Johnnys utmaning: Cykla till och bada i Mölndals alla sjöar – på samma dag

Han är motionären och åretruntbadaren som är full av idéer. Nu utmanar Johnny Viljakainen från Balltorp alla som vill och kan att cykla till och bada vid Mölndals samtliga badplatser.

ANNONS

– Jag har ofta kvällsbadat med mina barn och barnbarn och har alltid tagit cykeln. Nånstans där började väl tanken, säger Johnny Viljakainen på plats vid favoriten Bergsjön, eller Färås tjärn som det officiella namnet är på den högt belägna badsjön nära motionsspåren i Torrekulla.

När han dessutom satt på ett Teamsmöte med kommunpolisen Niklas Svensson och samtalet gled in på att det inte finns något lopp för vardagscyklister i Mölndal så spann tankarna vidare.

Startar vecka 27

Idén kokades samman när Johnny fick Mölndalsguiden i brevlådan och där de kommunala badplatserna presenterades. Så nu har han lagt ut en uppmaning på Facebook där han vill att så många som möjligt ska cykla och bada med start vecka 27.

LÄS MER:Svalkande listan: Här är bästa baden för barnfamiljen i Mölndal

– Den första veckan kommer jag att cykla från Balltorp till Sisjön och tillbaka. Veckan efter det blir det Sisjön och sen hit till Bergsjön och hem. Och den sista veckan kommer jag att cykla och bada från alla badplatserna på samma dag.

Kommunens tio badplatser

Mölndal: Stensjön strandpromenaden, Stensjön John Halls väg, Rådasjön, Kikås långevatten (Södra långvattnet), Horsikan, Sisjön.

Kållered: Tulebosjön, Färås tjärn (Bergsjön).

Lindome: Södra Barnsjön.

Hällesåker: Västra Ingsjön.

Vilka kan vara med tänker du?

– Alla. Man kan göra det själv, med något barn, en släkting eller granne. Framför allt är det en uppmaning att komma ut och se Mölndal och alla sjöarna, men också för att bli sporrad att röra på sig. En man som sitter i rullstol har sagt att han ska köra från Mölndals sjukhus till Sisjön där det finns en rullstolsramp.

Har ett eget triathlon

Johnny Viljakainen påpekar att han inte kommer anordna något särskilt lopp utan uppmaningen är att deltagarna ska meddela vad de gjort på Facebookkontot Cykel Doppet (loppet) Mölndal.

LÄS MER:Kaos på badplatsernas parkeringar: ”Kan innebära livsfara”

Det var för tio år sedan som Johnny började träna mer frekvent. Den första utmaningen var Midnattsloppet (10 kilometer), efter det har han fortsatt med Göteborgsvarvet samtidigt som han alltid cyklar och dessutom badar året om.

– En gång om året har jag cyklat till Bergsjön, hem till Balltorp för att springa till Sisjön, simma fram och tillbaka över sjön för att avsluta med att springa hem. Det är min egen form av triatlon.

LÄS MER:Anders Le Dous livsmål: Bada i alla sjöar och tjärnar i Mölndal

Då kommer det väl inte att bli några problem att beta av alla sjöarna den sista veckan?

– Den sträckan kommer bli tuff, men jag ser det som utmaning. Jag vet inte när jag var vid Västra Ingsjön senast men det ska bli kul. Och jag får kolla upp hur jag ska cykla dit innan jag sätter mig på cykeln. Jag hoppas det blir många som hänger på och som väljer att inte ta bilen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS