Mikael Börjesson från Lindome skapar ett eget rollspel: Dunder & Drakar

Kvällar och lediga stunder ägnar Lindomebon och IT-konsulten Mikael Börjesson åt sitt livs stora passion: rollspel. Just nu är han i färd med att utveckla den egna titeln Dunder & Drakar efter en lyckad insamlingskampanj på nätet.
– Att man kan dela en gemensam fantasi, det är rollspelens storhet, säger han.

ANNONS
|

Det fanns en tid då huvudstaden och Västkusten var i hård konkurrens med varandra om rollspelspublikens gunst. En av centralfigurerna i detta kalla krig var Lindomebon Mikael Börjesson, vars företag Titan Games på 1980-talet hade köpt översättningsrättigheterna till rollspelet med stort R: Dungeons & Dragons. I den andra ringhörnan befann sig stockholmska Target Games med sitt spel Drakar och Demoner.

LÄS MER:Spelälskaren Jenny Holf utvecklar eget brädspel – då lanseras Sidney’s Quest

– Dungeons & Dragons var det roligare spelet, det tyckte vi verkligen, men det sålde inte så bra som vi hade hoppats. Till slut tog licenspengarna knäcken på oss. Vi fick stänga butiken i Göteborg och lägga ned verksamheten. Skulderna tog elva år för mig att betala av, berättar Mikael Börjesson, 64.

ANNONS

Skilja på jobb och passion

– Jag insåg så småningom att man inte borde göra sin roliga hobby till ett yrke. Med ett jobb kommer tråkiga dagar, det är ofrånkomligt. Och vad slappnar man av med från rollspel om nu just rollspel råkar vara ens största fritidsintresse? Det fungerar inte.

Att helt släppa taget skulle dock visa sig svårt. Tio år senare, tidigt 2000-tal, började Mikael att för skojs skull jobba på en svensk översättning av den nya utgåvan av Dungeons & Dragons, av inget annat skäl än att kunna spela det hemma med sina vänner. En märklig hobby? Kanske för somliga, men Mikael Börjesson har alltid tyckt om att jobba med språket. En gång översatte han till och med en hel roman till svenska så att barnen skulle få ta del av hans favoritförfattare Roger Zelazny.

Dunder & Drakar föds

Några år senare släpptes ännu en ny utgåva av Dungeons & Dragons, och Mikael Börjesson översatte också den. När så en tredje kom satte han punkt.

LÄS MER:Bibliotekarien Therese från Kållered säljer hemodlade blommor utanför huset

– Jag kunde inte fortsätta hoppa groda efter dem, då skulle jag ju aldrig bli färdig. Det fanns dessutom delar av den senaste utgåvan som jag tyckte mindre bra om. Jag visste att jag faktiskt kunde tillföra någonting och göra ett roligt spel för egen maskin. Att justera regler och göra egna tillägg har jag gjort sedan jag först började spela 1974, säger han.

Rollspel

Det görs traditionellt en åtskillnad på så kallade bordsrollspel och levande rollspel (lajv). Drakar och demoner, Dungeons & Dragons och Mikael Börjessons Dunder & Drakar är alla bordsrollspel. Sådana består oftast av ett eller flera regelhäften samt ett antal tärningar.

Till skillnad från levande rollspel där spelarna klär ut sig och skådespelar, äger bordsrollspelet rum runt just ett bord – och i fantasin.

En person leder spelet och berättar för de andra vad som händer i världen deras rollfigurer befinner sig i. Spelarna turas sedan om att fatta beslut och utföra handlingar. Tärningarna används för att avgöra om man ska lyckas med en viss gärning – till exempel att stjäla ur någons ficka, charma en stadsvakt, fälla ett elakt troll med foten eller svinga sig hejvilt i en kandelaber.

Året var 2012, och det första fröet till Mikaels rollspel Dunder och Drakar var sått – naturligtvis ett namn som blinkar ordentligt till svensk rollspelshistoria och Mikael Börjessons egen bakgrund. För att ytterligare knyta an till det som varit dammade Mikael av Titan Games gamla logotyp, en bild av två tärningar, och använde den till alla trycksaker.

– Då förstod jag att jag hade saknat en del av det här. Inte så att jag skulle vilja jobba med det heltid, köra runt till leksaksbutiker land och rike runt för att kränga varor, nej, den biten har jag redan avklarat och jag är nöjd så. Men att få gästa [göteborgska spelkonventet] Gothcon som spelkonstruktör och visa upp sådant som jag själv har gjort, det är faktiskt väldigt roligt.

Mikael Börjesson med katten Selina.
Mikael Börjesson med katten Selina. Bild: Tobias Holmgren

Vill tillbaks till sagan

2015 släpptes en grundläggande spelvariant, 2017 lite mer material, 2019 ytterligare lite mer, och nu, 2021, är han i färd med att producera det som han kallar för Dunder & Drakars basregler. Så småningom ska även expertregler och mästarregler släppas i varsin bok – en utgivningsform hämtad från gamla klassiska Dungeons & Dragons.

LÄS MER:Anton från Mölndal är en stjärna på Tiktok – har 150 000 följare

– Med Dunder & Drakar vill jag tillbaka till det otroliga, att alla i spelet ska kunna göra fantastiska saker. Det är trots allt ett sagospel. I senaste versionen av Dungeons & Dragons har de tonat ner en del och försökt göra allt mer realistiskt, men så vill inte jag ha det, säger Mikael Börjesson och talar mer upprymt ju längre in i redogörelsen han kommer.

Han tar sats:

– Det ska inte vara någon gråstensrealism. Det ska vara absurt, fantastiskt och storslaget, som i filmen Crouching tiger, hidden dragon där rollfigurerna springer på trädgrenar och nästan flyger fram. I Dungeons & Dragons är sådant nästan bara reserverat för magiker, men i mitt spel kan även krigare och tjuvar göra storslagna grejer. Spelarna iklär sig rollerna som människor, alver och orcer som är hjältar ”larger than life”.

Mikael Börjesson

Född: 1957 i Göteborg.

Bor: Villa i Lindome, dit han flyttade 1995 från Eklanda.

Bakgrund: Drev spelbutiken Titan Games i Göteborg på 1980-talet och introducerade mången svensk för rollspelet Dungeons & Dragons, som han och kollegorna översatte till svenska. Var med och grundade spelkonventet Gothcon 1977, som än i dag arrangeras varje påsk.

Jobb: Systemutvecklare eller IT-konsult, vilket ord man nu väljer att använda. ”Från början är jag utbildad fysiker och kemist. Länge trodde jag att jag skulle doktorera i det, men så öppnade vi spelbutiken Titan Games och jag började med systemutveckling. Samtidigt träffade jag min blivande fru. Hon sa, ’okej, du driver en spelbutik, arbetar som konsult och doktorerar i kemi – var får jag plats nånstans?’' Eftersom spelbutiken var rolig och konsultandet drog in pengar, valde jag bort kemin. Jag har inte ångrat det.”

Gör på fritiden (förutom spelar rollspel): Tränar aikido. Är stor filmnörd och har fyra glasskåp fyllda med dvd-filmer.

Favoritförfattare: Roger Zelazny. Översatte en gång en av hans romaner för att barnen skulle få ta del av hans författarskap. Kollade upp vad det skulle krävas för att få ge ut den i Sverige, men redaktörspengen blev för dyr.

Familj: Två vuxna barn. Dottern bor i Amsterdam, sonen i Trollhättan.

Husdjur: Två katter, Selina och Elvis.

Barndomshjälte: ”Det var nog Biggles. Pappa hade Bigglesböckerna och jag tyckte att han var jättehäftig. Men jag ville aldrig bli pilot. Snarare brandman.”

Drömresmål: ”Nästa år kanske vi åker till Japan, det känns lite udda och kul. Men talar vi verkliga drömmar så skulle jag vilja ut i rymden och besöka månen eller Mars. Jag var absolut rymdnörd som tolvåring och vägrade gå och lägga mig natten då de skulle landa på månen. Jag fick dra fram sängen till tv:n.”

Tydligen är det fler än Mikael Börjesson som längtar tillbaka till ett mer fantasifullt samberättande. På gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter, där Mikael söker stöd från privatpersoner till att ge ut spelreglerna, har Dunder & Drakar hittills samlat ihop 26 328 kronor från 84 entusiaster – drygt 20 000 kronor mer än det som krävdes för att publicera det nya häftet.

LÄS MER:Tomas Bengtsson tog sig till landslaget i lerduveskytte för det goda sällskapet

Når insamlingen 33 000 kronor ska han anlita en professionell illustratör till att göra unika omslagsbilder. Vid 40 000 tar han in en extern språkgranskare för att syna produkten.

Inte bättre förr

– Det ger mig en spark i baken och uppmuntrar mig att verkligen sätta igång, säger Mikael Börjesson.

Varför tror du att många svenska speltillverkare är nostalgiska och blickar tillbaka till äldre rollspel?

– Många som upptäckte rollspel på 1980-talet när de var 12, 15 år gamla är i övre medelåldern nu. Kanske har de pengar och tid över, och längtar tillbaka till det som först förtrollade dem. Men var spelen bättre då? Usch, nej! Det är bara att titta på gamla Drakar och demoner, eller det första äventyret vi på Titan Games skrev. Sicket skräp! Nu kommer man inte undan med sådant längre. Rollspelen ska vara fina böcker, påkostade omslag och genomtänkta stories.

Vad är den stora tjusningen med rollspel enligt dig?

– Jag tycker om att man fantiserar ihop i grupp. Hur vinner man? kan folk fråga. Men det fungerar inte så. Det handlar om att ha roligt tillsammans. I dag kan gamla vänner till mig säga ”du, kommer du ihåg när vi ...?”, och sedan minnas något som inte har ägt rum i verkligheten. Vi har haft en gemensam fantasi, eller en masshallucination.

Han skrattar.

– I vilket annat sammanhang kan man gå ut med sina vuxna kompisar och dräpa en drake ihop? Det är fullständigt unikt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS