Så kommer Kållereds nya bibliotek se ut

Ljusa lokaler, mobila hyllor och öppen sikt. Nästa vecka är smygöppningen av Kållereds nya bibliotek planerad men än har de mycket kvar att göra.
– Det ska kännas som en plats som man lätt kan slinka in på och som en trygg mötesplats, säger enhetschefen Chatarina Söderholm.

ANNONS
|

– Det är som en fyrbåk i Kållered.

Så beskriver enhetschefen Chatarina Söderholm det nya biblioteket som inom kort kommer att smygöppna.

Beskrivningen stämmer väl överens med verkligheten. Utifrån syns biblioteket så väl att skylten ovanför, som tidigare var viktig för att man skulle hitta till den gamla lokalen, nu bara blir överflödig. De stora fönsterrutorna släpper in mycket ljus och inuti biblioteket är ljuset centralt.

LÄS MER:Klart: Kållereds bibliotek ska flytta

– Det ska kännas som en plats som man lätt kan slinka in på och som en trygg mötesplats, säger Chatarina Söderholm.

Utanför biblioteket är det flera personer som passerar. Några är på väg till mataffären och några till pendeln. Då och då vinkar någon till personalen.

ANNONS

– Det är så kul, folk vinkar och barn står och bankar på rutan. Kålleredsborna är så uppmuntrande och de verkar tycka att det här ska bli jätteroligt. Jag har jobbat länge i den här byggnaden och vi har sedan 2004 jobbat för att komma ner på markplan, säger Chatarina Söderholm.

Flytten

Det var under våren 2021 som det stod klart att biblioteket skulle flytta från de gamla lokalerna till nya på markplan. Den 17 januari stängdes dörrarna och sedan dess har personalen haft fullt upp med att flytta böcker och möbler.

– Vi har varit med och grejat väldigt mycket men vi har haft en flyttfirma som har varit väldigt bra. Det skulle tagit tre dagar men det är ju covid så det tog fyra, säger Chatarina Söderholm.

LÄS MER:Mölndal fyller 100 år – här är 32 gamla och nya bilder från stadens första sekel

I lokalen är det en salig blandning hyllor som böcker står i. Några ser ut som kvadrater och står på hjul och andra är höga och statiska.

– Vi har beställt nya hyllor men det är mycket förseningar nu. Vi har satsat på hyllor som är mobila, som man kan flytta på och som är låga. Tanken är att man ska kunna gå utanför och titta in.

Alla hyllor som inte står intill väggen i lokalen ska kunna gå att flytta på berättar Chatarina Söderholm.

– Då kan man dra bort hyllorna om man till exempel ska ha föreläsningar eller barnteater.

LÄS MER:Mölndalsbornas dom: Ingen känner till Årets kulturkommun

Öppningen

Den officiella invigningen av det nya biblioteket ska ske den 12 mars klockan 12:00. Men biblioteket kommer att smygöppna innan. Redan tisdagen den 1 februari är det planerat att dörrarna ska öppnas för allmänheten men Chatarina Söderholm understryker att det kan senareläggas.

LÄS MER:Bostäder, kontor och simhall – här är de största byggprojekten i Mölndal

– Det är lite tekniska saker som kan krångla och det är saker som inte kommit. Det är pandemirelaterat men annars är vi helt redo för tisdag.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS