Milstenen i Annestorp gav hopp åt törstiga postiljoner

Ridande brevbärare och andra resande behövde veta hur långt det var kvar till hästbyte, mat och dryck. Därför restes milstenar längs de stora vägarna på 1600-talet. En stor variant restes vid Annestorps bro i Lindome.

ANNONS
|

När man passerar Östra Lindomevägen söderut över Annestorps bro står där en så kallad ”Milsten”, eller rättare en ¼-milsten, av rätt imponerande mått och daterad 1666. Den var länge försvunnen, men blev funnen när ladan till Brogården revs i samband ombyggnad av vägen. Stenen var från början placerad cirka 150 meter norr om bron, men blev förmodligen bortforslad vid byggandet av en kanal till Spinneriet i början av 1800-talet.

LÄS MER:Långa köer till vaccination i Lindome vårdcentral

Milstenar eller Milstolpar blev allt vanligare i Sverige i mitten av 1600-talet längs de större vägarna. Den första Milstenen ställdes upp i dalarna år 1652. Anledningen var att resandet i landet blev vanligare, samt kravet på en mer regelbunden postgång genom att svenska postverket grundades 1636 på initiativ av rikskanslern Axel Oxenstierna.

ANNONS

Milstenar måste upp

Under senare delen av 1600-talet anställdes speciella ridande postiljoner på vissa vägsträckor där tidigare bonndrängar i utvalda posthemman sprang med posten till nästa posthemman. Redan i 1442 års landslag hade det stadgats att tavernor skulle finnas på skjutshålls avstånd längs större vägar, vilket inte hade efterlevts. Nytt försök år 1561 - under Erik XIV:s tid, men inte heller då lyckades man. Men så år 1649 utgavs - under drottning Kristinas tid - en samlad förordning om väghållning, gästgiverier och skjutsning. I denna förordning bestämdes också att milstenar/stolpar längs större vägar skulle sättas upp.

LÄS MER:Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

Så i Halland, som äntligen blivit svenskt efter freden i Roskilde 1658 (Halland hade vi i och för sig fått till låns i 30 år efter freden i Brömsebro år 1645), fick nu landshövdingen Johan Hård uppdraget att installera milstenar längs Kungsvägen (Kustvägen) från Lindome i norr till skånska gränsen i söder.

Man kan säga att den var dragen som gamla Riksväg 2 i våra dagar, innan motorväg E6 blev färdig. Det fanns ännu en väg i Halland - Fornvägen eller Via Regia, vilken är den äldsta vägen som gick/går inne i landskapet, men tydligen behövdes inga milstolpar där. Dessa båda vägar sammanstrålar i Lindome vilket gör att milstenen är placerad vid Annestorpsbro. Vägen kallades här ”gamla Länsvägen” och är nuvande Spinnmästarvägen och Konditorivägen.

Nästan framme

Milstenarna skulle hjälpa de resande att veta hur långt det var till nästa skjutsställe/gästgivargård där byte av hästar kunde ske och/eller mat och dryck kunde erhållas. Vissa stenar var märkta med 1 mil, ½-mil eller ¼-mil och de flesta var mycket, mycket mindre än Brostenen i Lindome. Vissa milstolpar var även tillverkade i järn.

LÄS MER:Fartkameran på Spårhagavägen är tillbaka i fårhagen

Att stenarna fick landshövdingens initialer, IH, men inte konungens är anmärkningsvärt, och enligt en skröna ska Karl XI senare ha ställt landshövdingen till svars för detta. Landshövdingen ska då ha svarat att IH visst inte stod för Johan Hård utan för I Halland.

Flera minnesstenar är placerade utefter Spinnmästarvägen vilket framgår av följande länk.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS