Mölndals motstånd mot fascismen under 1930-talet

Under 1930-talet fick nazistiska rörelser fotfäste i Göteborg, men i Mölndal möttes man av motstånd. Det blev bland annat tydligt när nazistledaren Sven Olov Lindholm höll ett möte för 300 personer i Stadshuset år 1934 – utanför stod cirka 1 000 arbetare och sjöng Internationalen.

ANNONS
|

1931 drabbade en ekonomisk kris Göteborgs och Bohus län hårt, vilket gav nazistiska NSAP (Nationalsocialistiska Arbetarpartiet) fotfäste i Göteborg. Mölndalsavdelningen, ledd av en före detta ordförande i Mölndals fackliga centralorganisation (FCO), hade sitt säte i Balltorp. Nazistiska demonstrationer möttes av motdemonstrationer och bråk på Mölndals gator.

Bildandet av en enhetsfront

1933, när Hitler tog makten i Tyskland, reagerade Mölndals föreningar. Kommunistpartiet föreslog en enhetsfront mot fascismen, bestående av lokala arbetarorganisationer. Unga kommunister och socialdemokrater höll ett gemensamt möte i Toltorpsdalen med cirka 200 ungdomar. Socialdemokraterna tackade nej till enhetsfronten, men tre fackföreningar slöt upp och kom även att i ingå i ledningen för Mölndals antifascistiska front.

ANNONS

Efter att LO föreslagit en blockad mot tyska varor, bildade Mölndals FCO en kommitté med ett ombud från varje arbetarorganisation. Den 9 november beslutade de enhälligt att stödja bojkotten. På FCO:s årsmöte 1934 beslutades att årets första maj-demonstration skulle hållas i enhetsfrontens tecken.

Nazistmöte i Stadshuset

När nazistledaren Sven Olov Lindholm höll ett möte i Mölndals kommunalhus den 3 april 1934, hade NSAP cirka 30 medlemmar i Mölndal och 17 i Kållered. Arbetarrörelsen delade ut lappar mot mötet och anordnade en bojkott.

Kommunisten John S. Johansson mindes att polischefen Dalbrand var nervös och bad om hjälp. Johansson sammanfattade sitt tal från Stadhustrappan: ”Kasta gärna glåpord, men rör dem inte och gå inte in i Stadshuset utan låt Lindholm tala till sina gelikar och inte till en enda arbetare.” Så blev det. Cirka 300 personer deltog i mötet medan cirka 1 000 arbetare stod utanför och sjöng Internationalen.

Det verkar inte som att några fler öppna nazistmöten hölls i Mölndal efter detta och NSAP:s avdelning i Kållered avvecklades 1935.

Internationell solidaritet

Mölndals avdelning för Internationella Röda Hjälpen föreslog 1935 en enhetskommitté för att stödja fascismens offer i andra länder. Anslagen sändes till Antifascistiska hjälpkommittén i Toltorpsdalen eller till frontens kassör. Fackföreningar gjorde även insamlingar för flyktingar i Mölndal och skrev till myndigheterna för att behandla dem rättvist.

FCO skickade arga brev till Tyskland i protest mot avrättningar av antifascister och ”det barbari och den rättslöshet som är rådande i Tyskland”, samt till Italien och deras krigsförbrytelser i Abessinien som ”demonstrerat att fascismen står utanför mänskligheten, att fascismen är ett banditvälde, en fara för kultur och civilisation”.

Motstånd mot deltagande i Berlinolympiaden 1936 var starkt. Mölndals fackföreningar var tydliga att inga idrottsmän ur arbetarklassens led borde delta i den. Man skrev till LO för att förmå centralorganisationen att inta samma ståndpunkt. Många svenska idrottare deltog, men Mölndalsbor avstod (se artikeln i Mölndals-Posten den 28 april 2022 om Mölndalsborna som nobbade Hitlers OS).

Största ansatsen verkar ha gjorts för att stödja folket i Spanien som kämpade mot den fascistiska militärkuppen. Man höll föreläsningar och demonstrationer. Mölndals Spanienkommitté körde runt i lastbilar med insamlingsbössor där man ropade i megafoner: ”Nu kommer vi och samlar in kläder och pengar till Spaniens folk.”

De samlade in cirka 2 000 kronor under 1936 i Mölndal. I Kållered utlovades under 1938 tillräckligt för att underhålla två spanska barn för ett år. Andra världskriget och anfallet mot Finland 1939 skiftade dock fokus.

Norgekommitté i Mölndal under Andra världskriget

Under kriget stödde Mölndals FCO regeringens neutralitet, men efter ockupationen av Norge 1941 bildades en Norgekommitté i Mölndal. 1943 anordnades en minnesfest för avrättade norska fackföreningsledare, med musik av Mölndals musiksällskap och ett uttalande släpptes ”mot nazistisk terror i Norge och Danmark”.

Många källor om Mölndals motstånd mot fascismen har gått förlorade. Enligt arkivbildarna själva förstördes eller gömdes arkivmaterial, eftersom antifascister kunde stämplas som neutralitetsbrytare och hamna i interneringsläger som ”Englandsvänner”.

Föreningsarkivet saknar tyvärr arkivmaterial från Mölndals borgerliga partier från 1930-talet. Detta skulle kunna komplettera bilden. Om ni hittar sådant material som kanske gömdes under andra världskriget, är ni välkomna att lämna in det till Föreningsarkivet för långtidsförvaring.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:De arbetslösas förening: politik, fest och ”organiserat tiggeri” i Mölndal

LÄS MER:I korpen – de första åren med Mölndals Taxi IF

LÄS MER:Helikopterplatta i centrala Mölndal – planen som aldrig blev av

LÄS MER:Dragspelsklubben annonsskämt: Kom hit om du är spelberoende

ANNONS