Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Irène Sjöberg-Lundin belönades med medalj av kungen och drottningen: ”Jag var rädd för att snubbla”

Ceremonin har skjutits upp många gånger på grund av pandemin, men 13 september var det äntligen dags. Konstnären och kulturarrangören Irène Sjöberg-Lundin tilldelades då en medalj av kung Carl XVI Gustaf för sitt arbete med bland annat Kvarnbyns katakomber.
– Det var en underbar ceremoni och ett viktigt budskap: Vi ser dig, vi ser vad du gör, säger hon.

Irène Sjöberg-Lundin är allkonstnär och arrangör, samt ett känt ansikte i Mölndal efter de många konsert- och konstkvällar i Kvarnbyns katakomber som hon ligger bakom. I april 2020 tillkännagavs det att hon skulle tilldelas kungens medalj, femte storleken i högblått band, för sina insatser.

Corona försenade allt

Av skäl som nog alla kan gissa sig till sköts dock ceremonin på slottet i Stockholm upp, och sedan sköts den upp igen, samt en tredje gång. Måndag 13 september klockan 10.30 lyckades det fjärde försöket – och det är en lycklig medaljör som Mölndals-Posten talar med efteråt.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Nu blir det kultur i Kvarnbyn igen

– Alla medaljörer samlades i salen Vita havet på slottet för att öva inför ceremonin. Vi skulle stå på ett visst sätt, gå på ett visst sätt, så det var väldigt genomtänkt och ordentligt. Men alla var på gott humör och tyckte att det var otroligt roligt, berättar hon, och fortsätter:

”Lydiga barn”

– När övningarna var färdiga stod vi som en fin skolklass, tysta på våra platser som små möss. Då sade överceremonimästaren: ”Nästa gång jag kommer in, då har jag med mig kungen och drottningen! Nu ska ni bara stå alldeles stilla.”

Skaran, där bland annat Beatrice Ask, Robyn, Leif GW Persson och Johan Ulvesson ingick, väntade sedan i tio, femton minuter, ”som lydiga barn”, innan dörrarna öppnades och kungaparet äntrade salen.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria inbjuden till invigning på Gunnebo

– Kungen höll ett underbart tal till oss. Han sade att de vet vad vad vi gör och vad vi betyder i våra landsändar. Han uppmanade oss att fortsätta, eftersom vårt arbete betyder så mycket för människor. Det var en underbar spark i baken. Kör på! Håll på! Jag är glad och lycklig, och ska fortsätta med katakomberna så länge som jag lever och som fabriken står kvar.

Rädd för att ramla

Mölndal och katakomberna nämns i motiveringsbrevet som överräcktes av drottningen vid ceremonin, berättar hon.

LÄS MER: Mölndals stad väntas minska föreningsbidragen: ”De borde verkligen tänka till”

– Det är precis så som det ska vara. Jag känner trots allt att jag får den här medaljen mest tack vare att det finns lokaler, det finns publik, det finns möjligheter att få bidrag. Utan allt det hade jag inte kunnat genomföra något.

Hur var det att träffa kungaparet?

– Det finns en vänlighet omkring dem, de är väldigt gulliga. Efter ceremonin fick vi alla gå fram och prata en stund med värdarna. Jag sade då till kungen att jag var så lycklig över min medalj och att mitt arbete hade synliggjorts, att det var helt fantastiskt, verkligen. Han mumlade litegrann och log fint, och drottningen log också fint. Det blev en kort och intensiv stund, för vi hade blivit uppmanade att hålla det kort.

LÄS MER: Konstnären Benedikte ska dansa bland träden

Var du orolig för att råka dua dem?

– (skratt) Nej, jag var mest rädd för att jag skulle snubbla i mina skor. Jag har inte gått i högklackat på ett och ett halvt år, eftersom jag har varit hela den här tiden på Fårö och klampat runt i stövlar eller varit barfota. Jag sade till mig själv att kära nån, nu måste jag gå försiktigt och tänka på var jag sätter fötterna så att jag inte ramlar.

GW muttrade

I samband med champagneskålandet efteråt passade hon också på att växla några ord med Robyn och Leif GW Persson.

– Jag sa hej till GW och någonting i stil med ”grattis, vad vi är bra!”. Han muttrade lite så där som han gör. ”Ja, det är vi”, sade han.

Kommer vi att få se Robyn i katakomberna snart?

– Nej, det tror jag inte. Det är för dyrt! Men jag har alltid varit väldigt förtjust i henne och tycker om hennes sätt att göra musik.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.