alls i Sverige, och Göteborgs filmfestival valde att tacka nej till den. Ett faktum som får besvikelsen att krusa Hiwas lugna yta.

– De skrev att de valt färre filmer på grund av att de skulle streama festivalen i år. Jag tror de ångrade sig sen, säger han och gör en liten utläggning om hur svårt det är att få festivalen att visa hans skapelser.

– Inga andra filmer än de som fått stöd av filminstitutet har en chans, säger han.

26 kortfilmer

I Hiwas kombinerade vardagsrum och kök syns filmintresset tydligt. Tv-skärmen framför soffan är rejält tilltagen och i hörnet intill finns travar av dvd-filmer. Ett par bokhyllor står också fullmatade med böcker på inspirerande teman och intill fönstret står en filmkamera på stativ.

LÄS MER: Christers kompis dog på festen i Kållered – nu blir deras vänskap film

Under de senaste 20 åren har Hiwa Abbasi gjort 26 kortfilmer, fyra dokumentärer, två långfilmer och några musikvideos. Flera timmar om dagen fokuserar han på att skriva manus eller att aktivt tänka på berättelser under långa promenader. Hiwa plockar fram små vita kort och visar.

– De är så små att jag kan ha dem med på promenad, på café, överallt. På ena sidan skriver jag idéer jag får, på den andra hur jag vill ha det, säger han och förklarar att korten sedan kan flyttas runt och bytas ut tills han hittar den ordning han vill berätta scenerna i.

Sedan följer allt det andra med att styra upp en film. Hiwa producerar, regisserar och klipper – gör i stort sett allt utom att skådespela, fixa ljud och musik och filma.

Identitet i fokus

Oavsett om formatet är långt eller kort är grundtemat oftast detsamma: identitet.

– Jag har läst allt jag kan hitta om identitet, säger han och letar fram exempel ur bokhyllan.

– Filmerna handlar alltid om oss – de inre krafterna i oss människor.

Hiwa Abbasi

Bor: I Mölndals centrum

Familj: Mor och systrar

Gör: Regissör, producent och författare. Säljer också solceller.

Intressen: ”Gå på konsert, resa, film, teater, vänner – allt jag inte kunnat göra under pandemin.”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.