Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Iverstam minns en märklig taxiresa en sen 90-talsnatt. Bild: Håkan Johansson
Lisa Iverstam minns en märklig taxiresa en sen 90-talsnatt. Bild: Håkan Johansson

Lisa Iverstam: Jag behövde akut hjälp – då fanns miraklet i taxiförarens handskfack

”Den är inte borta, den är bara inte här just nu”, är ett användbart uttryck. När jag tvingades ta till det en sen 90-talsnatt dök taxichauffören upp som en räddande ängel.

Precis som de flesta syskon har min bror och jag en del gemensamt, annat inte. Något vi definitivt delar är tankspriddhet, som vi tror oss ha ärvt av en förströdd far. Uttrycket “Den är inte borta, den är bara inte här just nu” har jag i alla fall snott från brorsan.

Att tillhöra de tankspriddas skara är inte så dumt som omgivningen tycks tro. Min goda vän M, som trumfar både mig och min bror i tankspriddhet, menar att det är roligt att vara tankspridd för man blir så glad när saker dyker upp igen.

LÄS MER: Håkan Hellström-musikalen skakade om min vardag – och jag har filmbeviset i mobilen

Har hittat smycken på oväntade ställen

Själv har jag mången gång glatt mig åt återfunna smycken som jag uppenbarligen gömt på så kallade smarta ställen och fina vinflaskor som jag tydligen tänkt ska mogna till sig bland målarburkarna i källaren. Och tänk så glad jag har blivit efter en halvtimmes svärande och letande efter en bil som inte alls visat sig vara stulen på Ikeas parkering, utan bara “inte här just nu”.

Min specialitet på 90-talet var en och annan bortglömd hundralapp i jackfickan. Det gjorde att den fattiga student som jag var kunde köpa ordentlig mat sista veckan innan studielånet kom. Skoja. Jag åt förstås nudlar som vanligt och gjorde av med sedeln på studentpuben.

LÄS MER: David Sundin och Babben Larsson är med överallt – dags att tänka nytt för SVT och TV4

Apropå studentliv och 90-tal. Efter en tjejmiddag i Majorna fortsatte kvällen på nattklubb inne i stan. Under nattens gång skingrades vännerna. Själv hamnade jag på ett nattöppet fik med en bekant som jag var förtjust i. Medan solen gick upp över Vasastaden talade han sig varm om sin kärlek, som inte hade det minsta med mig att göra.

Nycklarna var borta

Nå. Vi bröt upp och väl utanför min port var nycklarna inte borta men inte där just då, så jag beslutade mig för att ta en taxi till vännen K. I bilen lånade jag chaufförens mobiltelefon, ty det här utspelades sig på den tiden då endast taxichaufförer och yuppies hade telefoner i bilen. K var måttligt intresserad av att få mig som gäst – möjligtvis hade det att göra med att hon redan hade besök, men jag förklarade mitt nyckelläge.

Då säger taxichauffören: “Det var en som hittade en nyckelknippa i min bil tidigare i kväll.” Och ur handskfacket fiskar han fram mina nycklar.

LÄS MER: Så lurade jag Tiden – och fixade både vab, sjuk make och en jobbig deadline

En smått osannolik historia

När jag avstyrt övernattningen hos K och övertygat både taxichauffören och mig själv om att jag “absolut inte hade åkt taxi tidigare under kvällen”, somnade jag trygg och lycklig över att planeterna stod rätt på himlen. Fast nästa dag mindes jag att jo, vi hade ju visst åkt taxi från Majorna till stan.

Nycklarna hade förstås åkt ur väskan när jag hade rotat efter läppstift och hårborste. Berättelsen är fortfarande smått osannolik men den var ännu bättre den där tidiga morgonen i taxibilen, i tankspriddhetens töcken.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.