Fässbergs kyrka, omgiven av ett landskap som till stor del bestod av åkermark.
Fässbergs kyrka, omgiven av ett landskap som till stor del bestod av åkermark.

Sju fantastiska flygbilder på det gamla Mölndal – känner du igen dig?

Mölndals Hembygdsförening har under årens lopp utfört en del flygfotograferingar över Mölndal, den senaste 2021. Här är några bilder från luften på 1930-talet. Vem eller vilka som tagit bilderna är inte dokumenterat, men de håller mycket hög kvalitet.

ANNONS
|

Motiven och bildvinklarna är självklara. De visar Mölndal som det var på den tiden med kyrkan i centrum, med Papyrus och SOAB som dominerar bilderna och med centrala Mölndal på östra sidan av Mölndalsån.

1. Störtfjället i centrum

Den här flygbilden är från 1934.

Störtfjället ligger i mitten och till vänster håller man på att bygga Kvarnbyvallen. På Störtfjällets sluttning syns den potatisåker där Silverskatten hittades 1883.

Till höger om Störtfjället finns SOAB:s linbana men inga silotorn. De 12 första tornen var klara 1935 – därav tidsangivelsen. På ängen ovanför linbanan kommer Enerbackens egnahemsområde att byggas ett tiotal år senare.

Yngeredsfors fruktodlingar syns till höger.

ANNONS

Papyrus betydelse för Mölndal framgår ganska tydligt…

2. Spårvagnsslingan saknas

Här är Papyrus i centrum på bilden från mitten av 1930-talet, eller i varje fall före 1937. Det finns nämligen ingen saluhall i höger bildkant och heller ingen spårvagnsslinga. Antagligen är årtalet samma som på första bilden, 1934.

I nederkanten syns Kvarnbyns alla hustak och även polisstationens.

Villabebyggelsen på Broslätt har tagit fart, men det är bara Bergmansgatan, Frölundagatan, Broslättsgatan och Barnhemsgatan som utgör centrala Mölndal vid den här tiden.

3. Åkermark och åter åkermark

Det här är önskemotivet!

Kyrkan i centrum, Solängen till vänster och Lindhaga trädgårdsmästeri i överkanten längst ut till vänster.

Sörgården 2 i Toltorps by ligger längst upp till höger och troligen är den gamla Terrakottafabriken till höger om Kyrkan nu ombyggd till Mölndals Verkstadsskola. I så fall är bilden tagen senare än 1936.

Till vänster om Kyrkan syns Doktor Björks villa och från Kyrkan neråt i bilden har vi Frölundagatan och Bergmansgatan.

Ladugården på Åby Frälsegård, där Mölndals Bilomnibuss hade sitt garage, ligger mellan Kyrkan och Solängen. En av bussarna syns på Toltorpsgatan strax intill kyrkspiran.

Men i övrigt åkermark, ingen Jungfruplats och inget Bifrostområde…

4. Kikås och Hulelyckan – knappt bebyggda

Här gäller det att hålla tungan rätt i mun, när man skall lokalisera sig.

Vi börjar med det enkla, SOAB:s 12 silotorn. De ger oss årtalet för flygbilden. Tornen var färdiga i november 1935. Tre år senare byggde man ytterligare 12 torn. Årtalet är med stor sannolikhet 1937, liksom flera av de här bilderna.

Bakom tornen ligger Stora Götafors och strax intill syns Kvarnbygårdens kringbyggda ladugård. Till vänster om tornen syns Mölndals Övre med den svängda vägen upp från Kråkan. Där finns två magasin, SJ:s närmast spåren och SOAB:s till höger.

Ungefär mitt i bilden ser man de tre ”punkthusen” i Görjelyckan.

”Ormåsberget” i framkanten är kalt på östra sidan. Det bör vara Ormåsskolan som ligger framför berget, och taket på Grevedämmets skola kan skönjas väster om järnvägen. Där syns gångbron över ån.

I bildens högerkant går Polisbacken/Ryetbacken och med goda ögon hittas taket på Ryets skola, gömd bland träden. Svanegatan går att följa på båda sidor om skolan. Men var tar Ryetgatan vägen från skolan och fram till Theodor Nilssons speceriaffär?

Kikås och Hulelyckan är bara ett antal ängar, knappt bebyggda. Några vita huskroppar i bildens högra övre hörn är svåra att placera. De kan ligga i Rävekärr och om det är så, följer trädraden Alebäcken – och Rikstvåan är då utanför bilden.

5. Saluhallen under uppbyggnad

En bild med SOAB:s silotorn nästan i mitten. Här finns Residenset i bildens högerkant och där kan man följa Stensjögatan och den gamla bron över järnvägen. På Mölndals Övre syns mängder av godsvagnar på stickspåret förbi Kvarnbyvallen, där läktaren lyser vit.

Grevedämmets skola är lätt att känna igen vid sidan av höljan med en liten ö. Tydligt ser man också järnvägsbron och Rackarebron över forsen liksom de övre kvarnarna.

I bildens nederkant finns sandgropen vid Grevedämmet – och där syns också ett växlingslok med en godsvagn, på väg till eller från Mustad.

Naturligtvis tar Papyrus och SOAB upp en stor del av bilden, men det gör också orienteringen lättare. Stadshuset vid Gamla Torget hittar vi och till vänster om Stora Götafors skymtar Kvarnbygården med sin på den tiden kringbyggda ladugård.

I bildens överkant ligger Broslätt, Mölndalsbro, Svalöf, Bosgården och Lasarettet. Saluhallen håller på att byggas, vilket ger årtalet 1937.

6. Åbro – men inga industrier

En härlig flygbild från 1937!

I bildens övre vänstra hörn syns Åbro och de två husen på Kärravägen, samt Forsåkers fabriksbyggnader. Mitt i bildens övre del dominerar Hedbergs trädgårdsmästeri – och i mitten ligger Papyrus. Bilden visar också tydligt den stora fruktträdgården, som Yngeredsfors hade, kanske den största utanför Skåne?

Skedet/Skedegatan är den raka vägen till vänster och från Kungsbackavägen går den ensamma raka Baazgatan mot Åbybergskullen.

Ju mer man tittar desto mer hittar man – stallarna på Åby och Åbyfältets oval, spårvagnsslingan, höghuset vid Röda Kvarn, Frölundagatan med Fässbergs Trä, Ryets skola, Metodistkyrkan, Kvarnbygården med den kringbyggda ladugården…

7. De 12 tornen – innan de blev 24

Ett besvärligt perspektiv, i alla fall i överkant…

Där syns nämligen en strimma av Stensjön, nästan från sida till sida på bilden. Den lilla skogklädda udden i mitten är Hökekullen. Man ser Boråsbanan till höger och faktiskt också röda ladan som omtalas som badplats. Sandgropen vid Grevedämmet syns tydligt och ovanför den kan man skönja Stensjöhill.

Bilden är från 1937, SOAB:s silotorn är bara 12 stycken. Ytterligare 12 torn byggdes året därpå. Störtfjället ligger mitt i bilden och insynsplanket runt Kvarnbyvallen kan man inte missa.

I bildens framkant ligger Nya Torget och Centralskolan med den lilla parken emellan. Till höger skymtar Villa Papyrus bland träden, och allén utefter Kvarnbygatan mot apoteket är lätt att urskilja.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Så gick det till när Lindome centrum flyttades från kyrkan till stationen – och till Almås

LÄS MER:Torrekullagården har varit vandrarhem och flickskola – här är hela historien

LÄS MER:Gymnastikföreningen Zephyr grundades 1930 – tackade nej till OS i Berlin

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS