Lisa Iverstam
Lisa Iverstam Bild: Pressbild

Markägare som vaktar ditt revir: håll koll på allemansrätten!

Det är inte bara de som hälsar på i naturen som behöver känna till allemansrätten. Också markägare kan behöva läsa på, så de inte sätter upp utestängande staket och förbudsskyltar olagligt.

ANNONS
|

Sommar. Bad i hav och sjöar. Vandring i sommarklädda skogar. Ut på strandängar, in i kohagar. Strövtåg på fält och ängar. En glänta för tältet, en plats med utsikt för husbilen. Men så, vid en strand, eller en stig – en sten med målade ilskna versaler: “Stopp! Privat!” Som självklart får oss att vända om, för ingen av oss vill avnjuta vårt termoskaffe där vi inte är välkomna.

I takt med att fler vill ut i naturen och att sommarstugepriserna stiger har de privata förbudsskyltarna blir fler, tätt följda av egensnickrade stängsel, staket eller stenhinder. Det är “Privat!” och “Förbjudet!” och “Ej tillträde för obehöriga!”.

ANNONS

Ordet allemansrätt är ett av svenskans allra vackraste ord. Det är en förlängning av demokratin och ett empatiskt samhälle. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen, och det är vårt gemensamma ansvar att värna den, med omtanke och hänsyn. Men allemansrätten, liksom demokratin, ställer krav på både rättigheter och skyldigheter. Det är vår förbannade plikt att känna till reglerna – det gäller såväl markägare som besökare.

På Naturvårdsverkets hemsida står bland annat att läsa att “Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!”

I nationalparker och naturreservat och i andra skyddade områden gäller förstås särskilda regler. Men för den så kallade hemfridszonen, området närmast ett hus där ägaren har rätt att vara privat och ostörd, finns inga generella mått – här är det återigen omtanke och hänsyn som gäller. En husägare får sätta upp staket runt hemfridszonen, men inte runt den del av fastigheten som ligger utanför hemfridszonen, om syftet är att stänga ute andra människor. Markägare får inte heller sätta upp stängsel för att stänga ute människor från mark där allemansrätten gäller. Och det är kommunen som ger tillstånd om förbudsskyltar av detta slag får sättas upp.

Att stänga ute andra människor från det som är vår gemensamma skatt är inte bara ogint, själviskt och olagligt, det torde också vara en energitjuv för människan bakom de ilskna versalerna. Att tillbringa sina semesterveckor med att vakta ett påhittat revir lär både straffa friden i sinnet och förvandlas till en karma som en dag biter tillbaka.

Till dig markägare med målarpensel i högsta hugg och till dig som vill njuta av vår gemensamma skatt: Läs på vad ordet allemansrätt innebär. Och för all del – ge kritor åt barnen och låt dem måla blommor och hundvalpar på stenar med arga bokstäver.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS