Lindome bågskytteklubb – hur började framgångssagan?

Lindome bågskytteklubb har länge varit en av Sveriges mest framgångsrika bågskytteklubbar. Hur kommer det sig att lilla Lindome lyckats producera så många världsmästare och stora framgångar i OS, VM, EM och SM? Här kommer berättelsen om bågskytteklubben.

ANNONS
|

År 1900 blev bågskytte en OS-gren och under första halvan av 1900-talet började bågskytteklubbar växa fram i Sverige. I Lindome kom intresset i början av 1950-talet. Några av pionjärerna från Lindome var åskådare när SM i ”jakt och fält” hade en uppvisning 1953 i Kallebäck. Redan året efter träffades ett tiotal entusiaster i Barnsjöbacka i Lindome och beslutade bilda Lindome bågskytteklubb med Harry Bergman som ordförande. Klubben hade från starten 1954 ett tiotal medlemmar och man utövade sporten söder om Barnsjön i Lindome.

Bildandet av klubben tyder på att det fanns ett brinnande intresse och en nyfikenhet på vad sporten hade att erbjuda. 1955 anordnade klubben sin första officiella tävling med deltagare från Göteborg, Varberg och Falkenberg.

ANNONS

Hade en buss som klubblokal

Några personer i klubben var särskilt drivande och man flyttade till Dvärred och skaffade en utrangerad buss och använde den som klubblokal, en bra början på det som komma skulle. De första medaljerna kom i Fält-SM 1958. Den första klubbstugan byggdes 1959, en liten Hällersåkersstuga. 1964 stod klubben för första gången som arrangör för SM. En hedersam uppgift för en liten klubb med tjugo medlemmar. Året efter kom det första SM-guldet till klubben, lagguldet gick till Stig Dahlberg, Arthur Andersson och Per-Olof Dahlin. 1965 hade klubben också sin första representant i VM som då gick i USA.

Kreativitet och framåtanda har präglat klubben. För att få in extra inkomster började klubben 1960 arrangera poängpromenad, den populära Gåsajakten. Den gav dessutom goodwill till klubben. Som flest deltog cirka 1 600 personer i den årliga på Gåsajakten. Arrangemanget fortsätter än idag.

Göran Bjerendal en av världsstjärnorna

En av klubbens största eldsjälar är Lennart Mattson. Han kom som pojkspoling till klubben i mitten av 1960-talet. Lennart satt i styrelsen under åren 1968–2007 och en stor del av tiden var han ordförande. Lennart drev frågan om att bygga en träningshall i Dvärred. Hallen stod klar 1970 och alla medlemmar hade tillgång till träningslokalen under alla årets dagar, en viktig framgångsfaktor för klubben. Lindome var först ut i Sverige med egen träningshall. Medlemsantalet ökade från 20 till 350 medlemmar. På 1980-talet kom de riktigt stora sportsliga framgångarna som imponerade på en hel bågskyttevärld. Storskytten Göran Bjerendal och flera andra sköt hem VM-medaljer på löpande band, klubben arrangerade tre världsmästerskap och många ungdomar strömmade till klubben.

Under årens lopp har ett stort antal klubbmedlemmar deltagit på världsarenor i OS, VM och EM, med fina placeringar. Klubben har haft deltagare i samtliga OS sedan 1980, en bedrift som är svår att slå. Även i OS paralympics 1984 och Para-VM 1990 hade klubben stora framgångar. Jan Thulin, Nikolaj Babkin och Siv Thulin sköt hem guldmedaljer.

Stora framgångar även i dag

Petra Ericsson blev 1991 så nära en superstjärna man kan bli. Petra 17 år gammal sköt 592 poäng av 600 möjliga och slog därmed världsrekordet för både damer och herrar. Om inte Lindomeklubben var känd innan, så blev den det nu. Världsrekord i en annan disciplin sattes 1998 med 596 poäng, även detta av en deltagare från Lindome, Morgan Lundin. Många ytterligare klubbmedlemmar skulle kunna namnges, flera med världsmästartitlar, men det ryms tyvärr inte i denna artikel.

Lindomeklubben har haft deltagare vid nästan alla VM sedan mitten av 1970-talet och har kammat hem cirka fyrtio guld, silver eller bronsmedaljer. Framgång föder framgång sägs det och det gäller framför allt Lindome bågskytteklubb. Det är otroligt att klubben i lilla Lindome kunde utvecklas på detta sätt och få en så framskjuten position i de stora sammanhangen. Tror inte att de tio pionjärerna som startade klubben 1954 kunde ana en sådan utveckling.

Idag är tillströmningen av ungdomar stor och juniorerna har haft god framgång årets SM och även i internationella tävlingar. Den 2-3 september står bågskytteklubben som arrangör för Jakt-SM vid anläggningen i Dvärred.

LÄS MER:Mölndal har haft många mästare – har du koll på Erica Johansson, Stig Fässberg och Christine Bjerendal?

LÄS MER:Här formas framtidens bästa bågskyttar – juniorlandslaget tränade på Lindome BK

LÄS MER:Klassiska poängpromenaden Gåsajakten i bilder: ”Tradition i 63 år”

ANNONS