Kaviarmackor och djupa samtal på Korskyrkans gubbfrukost

Goa gubbars frukost. Så kallar Korskyrkan i Krokslätt den träff som de har arrangerat sedan sex år tillbaka, där kristna män varannan lördag äter tillsammans och talar ut om tro, tvivel och tänkvärda tankar.

ANNONS
|

– Man lever inte av bröd allena, men det är väldigt gott med mackor.

Så säger Kortedalabon Roger Gingholm, 73, och brer sig en till smörgås.

Han är inte den enda som kommit långväga ifrån för att delta i Korskyrkans gubbfrukost. Vid bordet finns, utöver Krokslätt och Kortedala, också gubbar från Lunden, Rävlanda och Sävedalen, för att bara nämna några adresser.

Pratar om livet

Yngst i sällskapet är utan jämförelse den blott 39-årige Ingemar Berghult från Tollered. Han är dock en av de mer rutinerade i kretsen; åtminstone frukostmässigt. Faktiskt var han med redan från starten för sex år sedan.

– Det är ett gött initiativ tycker jag, att kunna sitta här med gubbar som alla har en vilja att prata om livet med varandra. Vi kan prata om allt här, i alla fall det som man är villig att dela med sig av.

ANNONS

Rävlandabon Klas Parsmo, 76, har även han varit med från början. Han berättar att gubbfrukostarna sedan drygt ett år tillbaka har skiftat karaktär.

– Från början var det öppet för alla män som ville komma, då var det öppna samtal om allt mellan himmel och jord. Nu är det mer uppstyrt. Det har blivit ett slags studiecirkel där vi läser en bok tillsammans och pratar om den, säger Klas.

Men frukost är det fortfarande?

– O ja, det är en rejäl frukost som vi äter tillsammans.

Gran Canaria och trosfrågor

Trots den nya formen är det under frukostens första halvtimme fortfarande fri lek. Samtalen skiftar kraftigt beroende på var man sätter sig vid långbordet. På ena sidan talar fyra män om vikten av att läsa bibeln och att leva med tron. Runt den andra berättar Krokslättsbon Åke Johansson, 47, om sin 14 dagar långa utlandssemester på Gran Canaria som han återvände från i förrgår.

– Vad härligt! Hur var temperaturen i vattnet? frågar Ragnar Olinder, 57.

– Det var okej. Jag vet inte exakt hur varmt det var, men ute var det i alla fall tjugo plus på dagen. Det blev en liten kontrast mot vädret här hemma.

– Hur firar man jul där? undrar Ingemar Berghult.

Och så vandrar samtalet. Från Feliz Navidad till masktvång på flygplatsen, hemmaarbete och oron för omikronvarianten. Någon hade sett fram emot att träffa barnbarnen, men det fick ställas in på grund av Covid-19. Någon annan talar om batterier – oklart varför.

Detta pågår tills klockan blir 10 och det är dags för den mer organiserade delen av sammankomsten.

Djuplodande diskussion

Genast blir tonen allvarligare. Namnet Goa gubbars frukost till trots, är det inte ett särskilt glättigt möte. Tvärtom så blir det snart djuplodande, emellanåt känslosamt i sällskapet. Det krävs att man har gjort sin läsning för att hänga med.

Olof Rugarn, en av församlingens predikanter och den som tog initiativet till frukostarna för snart sex år sedan, säger att tanken med träffarna framför allt är att man bygga upp varandra i tron.

Olof Rugarn.
Olof Rugarn.

– Ja, man kanske behöver förtydliga det där om mansfrukost. Gud kallar ju människor till gemenskap genom sin son Jesus Kristus. Det är en gemenskap som är gränsöverskridande, oavsett hudfärg, klass och kön, och det mesta av verksamheten i våra samlingar är för alla. Men ibland kan det finnas behov av att nischa sig lite.

Han fortsätter:

– Vi har till exempelvis samlingar för barn och för ungdomar, och en del kyrkor har kvinnofrukostar. Man kan se det som ett komplement. Ibland kan kvinnor få tala om det som är kvinnligt med varandra, och vice versa.

Kan slappna av

Vilka typiskt manliga ämnen pratar ni om?

– Det är svårt att säga. När vi äter handlar samtalen om det mesta, och då kan det bli mer av manliga intressen som vädras. När vi sedan pratar om boken blir det kanske inte specifikt manligt. Men kanske kan det ändå vara så att en man som sitter i en grupp med andra män känner sig lite mer avslappnad och har lättare att finna sig, säger Olof Rugarn.

Och om varför det inte finns en goa gummors frukost i församlingen, har Ingemar Berghult en tanke:

– Initiativet kommer från Olof. Frukostarna hade inte blivit av om inte han hade kommit med idén. Om goa gummor skulle vilja träffas och ha frukost kan de göra det, men då krävs det att en person är villig att ta initiativet på det sättet, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS