Nypremiär för historiska vandringar i Mölndal

Äntligen var Lars Gahrn tillbaka i sitt rätta element – utomhus ledande en historisk vandring. Under lördagen var det nypremiär på Safjället.

ANNONS
|

Den välkände Mölndalshistorikern har under många år genomfört historiska vandringar. Framför allt med utgångspunkt i Kvarnbyn men också på Safjället mellan Krokslätt och Toltorpsdalen. Efter ett längre coronauppehåll, med undantag för en handfull i höstas, var det på lördagen nypremiär. De tillåtna åtta platserna blev snabbt uppbokade.

I ösregnet vid Krokslättsvallen väntar Lars Gahrn in de sista i gruppen innan vandringen kan starta. På konstgräsplanen tränar ett ungdomslag från Dalen/KFF och historikern inleder med att berätta om platsens betydelse för Krokslättsborna.

LÄS MER:Ökad risk för kö när rondell byggs vid Krokslätts fabriker

– Här fanns tidigare ett dämme som på vintern frös till is där Krokslättsborna spelade bandy och där barnen gärna var ute och lekte till mödrarnas förtret, säger Lars Gahrn.

ANNONS

Britter lärde ut fotboll till Krokslättsborna

Han berättar vidare om att Krokslätt tidigt hade en stor mängd immigranter från England och Skottland och att boende i stadsdelen under tidigt 1900-tal därför lärde sig spela bandy och fotboll.

– Till och med kvinnorna spelade fotboll i en Korpenserie, berättar Lars Gahrn.

LÄS MER:Så godkänner Erik Wallander nya spelare i Åby Dragons

Ändis – som svenska fjällen

Med bland de åtta vandrarna finns Ann-Marie Delbratt, född, uppvuxen och alltjämt boende i Krokslätt.

– Min familj har bott här i 98 år och det ska bli spännande att få höra lite nytt om det här området där jag har lekt och där jag fortfarande plockar kantareller, säger Ann-Marie Delbratt.

Har du någon favoritplats?

– Ändis (Änderdammen), där ser det nästan ut som svenska fjällen och utsikten från granskogen mot Toltorpsdalen.

När gruppen når Ändis i den norra delen av Safjället berättar Lars Garhn vidare om platsen där det förr häckade ett stort antal änder, liksom korpar, varför platsen även kallats Korpamoen.

LÄS MER:Kung Carl XVI Gustaf 75 år – så var det när han besökte Mölndal

Valde bort favoritlaget

Promenaden i regnet fortsätter längs elljusspåret. Bernt Samuelsson, en Krokslättsbo med Öis-paraply förklarar varför han föredrar historisk vandring i regn före favoritlagets möte med Akropolis.

– Jag är intresserad av det här. Jag var med i Kvarnbyn för några år sen och jag bor i Krokslätt så därför passade jag på. Särskilt när det inte ser så bra ut för Öis just nu.

Tilläggas ska att laget under lördagen tog säsongens första seger, men det var Bernt Samuelsson lyckligt ovetande om när gruppen fortsatte.

Nästa historiska vandring med Lars Gahrn genomförs om två veckor, 29 maj.

ANNONS