Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I slutet av augusti flyttar Jens Iverstam, 17, till Frankrike för att gå på internatskola. Bild: Adam Fröberg
I slutet av augusti flyttar Jens Iverstam, 17, till Frankrike för att gå på internatskola. Bild: Adam Fröberg

Lämnar familj och vänner för att gå på internatskola i Frankrike

För Jens Iverstam, 17 år, väntar ett stort äventyr runt hörnet. I slutet av augusti flyttar han till Frankrike för att gå på internatskola.
– Jag vet ju att jag kommer ångra mig om jag inte gör det, säger han.

LÄS MER: Efter 40 år som lärare – nu har Ewa sina sista klasser

Jens Iverstam från Toltorpsdalen avslutade nyligen sitt första år på gymnasiet. Nu väntar en helt ny tillvaro när han om två veckor flyttar till Cholet i västra Frankrike för att gå på internatskolan Lycée Sainte-Marie.

– Det känns nervigt, det gör det förstås. Men jag tror att det kommer lösa sig ganska bra. Jag kollade också på utbytesår, så jag har varit runt och tittat. Jag tittade på USA men det var dels väldigt dyrt och sen vill jag lära mig franska, säger han.

Tillsammans med sin mamma Lisa tittade Jens också på den svenska skolan i Paris, men den var också i det dyraste laget. Efter ett tag hittade de Universitet- och högskolerådet, vilket gav dem guidningen som behövdes.

Fokus på språket och nya människor

Valet betyder däremot att Jens inte får möjlighet att tillgodoräkna sig studierna i Frankrike, utan måste sedan börja tvåan på gymnasiet med ålderskullen som är ett år yngre när han kommer tillbaka om ett år.

– Det blir ändå kul. Jag tänker att om jag hade valt Paris så hade jag ju inte velat sitta och tänka på skolan hela tiden, nu kan jag fokusera mer på att lära mig språket och träffa nya människor, säger han.

LÄS MER: Ida får inte komma till Kannebäcksskolan – Mölndal säger nej

Just viljan att lära sig franska var bärande i valet av land, men det fanns fler faktorer som spelade in.

– Min bror har pluggat i Paris, och nu ska han dit samtidigt och läsa en master i ekonomi. Så han bor ett par timmar bort, säger Jens.

Jens Iverstam

Ålder: 17 år

Familj: Mamma Lisa, pappa Staffan samt syskonen Arvid och Hanna.

Bor: Toltorpsdalen

Utbildning: Sigrid Rudebecks Gymnasium (första året, samhällsprogrammet)

Fritidssyssla: Spelar fotboll i IF Mölndal Fotboll

”Är lite läskigt”

En bild som finns av internatskolor är att de är strikta. Det är något som Jens Iverstam har tänkt på många gånger sedan han fattade beslutet att åka till Lycée Sainte-Marie.

– Det är lite läskigt för de har en del regler som verkar lite strikta. Mamma säger att det nog låter värre än det är för att de måste vara väldigt tydliga med vad som gäller.

Bland annat får man inte gå ut utanför skolan utan tillåtelse, och när de är lediga måste de vara tillbaka på internatet senast klockan 18.45.

– Jag bara sitter och tänker mig att det är jättestrikt, att jag är där och så är det någon fransos som skriker på mig (skratt). Men det löser sig nog!

LÄS MER: Filip från Solängen hyr ut sin hembyggda husbil – vill få fler att upptäcka ”vanlife”

På veckorna bor eleverna som främst kommer från Frankrike, men också internationellt, på internatet. Det är stängt under skoltid men öppnar vid 17-tiden igen. På helgerna är internatet stängt och Jens kommer då att bo hos en värdfamilj nära skolan.

Pandemin sätter sina spår även här. De allra flesta på skolan kommer vara vaccinerade mot covid-19 när Jens kommer dit, berättar han, men tillvaron påverkas på sina håll ändå. Bland annat kommer han få ett helt eget rum istället för att dela med en skolkamrat.

”Kommer ångra mig om jag inte gör det”

I och med flytten till Frankrike lämnar Jens Iverstam nu både familj och vänner bakom sig under ett års tid. Det resulterar i tudelade känslor för 17-åringen.

– Jag har varit lite nervig och funderat på om jag verkligen ska åka, men jag vet ju att jag kommer ångra mig om jag inte gör det. Då kommer jag liksom sitta här en novemberkväll när det regnar och är mörkt, och då kommer jag ju önska att jag inte var i Göteborg, säger han och fortsätter:

– Sen vet jag inte hur det kommer se ut i Frankrike, men jag vet ju hur det ser ut här i november och december, och det är inte alltid så kul. Så varför inte prova! Jag kommer ju hem sen och då finns ju allt kvar.

LÄS MER: Måla på tyg – en uppskattad sommarlovsaktivitet på Mötesplats Bifrost

"Mest franska elever”

Internatskola är en skola där eleverna under läsåret bor och intar måltider i den.

Staden Cholet är belägen i västra Frankrike och har en folkmängd på cirka 55 000 personer.

På internatskolan Lycée Sainte-Marie går främst franska elever men också internationella.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.