Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När finns det ett tydligt samband mellan händelser och när borde vi bara vara lite försiktigare med våra tvärsäkra svar? Bild: Pressbild, Pixabay
När finns det ett tydligt samband mellan händelser och när borde vi bara vara lite försiktigare med våra tvärsäkra svar? Bild: Pressbild, Pixabay

Robert Sjölund: Orsakssamband eller tillfällighet? Fan vet.

Så många har så bestämda uppfattningar om så mycket. I ett rasande tempo langar de fram tvärsäkra åsikter om allt från 5G-strålning till satansdyrkande politiker. Själv är jag kanske för skeptisk, men ibland går folks slutledningar lite väl fort.

Som krönikör läser jag gärna andra krönikörer. Många skriver jättebra. Och så tycker de mycket. Jättemycket. De har tvärsäkra åsikter om dödsstraff, 5G-strålning och Skottlands självständighet. Samma sak i kommentarsfälten. Folk har bestämda uppfattningar om kolhydrater, kineser och färgen på partiledares klänningar. Hur gör folk för att bilda sig så klara uppfattningar om så mycket? Och så snabbt dessutom.

Genomskådar allt

Jag menar det är ju mycket som ska hinnas med under en pandemi. Man ska bygga ut altanen, nätshoppa, lunchyoga och titta på Masked singer. Hur sjutton ska man hinna dubbelkolla om det verkligen är Bill Gates som planterar in övervakningschip i vaccinsprutorna och om det stämmer att Donald Trump leder en motståndsrörelse som ska rädda världen från satansdyrkande politiker och kändisar som dricker barns blod för att bli evigt unga. Så passande då att det på YouTube dyker upp någon övervintrad hippie som från sitt vardagsrum i Borlänge har genomskådat allt och som kan bekräfta att ja precis så är det.

Inte Brynäs fel

Jag kanske är för skeptisk och tycker för lite. Det är ju inte så att det saknas skit i världen att tycka något om. Och män har bidragit extra mycket den senaste tiden. Vi har sett det ena manliga haveriet efter det andra. Nu senast var det två spelare i Brynäs ishockeylag som misstänktes för misshandel och våldtäkt. Tidningarna slog genast fast att Brynäs har en rutten värdegrund. Jag vet ingenting om Brynäs värdegrund. Den kanske är lika rutten som det där huset Ebba Busch tänker riva så fort hon får loss det från den där envisa gubben. Men ibland går slutledningen lite väl fort. Det är ju inte så att de här spelarna omhändertogs av Brynäs efter födseln och växte upp och fostrades i klubben. De har spelat i andra klubbar och framför allt, de har haft ett liv. Jag vågar påstå att de här männen hade kunnat göra samma sak om de hade spelat i Djurgården eller i Frölunda.

Orsak eller inte

Kausalitet och korrelation. Två begrepp som är extra viktiga att ha koll på i dessa tider. Ibland finns det en direkt orsak till att något händer. Ibland sker saker bara samtidigt helt enkelt. Och det kan vara svårt att skilja det ena från det andra. Det statistiskt säkerställda sambandet mellan barns fotstorlek och deras läsförmåga till exempel. Vad ligger bakom det egentligen? Fundera gärna på det när du oljar altanen.

Och statistiken som visar att antalet drunkningsolyckor i swimmingpooler följer antalet filmer som Nicholas Cage medverkar i. Orsakssamband eller tillfällighet? Fan vet. Men vi kan nog inte skylla det på Bill Gates. Eller kändisvampyrerna. Eller ens Brynäs värdegrund.