Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politikerna vill bygga fler bostäder. Men är det verkligen det invånarna i Lindome, Kållered och Hällesåker vill ha? Bild: Elvira Linderot
Politikerna vill bygga fler bostäder. Men är det verkligen det invånarna i Lindome, Kållered och Hällesåker vill ha? Bild: Elvira Linderot

Elvira Linderot: Politikerna pratar mest om bostäder – men är det verkligen vad invånarna vill ha?

När de lokala politikerna får frågan om hur de vill utveckla hela kommunen, och inte bara Mölndals innerstad, kommer svaret ofta snabbt: De vill bygga fler bostäder. Men är det verkligen det invånarna i Lindome, Kållered och Hällesåker vill ha? Jag är inte så säker på det.

Valdagen närmar sig med stormsteg och frågan är hur de lokala politikerna vill utveckla Mölndal. För att försöka beskriva det har Mölndals-Posten bland annat en artikelserie om ”Valets viktigaste frågor”. Den första delen handlar om stad kontra landsbygd och hur hela kommunen ska utvecklas.

Boende längs Spårhagavägen i Lindome beskriver att de känner sig bortglömda av politiken. De har ingen cykelbana, ingen busslinje och tycker inte att de blir lyssnade på. Det är viktigt att påpeka att allt inte ligger på kommunens bord. Frågan om cykelbanans vara eller icke vara sköts tillsammans med Trafikverket, och kollektivtrafiken drivs ytterst av Västtrafik – även om Mölndals stad kan välja att köpa till linjer.

Fler bostäder

Men, och det här är ett stort men – de lokala politikerna kan lyssna och försöka göra livet på landet så bra som möjligt. Så vad är det som behövs för att hela kommunen ska leva? När vi frågade politikerna om det så var det ett svar som dök upp snabbare än andra: De vill bygga fler bostäder.

”Byggtakten behöver öka i de södra kommundelarna, så är det”, säger moderatledaren Merjem Maslo.

”Vi måste bygga, och när vi gör det ska byggnationen vara där det finns kollektivtrafik”, säger Vänsterpartiets toppnamn Jerker Halling.

Visst lyfts det upp andra saker också, som att satsa på idrottsanläggningar och att det ska finnas en fungerande kollektivtrafik – men bostäder verkar vara i fokus.

Finns fler frågor

Frågan är om de som bor i de här kommundelarna, och speciellt utanför tätorterna, är lika taggade på stora byggen och nya lägenheter? När jag som reporter pratat med Lindome-, Kållereds- och Hällesåkersbor om vad som är viktigt är det oftast annat som dyker upp. ”Visst kan det vara bra med fler bostäder, men rusta upp centrumet först, städa upp och gör snyggt, se till att bussarna går även ute på landet, fixa belysningen på våra vägar”, ungefär så kan det låta.

Jag motsätter mig verkligen inte nya bostäder, bostadsbristen är stor överallt och ska det byggas i kommunen är det dags att det byggs utanför Innerstaden. Men allt det där andra är minst lika viktigt.

Viktigt att lyssna

Jag vet att saker har gjorts och är på gång – men uppenbarligen är det inte tillräckligt. Min personliga känsla är att många politiker faktiskt behöver lyssna mer på de boende, och inte bara fastna vid idéer om fler bostäder.

Det kan hända att jag har fel, och att ni som bor mer utåt landet i kommunen har helt andra tankar eller visst anser att bostäder är viktigast. Hör gärna av er i så fall! Jag vill veta vad ni tycker.

LÄS OCKSÅ: Arbetet med den gamla smedjan i Lindome skjuts upp

LÄS OCKSÅ: Många valaffischer har rivits ner i Mölndal: ”Angrepp på demokratin”

LÄS OCKSÅ: Grannarna längs Spårhagavägen frustrerade: ”Platsen som gud glömde”