Staffan Ahlbom är en av de musiker som skildrat Mölndal i sina låtar. Foto: Carl-Mikael Eriksson/Spotify
Staffan Ahlbom är en av de musiker som skildrat Mölndal i sina låtar. Foto: Carl-Mikael Eriksson/Spotify Bild: Tobias Holmgren

Låtarna om Mölndal: "Vad finns det att säga om Kållered?"

Finns det några Mölndalsskildringar i populärmusiken? Ja, det visar Mölndals-Posten sonderingar av Spotify och Youtube. Med Lindome och Kållered är det dock sämre ställt.

ANNONS
|

Söker man efter musik om Kållered, Lindome och Mölndal online hittar man snart två-tre danstrudelutter från Lindome på Spotify, en skojrapp om Kållered på Youtube – och, faktiskt, relativt många sånger med Mölndal som huvudtema på samtliga kanaler.

Det lokala punkbandet Sötlimpa spelade på 1980-talet in låtarna Mölndal-81 och Mölndal-84, varav den förstnämnda har den något negativt klingande refrängen "Mölndal, Mölndal, Mölndal – vilken jävla skit". Legendariska Göteborgsproggarna Jävlaranamma konstaterar i sin låt Dom är ledsna att Mölndalsbor gråter floder för att de inte får vara göteborgare, medan berättarjaget i Rallys bit Vandrar i Mölndal (en komisk omtolkning av Walking in Memphis) klagar på att det är så svårt att hitta i stan.

ANNONS

En av alla de musiker som skildrat Mölndal i sina verk är Staffan Ahlbom, som på albumet Sancta Simplicitas (2012) har med sången Downtown Mölndal i låtlistan.

– Den är min barndom och uppväxt nedkokad till tre minuter och 40 sekunder, förklarar han.

– Jag växte upp i ett annorlunda Mölndal än det man ser nu. Det var en skitig industristad som jag minns som sotig, slaskig och illaluktande. Den hade bruksortens alla kännetecken på 1960- och 1970-talet, inklusive att alla kände alla och att det inte fanns någonting att göra.

Fanns det en levande musikscen?

– Det kan jag inte påstå. Det mesta graviterade mot Göteborg och Sprängkullen. Vad gäller övrig kultur gick det inte att driva något, det var för nära till Göteborg. Sahlins terrass hade väl ambitioner, men det förvandlades till ett sjörövarhak där man söp skallen av sig efter löning. Fint folk tog sig till Avenyn.

I refrängen sjunger du "man måste också sörja det som inte blev". Vad betyder det?

– Dels handlar det om huvudpersonens sorg, men man kan kanske också se det som en bild av Mölndal. I mina föräldrars generation fanns en stolthet kring att Mölndal fått sina stadsrättigheter 1922 och faktiskt inte var en förort till Göteborg. Men man kunde inte stå på egna ben. Spårvagnen var en jävla lång sträcka på ett sätt, men ändå tillräckligt kort för att Göteborg skulle dränera Mölndal.

Det finns en handfull låtar om staden på Spotify, men inga om Kållered. Varför tror du att det är så?

– Kållered, var ligger det? (skratt). Jag vet faktiskt inte. Vad finns det att säga om Kållered? Om Lindome finns kanske ett par saker att säga. Men inte om Kållered.

Mölndals-Postens Spotify-spellista med låtar om Mölndal hittar du här.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@molndalsposten.se

031-86 84 26

Låtar om Mölndal

Staffan Ahlbom – Downtown Mölndal

Brännöpojkarna – Mölndalsån

Björn Brunnander – En gång i Mölndal

Goto80 – Mölndal by night (but also by day)

Jävlaranamma – Dom är ledsna

Sötlimpa – Mölndal-81

Rickard och Juvelerna – Madeleine på Broplatsen

Rally – Vandrar i Mölndal (finns på Youtube)

ANNONS