Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander.
Fredrik Hofflander.

Ny kostym som bäddar för bättre journalistik

Premiär för Mölndals-Postens nya papperstidning! Det lär betyda en del även för dig som föredrar att följa oss i de digitala kanalerna.

Läste du Mölndals-Postens papperstidning den här veckan? Då märkte du säkert att den inte såg ut riktigt som vanligt. Efter många år med ungefär samma utseende satsar vi från och med nu på en omstöpt form. Den ska vara snygg, överskådlig och ge oss på Mölndals-Postens redaktion möjligheten att lägga ännu mer tid på att göra riktigt bra lokal journalistik.

När jag började som journalist vid sekelskiftet var själva redigeringen av papperstidningen den kanske allra viktigaste hörnstenen i varje tidningshus. Vi som skrev artiklar jobbade och slet förtjänstfullt, visst gjorde vi det. Men det var på kvällen och natten som den verkliga magin inträffade.

Då blev alldagliga texter till attraktiva tidningssidor, otydliga reportervinklar sminkades över med en smart rubrik som drog blickarna till sig.

På Journalisthögskolan fick vi veta att det var sidredigerare vi skulle bli om vi ville att arbetsgivarna skulle slåss om oss efter utbildningens slut.

Nu ser inte bara tidningsbranschen utan hela samhället radikalt annorlunda ut. En stor (och hastigt växande) del av läsarna läser Mölndals-Posten och andra medier i mobilen, paddan eller datorn. Att få veta allt om saker direkt när de händer är inte längre en bonus för nyhetskonsumenten utan en självklarhet. Papperstidningen är inte längre den oomstridda stjärnan utan ett av flera alternativ för att ta del av nyhetsflödet.

Därför är utmaningen för oss på Mölndals-Posten att hitta en väg att satsa på massor av riktigt bra lokal journalistik för snabb publicering i våra digitala kanaler. Detta samtidigt som papperstidningen håller stilen och ger sammanhang och överblick för den som söker det.

Det konkreta resultatet nådde alltså våra papperstidningsprenumeranter på torsdagen. Observera att jag inte säger ”slutresultatet”. Både papperstidning, sajt och app kommer fortsätta att förändras och förfinas, lita på det.

Hur som helst. Vår pappersutgåva redigeras numera inte i Mölndal utan av de superkompetenta kollegorna i GP-huset i Göteborg. Varför är det betydelsefullt för dig som läsare? Jo, för att genom att lämna över redigering till specialisterna i norr så frigör vi både tid och kraft här på Brogatan. Tid och kraft som vi tänker använda till att göra mer och framför allt ännu vassare, roligare och mer läsvärd journalistik.

På webben, i appen och i papperstidningen.

Hör hemskt gärna av dig och berätta hur du tycker att vi lyckas!