Tore Lund
Tore Lund Bild: Pressbild

Frossandet i tv-serier knyter oss samman under pandemin

Hemma i Kållered har tv-serier blivit ämnet som knyter oss samman såhär i pandemitider. Här kommer tips som kan rädda dig undan isolerings-tristessen.

ANNONS

Jag vet inte hur det är med er, men för oss här hemma i pandemibubblan i Kållered, har frossandet i tv-serier blivit en räddning och tillflykt undan isoleringen.

Känslan är att vi inte är ensamma.

Nära nog alla man pratar med har sett nåt nytt avsnitt, har snappat upp någon ny serie de vill tipsa om.

LÄS MER:Öppet brev till politikerna: Rädda Kvarnbyn från rivningar

Här hemma har vi dock åtminstone två regler, två kriterier som måste uppfyllas innan vi kastar oss ut i ett nytt cineastiskt tv-äventyr.

• Hela säsongen måste ligga ute.

• Vi ser aldrig något nytt om vi redan har två serier som redan är igång.

Just nu stampar vi på noll. ’Serieknarkandet’ är satt på paus.

Vi försökte med den nya Amy Diamond-hajpen ’Thunder In My Heart’, men insåg att vi inte är målgruppen. Men är man 17 funkar det säkert…

Det senaste vi avslutade var ’Mare Of Easttown’ på HBO. Sju avsnitt amerikansk krim- och småstadsdrama som kan vara det bästa tv-formatet någonsin skapat. Stora ord, yes, men jag står för dem. Kate Winslet – ni känner ju henne från ”Titanic” — är fullständigt magnifik som det lilla samhällets nav, polisen som vill göra rätt men ändå gör fel, mamman och dottern och exhustrun som försöker rädda det som räddas kan men på vägen framåt glömmer av sig själv och inte vågar släppa fram sin egen tragedi, sina egna avgrundsdjupa problem.

LÄS MER:Kommunen borde renovera skolor i stället för att riva

På ytan är det en krimstory – men lika mycket är det en bild av dagens USA, ett land där vi allt oftare möter dem vi brukar kalla white trash och här om inte förr inser vi ju att dessa människor inte direkt fått det enklare under Trump-åren.

En annan serie som kvalar in där uppe bland det bästa man sett är förstås norska ”Exit”. En serie som, hittills, sträcker sig över två säsonger på SVT. Här får vi girigheten, en unken människosyn och den närmast religiösa övertygelsen om att pengar kan köpa ALLT.

Naturligtvis går det åt helvete, men jag ska inte spoila mer än så för er som ännu har detta mästerverk kvar. Inte minst är svenske Simon J. Berger fantastisk som ett svin bortom det man egentligen kan tänka sig.

Sedan då? Jo, två säsonger av ”Heder” på Viaplay är lätt att hacka i sig. Kvinnomisshandel i fokus, angeläget, spännande.

Senaste säsongen av ”Jägarna” är också en nagelbitare. Lassgård är Lassgård och visst dyker Simon J. Berger upp också här.

Det senaste som rullade var ”Linde Of Duty” (säsong sex, SVT). Emellanåt lite snårig, men har man följt med från starten måste man ju se detta också.

Men nu när vi börjar bli fullvaccinerade samtidigt som det är sommar på ingång; ja, ska vi inte stänga av tv:n då och njuta av väder och grill och och en allt mer corona-fri verklighet…

Säsong sju av ”Bosch” börjar nog inte förrän i höst – vi tar sikte på den.

Ladda ner Mölndals-Postens nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS