Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tore Lund.  Bild: Pressbild
Tore Lund. Bild: Pressbild

Tore Lund: Klyftorna måste bort – annars får vi fler skjutningar

Det räcker inte att prata om gängkriminalitet och att vi behöver hårdare straff. Om vi på riktigt ska lösa problemen som nyss kostade en polis i Göteborg livet behöver vi gå betydligt djupare än så.

Det går säkert att plocka fram en teoretisk modell som gör det begripligt varför en polisman skjuts till döds på öppen gata i Sverige, i Göteborg sommaren 2021.

Det kan i den modellen då till exempel handla om en havererad integrationspolitik, utanförskap, ett miljonprogram som skapades på 60-talet och la grunden till de utsatta förortsområden vi ser i dag – krydda det med arbetslöshet, droger, en nedmonterad skola, lättillgängliga vapen och ett totalt förakt för ungdomars behov och krav på meningsfullhet, delaktighet och tillhörighet.

På läktaren står våra politiker och ryar om att vi måste stoppa gängkriminaliteten, att vi måste införa hårdare straff, skaka fram resurser för att få fler poliser, bygga ut fängelser, låsa in fler och om det hade varit möjligt dessutom kasta bort nycklarna.

Men min värld finns det naturligtvis ingen quick fix, i min värld är det politikerna själva som skapat det samhällsklimat och den tonalitet vi har idag. Och då talar jag inte bara om de som sitter på maktpositioner i dag utan de som haft sådana uppdrag också i ett historiskt perspektiv.

You are all guilty! Politik är det samma som ’fixa samhället’!

Med allt detta sagt.

Det är fullständigt vidrigt, chockerande och bottenlöst tragiskt att en ung polisman tvingas offra sitt liv i tjänsten när han, vad jag förstått, anstränger sig för att vara närvarande i ”sitt” område i syfte att bidra till att skapa trygghet så långt det är möjligt.

Alla tänkbara och till och med otänkbara resurser måste naturligtvis utnyttjas för att döma den som höll i vapnet, avfyrade det och sedan flydde med den krökta, skamsna svansen mellan benen. De som eventuellt beställde ”uppdraget” ligger troligen fortfarande (när detta skrivs) och trycker i nån kvart inte långt från mordplatsen.

Jag har en vän som arbetar en bit upp i hierarkin inom polisen i Göteborg. Han är klok. Prio ett just nu är såklart att sätta fast mördaren. Men sedan bara MÅSTE vi ta tag i de underliggande problemen för annars skrapar vi bara på ytan och lika säkert som att MP ligger i brevlådan på torsdagar kommer vi då att få se ännu fler skjutningar, ännu fler döda och naturligtvis också en ännu djupare klyfta mellan ”vi” och ”de”.

Redan för mer än 40 år sedan gjorde Göteborgs-bandet Ensamma Hjärtan låten Två Skilda Världar, som innehåller textraden ”Från Örgryte till Hisingen är inte långt att färdas, men ingen kan förneka att det är två skilda världar” (låten finns på alla musiktjänster för den som vill lyssna).

Och ingen kan väl heller förneka att inte särskilt mycket hänt sedan dess. En halvtimmes spårvagnsresa räcker för att upptäcka att verkligheten ser väldigt mycket annorlunda ut för dig som bor i Balltorp och för hen som bor i Biskopsgården.

Nu ber vi för och hoppas på att den gripne 17-åringen är rätt gärningsperson och att han, som för all framtid får leva med att bära epitet ”Polismördaren”, döms.

Men sedan måste vi en gång för alla ta tag i de verkliga problemen.

När jag tänker efter är det är ju (förmodligen) bara ett år till nästa val.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.