Så har Lindome förändrats de senaste hundra åren – se bilderna

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. När man ser ett gammalt landskapsfoto tänker man att fotot visar en svunnen tid. Kanske undrar man var fotografen stod när han eller hon tog fotot. Man vill gärna jämföra med hur det ser ut idag.

ANNONS

Det finns många bra foton över Lindome från första halvan av 1900-talet. Jag har tagit nya foton från samma plats så att man kan jämföra. I denna artikel visas några då och nu-foton över Lindome. Det är tydligt att Lindome har förändrats mycket under de senaste 50 - 100 åren. Jordbruksmarker har bebyggts med bostadshus, småindustrier och affärer.

Månadshyra på 70 kronor för en trerummare – med utedass

Almås centrum byggdes i början av 70-talet. På fotot från 1959 framgår att Almås tidigare var ett idylliskt gräsbevuxet landskap med endast ett par byggnader och en bondgård. Genom Almås gick den medeltida landsvägen mellan stationsområdet och Hällesåker, precis där Almåsgången ligger idag. Det är svårt att tänka sig att denna grusväg var huvudväg för personbilar, lastbilar och bussar. Utmed vägen låg Colldéns möbellager på den plats där Almåsskolan ligger idag.

ANNONS

Affären ägdes av möbelhandlare Johan Colldén i Göteborg. Affärsbyggnaden var sammanbyggd med ett trevånings bostadshus och några av lägenheterna hyrdes ut. Jag känner Lindomebon Lennart Mattsson som bodde i huset som barn. Han berättar att på 1940-talet låg hyran för en trerummare på 70 kronor i månaden. Det var utedass på gården, vatten fick handpumpas i köket och lägenheten fick uppvärmas med koks som hämtades i källaren. Trasmattor tvättades vid ”böstestället” i Lindomeån en bit bort.

Fruktträd från Eklunds gård finns kvar i parken

Colldéns affärsbyggnad dominerade landskapsbilden särskilt från stationsområdet. På långväggen hängde en extremt stor reklamskylt som syntes bra från tågfönstren i de förbipasserande tågen på Västkustbanan. Intill Colldéns låg Samuelssons snickeriverkstad som var en förhållandevis stor arbetsgivare på den tiden. Här tillverkades möbler och andra snickerier. Längst till höger på fotot ligger Eklunds gård.

På fotot från 2024 ses Almåsgången på den plats där landsvägen gick tidigare. Man ser också Almåsskolan med sporthall, apotek, vårdcentral och ICA.

Dotegården och Smörkullegårdens hyreshus ses i bakgrunden. Landskapet har verkligen förändrats jämfört med tiden innan Lindome centrum byggdes. Fruktträd från Eklunds gård finns kvar i parken nedanför Ica.

Mölndals stad planerar nu stora ombyggnader med högre bebyggelse i Almås. Det innebär att dagens Almås står inför en stor förändring som skall ge plats till det framtida moderna samhället.

Många kom till Hällesåker för att dans på bron

Dansen i Hällesåker lockade många ungdomar på onsdagar och lördagar. På fotot från 1907 finns en fin gammal stenvalvsbro över Lindomeån. Bron var fodrad med plankor på ovansidan och fungerade därför bra som dansgolv. Bron sopades innan dansen började och spelmannen fick sitta på en stol mitt på bron. Det var säkerligen fin stämning på kvällarna när musiken hördes över Hällesåker by som var en av de största byarna i Lindome på 1700- och 1800-talen.

Vy söderut över Hällesåker bro och skola 1907.
Vy söderut över Hällesåker bro och skola 1907. Bild: Mölndals stadsmuseum

Lindomes första skola byggdes vid kyrkan 1865. Dit var för långt att gå för barnen i socknens ytterområden. Lindomes andra skola byggdes därför i Hällesåker 1872. Den ses till höger på fotot. Småskolan som blev Lindomes femte skolbyggnad ligger bredvid och den byggdes 1902. Innan skolorna byggdes användes denna plats för timmerhantering.

Vy söderut över Hällesåker bro och skola 2024.
Vy söderut över Hällesåker bro och skola 2024. Bild: Jan Efraimsson

På fotot från 2024 ses en betongbro över Lindomeån. För att ge plats åt den moderna trafiken 1949 ersattes den fyra meter breda stenvalvsbron med en betongbro som är sju meter bred. Nu är det ingen dans på bron. Den tiden är förbi. Skolbyggnaderna finns kvar och används för förskola och lågstadium. Vägen till vänster är den gamla medeltida häradsvägen som går utmed norra sidan av Lindomeån ända bort till Inseros.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Nykterhetsrörelsen i Mölndal genom historien

LÄS MER:Yngeredsfors fruktträdgård var en av de största i Västsverige

LÄS MER:Från medeltid till 1900-talet – hundratals år med kvarnar vid Mölndalsfallen

LÄS MER:De arbetslösas förening: politik, fest och ”organiserat tiggeri” i Mölndal

ANNONS