Ingrid Wirsin, kulturjournalist, har avlidit. Hon blev 94 år.
Ingrid Wirsin, kulturjournalist, har avlidit. Hon blev 94 år. Bild: Lisa Thanner/Arkiv

Ingrid Wirsin – en kunnig och stridbar kulturjournalist

Minnesord. Kulturjournalisten Ingrid Wirsin har lämnat oss i den höga åldern av 94 år. Hon blev känd för den stora allmänheten tack vare sin kulturjournalistik inom Göteborgs-Posten.

ANNONS
|

Bevarandefrågor låg Ingrid Wirsin varmt om hjärtat. Hon skrev om Haga, när denna stadsdel skulle jämnas med marken. Hon skrev om bebyggelsen vid Redbergsplatsen, och så vidare. Hennes artiklar är många, och hon skrev även böcker. En av hennes boktitlar har blivit ett bevingat ord: ”Göteborg trampar på sin historia”. Detsamma kan sägas om många andra orter.

Ingrid Wirsin
Ingrid Wirsin. Bild: Gunnel Peterson

Hennes intressen spände över stora områden, inte minst musik. Hon var en hängiven körsångare och skrev en historik över Göteborg Wind Orchestra. Hennes kunskaper var omfattande och förkovrades ständigt. Hon bodde under senare år i en villa i stadsdelen Södermalm, alldeles på gränsen till Göteborg. Hennes intressen omfattade därför även hemstaden Mölndal.

ANNONS

Under några år var hon medlem i Mölndals Hembygdsförenings redaktionskommitté. I flera år var hon styrelseledamot i vänföreningen Gunnebo Vänner. När Gunnebobro skulle ersättas av en moderna betongbro, var hon en av de många, som tog till orda. Den slutliga bron blev betydligt bättre än det ursprungliga förslaget.

Framför allt arbetade hon för Toltorpsdalens Egnahemsförening. Två av Egnahemsföreningens jubileumsskrifter redigerade hon på ett förtjänstfullt sätt. När Egnahemsföreningen år 2014 fyllde 100 år, fick hon och föreningen dela på Mölndals Hembygdsförenings kulturpris.

Ingrid Wirsin var en stark, ständigt verksam kvinna med klarsyn och kloka tankar. Hon tvekade inte att säga sin mening, när så behövdes. Hon hade ett stort hjärta för många slags kulturella verksamheter.

Vi tackar för många insatser under många år. Hennes verk lever och inspirerar.

Björn Sonander, Toltorpsdalens Egnahemsförening

Stefan Risenfors, Gunnebo Vänner

Bo Ridderbjelke och Lars Gahrn, Mölndals hembygdsförening

ANNONS