Kristin Bille och Johan Storm tog steget och startade eget tillsammans.
Kristin Bille och Johan Storm tog steget och startade eget tillsammans. Bild: Mia Sandblom

Kärleken tog slut – men deras chokladfabrik växer sig starkare

Eklandaparet startade chokladfabrik tillsammans. Tre år senare går stenmalen varm, men kärleken har svalnat.
– Vi sa från början att vad som än händer så kör vi på med företaget, säger Kristin Bille.

ANNONS
|

Johan Storm och Kristin Bille låser upp dörren till chokladfabriken och den överväldigande doften av kakao går inte att ta miste på. Stenmalen har bearbetat kakaobönorna hela natten. Det tar mellan två och tre dagar att få till rätt konsistens. Sedan luftas och tempereras smeten innan det är dags att gjuta chokladkakorna. Max tre ingredienser är det i Storm & Billes produkter. I vissa är det bara en, nämligen kakao.

– Smaken varierar beroende på vilken böna vi använt, säger Kristin.

Bönorna importeras från Asien, Sydamerika och Afrika och har olika karaktär. För fem år sedan hade Johan Storm och Kristin Bille inte mer kunskap om choklad än någon annan. Nu är de konnässörer på området. För drygt tre år sedan kastade de sig, så gott som tveklöst, ut för att förverkliga sin dröm. De valde båda två att säga upp sig från sina fria och kreativa yrken och satsa allt på chokladen.

ANNONS

Läs mer: De satsar allt på sin egen chokladfabrik

– Vi ville göra en helhjärtad satsning. Det gjorde vi också när vi köpte maskinerna. Vi hade ju kunnat köpa någon typ av leksaksmaskiner, men vi ville inte göra något halvdant, säger Johan Storm.

Första året blev hektiskt. Utöver allt jobb med etableringen så var det knapert med pengar. Kristin Bille beskriver det som en ekonomisk kris, och bitvis tog hon extrajobb för att få ihop det. Snart vände det. Enligt senaste årsredovisningen, som avser 2019, ökade omsättningen till över miljonen och vinstmarginalen var 20 procent. Men efter drygt ett år som affärspartners tog förhållandet slut. Hårt slit och oavbrutet umgänge kostade på, men det var aldrig tal om att stänga igen chokladfabriken.

– Nej. Vi sa från början att vad som än händer så kör vi på med företaget. Vi måste vara vuxna i det, säger Kristin.

För tillfället arbetar de varannan dag, och det beror inte på att de inte står ut att se varandra, utan det är en följd av corona. Verksamheten påverkades av att stadskärnans aktivitet minskade drastiskt, samtidigt som mässor och marknader ställdes in. Därför är de båda två deltidspermitterade, och turas under vardagarna om att serva kunder och tillverka choklad inne i lokalen i Linnéstaden. Längs väggarna står stora vita behållare fyllda med bönor och Johan visar hur de sorteras och rostas innan de hälls in i skalningsmaskinen som brusar i hörnet. Skalen sugs in i ett rör. En del av dem används till te, medan bönorna mals. När gjutningen är färdig packas produkterna och Kristin berättar om hur jularna innan pandemin brukade se ut. Då packade de hela tiden, medan varorna såldes. Det tycktes finnas ett outtömligt behov av kvalitetschoklad. Den senaste julen var lugnare, men det finns en ny sorts efterfrågan.

– Nya återförsäljare har börjat höra av sig. Det är gårdsbutiker och utflyktsmål som vill sälja vår choklad, säger Johan.

– Småföretagen har ökat. En fördel med coronan är att många har haft tid att tänka efter och få idéer, säger Kristin.

Trots att förhållande inte höll så har de aldrig ångrat att de öppnade fabriken. Tvärtom.

– Om vi inte hade gjort det här så hade jag i resten av livet tänkt på hur nära vi var att starta chokladfabrik, säger Kristin.

Johan håller med.

– Det är klart att det varit tufft ibland, men nu har vi ett fint varumärke.

Mia Sandblom

mia.sandblom@molndalsposten.se

Kristin Bille

Ålder: 46.

Bor: Järnbrott.

Familj: Sonen Leon.

Yrke: Driver Storm & Bille, och är designer.

Intressen: Design.

Johan Storm

Ålder: 44.

Bor: Eklanda.

Familj: Två barn, Vilhelm och Klara.

Yrke: Driver Storm & Bille, samt Mikrogården, som odlar grönsaksskott.

Intressen: Segling, skidor, cykling.

ANNONS