Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander blev glad att läsa om orienteringskursen vid Rådasjön. Bild: Peter Holgersson
Fredrik Hofflander blev glad att läsa om orienteringskursen vid Rådasjön. Bild: Peter Holgersson

Fredrik Hofflander: Jag blev glad av att läsa om Mölndal outdoors nybörjarkurs i orientering – välkomna in!

Min favoritsport kan möjligen framstå som en aning sektbetonad. Men jag råkar veta att det finns en annan och väldigt välkomnande sida av denna folkrörelse.

Den senaste veckans härligaste glädjeläsning för mig hittar du här. Nämligen Torbjörn Arvidssons reportage om Mölndal Outdoors vuxennybörjarkurs i orientering. En sport som vid ett hastigt påseende kan uppfattas som en aning sektbetonad – massor av färgglada träningskläder och massor av smala, hurtiga löpare som verkar känna varandra allihop och som i många fall har utövat sporten sen barnsben.

LÄS MER: Historiska satsningen blev till en läsarsuccé

Men jag råkar veta att det finns en annan sida av denna folkrörelse. För ganska exakt tio år sedan var jag i samma läge som deltagarna i Mölndal Outdoors kurs. Själv var jag oförnuftig nog att inte utbilda mig alls. Jag tänkte något i stil med ”Hur svårt kan det vara?”, parkerade bilen i ett stenbrott utanför Lerum och kastade mig sen rakt ut i en tävling i en skog jag aldrig satt min fot i.

Helt fel kläder

Iklädd bomulls-t-shirt, mysbyxor och tennisskor (jo, folk tittade lite) fick jag knacka en äldre herre på axeln redan inför kontroll två för att fråga var i herrans namn vi befann oss någonstans.

LÄS MER: Mölndals-Posten vill hälsa på hemma hos dig – hör av dig till oss!

Ett decennium senare är jag fortfarande rätt kass på både kartläsning och löpning, men vem bryr sig? Jag gör så gott jag kan, lär känna nya människor (som faktiskt inte alls är särskilt sektiga utan snarare väldigt välkomnande) och får nu som 41-åring till och med åka på klubbresor för att utöva min älskade idrott långt hemifrån.

Träffade tunga makthavaren

Att orientering är en sport för alla må vara en klyscha, men det är faktiskt sant. När jag värmde upp inför helgens prestigefyllda övning i klassen Medelsvår 3 i Götalandsmästerskapens publiktävling fick jag syn på ett bekant ansikte. Det var Johan Hansson, vd för Mölndals-Postens ägarbolag Stampen och en av den svenska mediebranschens allra mäktigaste.

LÄS MER: Om jag var 20 år i dag – då hade jag varit död på bostadsmarknaden

Men yrkestitlar och civila karriärer spelar ingen roll när det är söndag förmiddag och alla är iklädda rispade löparkläder med tveksam passform. Johan och jag snackade inget om vare sig journalistik eller vår koncerns ekonomiska succé under andra kvartalet (läs mer om det här!). I stället gjorde vi som orienterare brukar. Det vill säga behandlade diverse farhågor inför dagens tävling, önskade varann ett snabbt lycka till och gav oss iväg åt varsitt håll.

Snart försöker vi igen

Ingen av oss hade med toppstriden att göra i våra respektive klasser. Men jag är tämligen säker på att vi snart gör nya försök. Hoppas att vi får sällskap av Anna-Carin Hessel eller någon av de andra deltagarna i Mölndal Outdoors nybörjarkurs.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.