Kvarnbyn levde upp när marknaden Junk n Jazz gjorde comeback i magasinet

Efter drygt två års pandemirestriktioner återvände marknaden Junk n Jazz till Götaforsfabrikens magasin på söndagen. Liveband, utställare och myllrande vimmel tog området och dess besökare på en tidsresa – till perioden före corona och social återhållsamhet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det första som möter en när man kliver över tröskeln till Götaforsfabrikens magasin denna söndag är en popcorntårta, en bubblande gryta med chili, några tallrikar nybakade bullar, och så Malin Leijonberg – eventfixare och Mölndals 43:e mäktigaste person enligt Mölndals-Postens purfärska topplista.

Det var hon som för fyra år sedan var initiativtagare till den första Junk n Jazz.

– Vi hann köra det i två år innan pandemin kom. Ambitionen är att ha ett härligt häng första söndagen varje månad i Kvarnbyn, med utställare, mat och olika band som spelar, säger hon.

Inte bara jazz

Att det trots evenemangets namn inte behöver vara jazz på menyn blir uppenbart när man hör det som för närvarande kommer från scenen, där tonåriga, lokala talangerna Vidar Lindström och Molly Simson Rangmar – eller Duo Jag som de kallar sig när de uppträder – i dag gör stillsamma tolkningar av bland andra Håkan Hellström och Olle Adolphsson.

– Jazz måste det inte vara, utan det räcker att musiken jazzar på så att säga. Att det är ett härligt, skönt häng helt enkelt. Och Junk, ja, det symboliserar loppmarknad, hantverk, allting sådant.

Nytt för i år är att evenemanget samarrangeras med Johanna Liljas från Liljas lera. Sammanlagt 18 utställare har de fått ihop, hantverkare, konstnärer, silversmeder, keramiker och författare, som för närvarande är utplacerade i tre lokaler: Magasinet, Liljas lera, och Kvarnen längst ner i backen.

Hur känns det att vara igång igen?

– Det är helt sagolikt. Vi brukar ha lite mer mat och så, men jag visste inte hur väl det skulle gå och om folk hittar tillbaka. Det tog trots allt ungefär två år att få det att rulla från början, och så kom pandemin precis när vi var i gång.

Gott om gäster

Oron var dock obefogad, kan hon konstatera.

– Nu har det på bara en timme hunnit vara väldigt många besökare, och vi hade jättetur med vädret också. Så det är väldigt, väldigt roligt, säger Malin Leijonberg.

Hur viktigt är det för området att sådant här arrangeras igen?

– Jag bor här, och jag tycker att allt som händer och drar sköna vajbs till en plats är viktigt. Det är många kulturutövare i Kvarnbyn och det är rolig att kunna trycka på det.

Behöver annat att tänka på

En av utställarna som visserligen inte kommer från Mölndal, men som är en återkommande gäst i Kvarnbyn och beundrar miljön, är Kristina Johansson. På sitt bord mellan en silversmed och Malin Leijonbergs chiliförsäljning har hon en uppsjö av virkade, stickade och nålbundna hantverk.

– Jag har bjudits in hit till Lilla Götafors ett par gånger tidigare och är väldigt förtjust i lokalerna. Det är en miljö som gör mig glad, säger hon.

Vad känner du om evenemanget så här långt?

– Jag tycker att det är jättebra att människor får mötas så här igen efter restriktionerna. Jag tror att det är viktigt också. Särskilt nu när vi lever i oroliga tider, med krig i Ukraina, så behöver vi ibland ha någonting annat att tänka på och titta på.

Det är en tankegång som delas av besökaren Lars Arvidsson, 57.

– Som det känns nu kan man behöva lite positiva vibbar, och det fick jag här. Det är roligt att det arrangeras någonting.

Hur kom det sig att du tog vägarna förbi?

– Båda mina barn bor i Mölndal, och jag har hört så mycket om Kvarnbyn år ut och år in, men aldrig varit här. Så nu när det var så vackert väder bestämde vi oss för att gå på en promenad och titta in på Junk n Jazz samtidigt. Det var trevligt. En kul grej, säger han.

LÄS MER:Tusentals besökare på Jul i Kvarnbyn: ”Vi är här för att få lite julkänsla”

LÄS MER:För 100 år sedan myllrade det i Kvarnbyn – känner du igen någon från strumpfabriken?

LÄS MER:Här är Mölndals mäktigaste personer – plats 31–50

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS