Museichefen Karl Arvidsson utmanar rädslorna på jobbet

Längtan efter det okända och skrämmande lockade honom till kulturområdet. Sedan en månad tillbaka är Karl Arvidsson museichef på Mölndals stadsmuseum, som öppnat igen efter pandemiuppehållet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

Karl Arvidsson stannar till i öppna magasinet och ser på explosionen av vardagssaker från 1900-talets olika årtionden. En jacka ser ut att ha blivit modern igen och matchar hans sportiga skor. En LP-skiva med Anita och Televinken påminner om barndomen. Karl tittar och visar. Filosoferar över hur sakerna berättar om våra liv, hur de säger att vi funnits och blir spår av tider vi levt i, igenkänning och berättelse.

Hakar på det skrämmande

Han ser självklar och trygg ut, men det var rädsla som lockade in honom på kulturspåret och gjort honom till Mölndals stadsmuseums museichef.

– Jag är gjord så att jag hakar på det som är lite skrämmande. Jag jobbar med saker i 3–5-årsintervall, sedan hoppar jag på något jag inte vetat att jag var modig nog att göra. Det vill gärna bli bra i slutändan. Så har det funkat konsekvent hela livet.

Den första gång Karl Arvidsson minns att han aktivt kastade sig ut i det okända var efter gymnasiet då han började på konstskola.

– Det var läskigt, jag kände att ”fixar jag det här nu?”. Det handlar om att bli bedömd, mest av sig själv, säger han.

Jägarsoldat och guide

Att han faktiskt klarade det fick honom att våga igen. Efter att också ha klarat av lumpen som jägarsoldat pluggade han pedagogik och jobbade inom vården ett tag. Sedan kastade han sig in på ett helt nytt spår: Det allra första kulturjobbet.

– Det var som guide på Gunnebo slott. Jag hade en kompis som jobbade där. Folk jag kände blev lite förvånade, jag var inte en kille som gillade att prata inför folk, minns han.

Ofta vet han inte riktigt varför han väljer att göra saker. Det visar sig senare, i bland långt senare, när det blir tydligt att han behövde precis den erfarenheten.

LÄS MER:Från strumpor till museum vid Kvarnbyfallet

Högt tempo

De flesta yrken på Karl Arvidssons CV följer ändå en tydligt röd tråd. Under de senaste 20 åren har han haft många olika titlar på framför allt Göteborgs stadsmuseum, men också Röhsska och Sjöfartsmuseet i Göteborg. Han har jobbat med barnkultur, tillgänglighetsfrågor och med att lyfta berättelser som kommit i skymundan, som romernas. Många av jobben har varit som chef. Men enkelt har det inte alltid varit. Karl Arvidsson minns sitt första chefsjobb, på Göteborgs stadsmuseum.

– Gamla tider mötte nya, det kan vara ganska smärtsamt. Jag jobbade dygnet runt och försökte vara alla till lags. Jag hade två små döttrar också, säger han och berättar att det var den ena av dem som till slut fick honom att se det ohållbara i arbetssättet, efter 2,5 år i tempo.

Allt blev så tydligt när hon vinkade hejdå när han, i shorts och t-shirt, skulle ner till tvättstugan.

– Det var så hon betraktade mig, som den som alltid är på väg ut genom dörren.

LÄS MER:Jubileet planeras för fullt – snart kommer det märkas

Som att flytta hemifrån

Karl Arvidsson slutade, utan att ha gått in i väggen, men med den inom synhåll.

– Jag var på vårdcentralen för kontroll och de sa ”du har ingen vilopuls, sprang du hit?”.

Karl Arvidsson

Ålder: 49 år.

Bor: I Mölnlycke.

Familj: Fru och två döttrar.

Jobb: Ny museichef / avdelningschef museum, konst och kultur i Mölndal.

Intressen: Böcker, musik, resor.

Aktuell: Mölndals stadsmuseum har öppnat igen för max 20 besökare åt gången.

Vid den tiden tänkte han aldrig mer bli chef.

– Sen kom ett vikariat på Röhsska och jag kände mig rädd för det okända igen. Då visste jag att jag skulle haka på det.

Också att ta chefsjobbet i Mölndal var på sätt och vis att stiga ut i det okända trots att han nu varit chef i många år.

– Det var lite som att flytta hemifrån. Efter 20 år i Göteborg är man institutionaliserad. Jag kände att jag ville göra något nytt, något som utmanade. Hittills har det gått väldigt bra.

LÄS MER:Mölndal kan bli årets superkommun – nominerad för tredje gången

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS