Söndagsskola, busiga barn och ett välkänt kapell – så var åren med Sion i Kållered

Sionförsamlingen satte tydlig prägel på Kållered under lång tid. Många barn värvades in i verksamheten – och några av de busigare ålade sig dammiga mellan bänkraderna i kapellet.

ANNONS
|

I källaren i huset på Riksvägen 28 började Sionförsamlingen i Kållered sin verksamhet under mitten av 1920-talet. De höll där väckelsemöten under ledning av pastor Johannes Waern.

Under en tid fanns det ett café i huset men nu innehåller det kontorslokaler.

Ungefär tio år senare gick flyttlasset. Sionkapellet på Gamla Riksvägen byggdes 1934 och innehöll kapell och 3 lägenheter. I källaren var en tid inrymt en mjölkaffär som Jenny Lundberg ägde. 1940 öppnade Bertil Kjellman en fisk- och grönsaksaffär tillsammans med kompanjonen Erik Magnusson där.

I en av lägenheterna i bottenvåningen var länge Kållereds telefonstation inrymd.

Söndagsskolan var populär

I Sionkapellet bedrevs det förutom vuxenverksamhet också söndagsskola. Pingströrelsen var mycket aktiv i Kållered på den tiden.

ANNONS

De värvade oss barn genom kontakter med våra föräldrar och hämtade oss som bodde borta vid Mölndalsgränsen med taxi. Flera av mina kamrater var med. När jag gick i söndagsskola där mellan 1960 och 1962 var Gösta och Lissi Gottfridsson söndagsskolelärare. Stig Lindström var också med. Han spelade dragspel och piano.

Till sin hjälp hade de också två yngre tjejer, Birgitta Lindström och Gun-Britt Jerkfeldt. De hade hand om de yngre barnen och höll till i källaren där det tidigare hade varit fiskaffär. Verksamheten i källaren kallades Sandlådan. Där fanns det en stor sandlåda på ett bord och en massa figurer av olika slag i sanden.

Vi saboterade figurerna

Till jul satte man upp figurer som föreställde Jesusbarnet, Josef och Maria tillsammans med de tre vise männen. Det var populärt bland oss äldre barn att springa ner i sandlådan och sabotera de uppsatta figurerna. Dessa räder var inte uppskattade av fröknarna. Inte särskilt allvarliga brott, vågar jag påstå i dag.

Ibland gjorde några gossar tilltaget att åla fram och tillbaka på golvet mellan bänkraderna. Bänkarna var fast monterade. Det var nästan omöjligt att få stopp på ålarna när Gösta och Lissi tyckte att det var nog. När de slutligen kom fram var de gråa av damm från golvet.

Man ordnade även sommarutflykter då vi fick åka med en Kålleredsbuss till Kärraplan som låg i Balltorp på vägen mot Blixåsbanan.

Vid tolv års ålder slutade man i söndagsskolan. Det var ganska högtidligt minns jag, med avslutning till jul och man fick med sig en bibel hem. Jag har den bibeln kvar men den är inte särskilt tummad.

Rivning och byggande av en ny kyrka

Kommunen beslutade 1970 om en ny stadsplan som berörde Sionkapellet i högsta grad. Det löstes in och planer för en ny kyrka startades redan då. Det var ett omfattande arbete med många i församlingen involverade, framförallt John Lindström. 1980 var emellertid den nya pingstkyrkan klar att tas i bruk. Arkitekter var bland andra Börje Glamheden och Stig Lindström. Då var det gamla kapellet rivet tillsammans med ytterligare ett hus norr om kapellet.

Starten på verksamheten var optimistisk och lyckosam men allt eftersom åren gick så minskade församlingen och slutligen avyttrades kyrkan till en metodistförsamling i Göteborg.

Numera är det en Equmeniaförsamling.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Lindome var fullt av kvarnar förr i tiden – här hittar du spåren som finns kvar

LÄS MER:Mölndals industri– och hantverksförening – här är hela historien

LÄS MER:Här är historien om stadsdelen Trädgården i Mölndal

ANNONS