Stadshuset i Mölndal – här är de gamla bilderna och hela historien

Stadshuset är en av Mölndals allra mest profilerade byggnader. Det uppfördes i en tid när framtidstron var stark och samhällsbygget i snabb utveckling. Här är hela historien – och tio fina nostalgibilder!

ANNONS
|

Mölndal stadshus ligger på Göteborgsvägen 11 – 17 och det är här de politiska beslutet i Mölndal tas. Snart kommer nya politiker att ta plats i huset. Andra kanske mer relaterar till huset på ett helt annat sätt, eftersom det också finns ett vigselrum för borgerliga vigslar i huset.

Stadshuset stod klart 1962

Mölndals första stadshus låg vid Gamla torget i Mölndals Kvarnby, en byggnad som fortfarande finns kvar. På 1940-talet befann sig Mölndal i en period av utveckling och centrum började förflyttas från Kvarnbyn ner till andra sidan Mölndalsån. Under 1940 och 1950-talen uppfördes en mängd bostadsområden i denna nya del av staden. I takt med den ökande befolkningen växte även behov att utöka den kommunala administrationen.

ANNONS

Ett nytt stadshus behövde uppföras i den nya centrumdelen när staden blev större.

1946 utlystes en arkitekttävling av Mölndals stad för ett nytt stadshus och stadshusplan med intilliggande område. Tävlingen vanns av arkitekterna Åke Ahlström och Gösta Edberg.

Byggnationen utmärktes av kvalitet, materialkänsla och omsorgsfullt ritade detaljer. Äkta material användes; natursten, koppar, teak, ek och läder virat kring ledstänger och räcken. Inredning, möbler och armaturer var särskilt formgivna och utvalda för de olika tjänsterummen, fullmäktigesalen och de andra sammanträdesrummen.

Hela stadshuset var toppmodernt för sin tid.

Stadshuset med tillhörande stadshusplan stod färdigt 1962 efter att byggnationen hade påbörjats 1958. Byggnaden bestod av den centrala entréhallen men ljusinsläpp från taket som var stadshusets representativa del. Där fanns också politikernas tjänsterum, korridor med förvaltningarnas kontor, samt sammanträdesrum och den stora sessionssalen där kommunfullmäktige sammanträder. Fullmäktigesalen gavs ett särskilt uttryck genom ett tolv meter stort fönster ut mot Stadshusparken. Från början var hela utbyggnaden glasad, men delar av den glasade fasaden sattes senare igen.

Den 5 juni 1962 invigdes det nya Stadshuset, men det första sammanträdet i fullmäktigesalen genomfördes redan den 20 januari 1961.

En flygel utmed Knarrhögsgatan byggdes till 1988–1989 när man behövde mer utrymme för fler kontorsutrymmen.

Nyrenoverad fullmäktigesal

Den stora sessionssalen där kommunfullmäktige sammanträder har nyligen blivit renoverad utifrån den ursprungliga arkitekturen och inredningen. Det stora fönsterpartiet har återigen öppnats upp för ljus och utsikt mot Stadshusparken. I salen finns även en ny mjuk heltäckningsmatta, delvis nya möbler och andra omsorgsfullt renoverade detaljer som då salen var ny 1962.

Stadshuset var och är en symbolbyggnad för Mölndal. Byggnaden uppfördes i en tid när välfärdssamhället och de kommunala verksamheterna växte fram och då kommunens och den lokala demokratin utvecklades.

Den höga ambitionsnivån som utmärker arkitekturen på stadshuset och den tidiga centrumbebyggelsen visar på den framtidstro som fanns i samhället på 1950-talet. Samtidigt markerade byggnadernas placering tydligt att stadens centrum nu hade flyttats från Mölndals Kvarnby till dagens centrum.

Räknas som en viktig kulturmiljö

Mölndals stadshus med stadshusplan och Folkets hus ingår i stadens kulturmiljöprogram från 2018.

Kulturmiljöer är platser som berättar om vår gemensamma historia. De miljöer som speglar kommunens historia och därför är särskilt viktiga att vårda presenteras därför i ett kulturmiljöprogram.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Här är Mölndals gamla butiker, restauranger och torghandel

LÄS MER:Carmen Curlers – varma papiljotter som gjorde ont att använda

LÄS MER:Axel Adler från Lindome blev direktör vid 24 – grundade Adlerbertska stiftelserna

ANNONS