Idrottsklubben Kållered SK har fostrat många elitspelare

Det började med bandy, men i dag är det fotboll och hockey som står i fokus. Här är historien om Kållered SK.

ANNONS
|

Kållered SK, formellt bildad 9 december 1938 på Lundbergs kafé, är en sportklubb i Kållered som numera har fotboll och ishockey på programmet. I början planerades att bara utöva bandy och klubben hette då Kållereds Bandyklubb. Första ordentliga mötet hölls den 16 december 1938 då en ansökan om medlemskap skickades till Svenska Bandyförbundet.

En del yngre medlemmar ville dock att verksamheten skulle breddas till friidrott och orientering. Den 3 mars 1939 bytte klubben namn till Kållereds Sportklubb. Senare har namnet ändrats till Kållered Sportklubb.

Drivande krafter

Under flera år arrangerade KSK midsommarfirande på Ekansås och det gav god inkomst men ebbade ut när de frivilliga krafterna inte längre fanns med.

ANNONS

Bland de första drivande krafterna i klubben bör nämnas John Adolfsson. Under de senare åren tog Kjell Karlsson ett stort ansvar för verksamheten. Jan Evert Eliasson blev föreningens kassör vid 18 års ålder och var kvar i många år.

Numera ser organisationen helt annorlunda ut och man förlitar sig inte på enskilda personer i samma utsträckning som tidigare.

Byggdes en hockeyrink

I början av 1960-talet byggdes en hockeyrink ungefär mellan Hagabäcken och den gamla telefonstationen, bakom pressbyråkiosken. Uterinken försågs med elektrisk belysning men isen var naturis. Den spolades av medlemmar från KSK, ofta om nätterna. Kommunen släppte till vatten från en brandpost i närheten. Det var på den tiden det var minusgrader på vintern.

Mot Hagabäcken fanns en liten eluppvärmd stuga med två rum där man kunde knyta på sig skridskorna och värma sig. I mitten av 1970-talet flyttades Mölndals hockeyrink inklusive kylmaskiner till Stretereds idrottsplats. Detta gjordes med hjälp av helikopter. Till en början var detta också en uterink men 1984 invigdes Kållereds ishall. Rinken i centrum avvecklades tidigare.

Fostrat många elitspelare

Bandyn var stor under 1930-talet och framåt. På den tiden frös Tulebosjön ordentligt och entusiaster skottade och märkte upp linjer så att det gick att spela riktiga matcher där.

En bandyeldsjäl under 1970-talet var Manne Ekman som varje vecka slet med att få ihop fullt lag till helgens match. Han hade dessvärre en ohållbar sits och fick till slut ge upp. Bandyn i KSK förde därefter en tynande tillvaro och fick senare kasta in (bandy)handskarna och gick på tomgång länge. Bandysektionen levde vidare men inför säsongen 2010/2011 gick dam- och herrspelarna i bandysektionen över till Mölndal Bandy.

Fotbollen och hockeyn finns kvar och har fostrat många elitspelare.

En hockeytalang

Kållered SK har ca 1900 medlemmar, varav ca 800 är sportutövande ungdomar. Herrarna spelade 2021/2022 i division 3 både i ishockey och fotboll. Klubben tvingas att pausa hockeyseniorspel under 2023.

En spelare jag minns särskilt från 1960-talet är Jerry Zackrisson, en hockeytalang av stora mått som kunde blivit hur bra som helst, men han ville inte. Särskilt minns jag att han introducerade mig i kanadensisk hockey som då var relativt okänd för mig. Jerry tog med mig till biografen Boulevard som visade filmer från just kanadensisk hockey med någon veckas försening. Kommunikationen var inte så snabb som idag. Dessa filmer var fullständigt överväldigande för mig. Det visar vilket intresse Jerry hade för sporten. På Boulevard visades således inte bara filmer med pornografiskt innehåll även om de flesta tror det!

Några elitidrottare som spelat i Kållered SK

Magnus Kahnberg -1995/1996, ishockey

Mikael Johansson - före 1998, ishockey

Camilla Schelin - 1996-1997, fotboll

Lotta Schelin - 1993-1997, fotboll

Henrik Persson - 1980-1997, fotboll

Fredrik Björck - 1985-1994, fotboll

Anders "Aja" Magnusson - 1973-1989, 1999-2001, fotboll

Gabriel Johansson - 1979-1985, 1989, 1994, fotboll

Robert Zachrisson – fotboll

LÄS MER:Nu är skridskosäsongen igång på Åby: ”Svårt för man halkar”

LÄS MER:Så gick det till när bandyn och fotbollen kom till Mölndal

LÄS MER:Besked: Åby isstadion blir klar nästa år – kostar nästan 200 miljoner kronor

ANNONS